BIOLOGY IMPORTANT QUESTIONS SET-1 FOR SSC CGL AND CHSL EXAMS

By | December 26, 2017

BIOLOGY IMPORTANT QUESTIONS SET-1 FOR SSC CGL AND CHSL EXAMS

Q1. Penicillin is extracted from

(a)yeast

(b) algae

(c)fungus

(d) lichen

Ans : c.

 

Q2. Which is the effect of antigen in an ill person ?

(a)It increases the production of W.B.C.

(b)It increases the production of antibiotics

(c)It increases the production of anti-serum against bacteria

(d)It prevents the growth of bacteria

Ans : b

 

Q3. Which among the following helps in circulation of blood ?

(a)Arithrocytus

(b)Blood platelets

(c)Monocytes

(d)Lymphocytes

Ans : d

 

Q4. Which among the following elements increases the absorption of water and calcium in plants ?

(a)Manganese

(b)Boron

(c)Copper

(d)Molybdenum

Ans : b

 

Q5. Which wood will become useless soon after exposing in the open air ?

(a)Softwood

(b)Fibrous wood

(c)Wet wood

(d)Hardwood

Ans : c

 

Q6. Which among the following is a large spectrum Antibiotic ?

(a)Paracetamol

(b)Pencillin

(c)Ampicillin

(d)Chlormphenicol

Ans : (c)Ampicillin

 

Q7. Our bones and teeth are generally made of

(a)Tricalcium phosphate

(b)Fluoropetit

(c)Choloropetit

(d)Hydrolith

Ans : (a)Tricalcium ph

osphate

 

Q8. Angora wool is extracted from

(a)rabbit

(b) sheep

(c)fox

(d) goat

Ans: (a)rabbit

 

Q9. Which of the following diseases affects women easily than that of men ?

(a)Heart attack

(b)Hepatitis

(c)Joint arthritis

(d)Arthritis

Ans : (a)Heart attack

 

Q10. Pituitary gland is located in

(a)brain

(b)kidney

(c)liver

(d)intestine

Ans: (a)brain

BIOLOGY IMPORTANT QUESTIONS SET-1 FOR SSC CGL AND CHSL EXAMS

Q11. What is the limit of MG/DL of blood sugar in the normal person at the time of fast ?

(a)40-60

(b)120-150

(c)70-100

(d)160-200

Ans : (c)70-100

 

Q12. The cross section of a stem of tree has fifty rings . what is the age of the tree ?

(a)50 months

(b) 5 years

(c) 25 years

(d) 50 years

Ans : (d) 50 years

 

Q13. Onion is a modified form of

(a)leaf

(b) stem

(c)root

(d)None of these

Ans: (b) stem

 

Q14. The pollination of maize takes place by

(a)self-pollination

(b)pollination by insects

(c)pollination by air

(d)pollination by rain

Ans : (c)pollination by air

 

Q15. Why radiologists do not take direct Xray photographs of intestine ?

(a)Intestines are affected by direct exposure to X-rays

(b)X-rays cannot cross intestine

(c) X-rays are not able to capture clear picture

(d) Even short exposure of X-rays causes cancer in intestine

Ans : (c) X-rays are not able to capture clear picture

 

Q16. Exobiology deals with the study of :

(a)external characters of living organisms

(b)life on the surface of the earth

(c)life in the outer layers of atmosphere

(d)life in other planets and space

Ans : (d)life in other planets and space

 

Q17. Animals do not have enzyme systems which enable them to make use of the energy from :

(a)fat

(b) water

(c)protein

(d)carbohydrate

Ans : (a)fat

 

Q18. A clone is a colony of:

(a)cells having different shapes

(b)cells having similar shape

(c)cells having similar genetic constitution

(d)cells having different genetic constitutions

Ans : (c)cells having similar genetic constitution

BIOLOGY IMPORTANT QUESTIONS SET-1 FOR SSC CGL AND CHSL EXAMS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.