CHEMISTRY IMPORTANT QUESTIONS SET - 1 FOR SSC CGL AND OTHER EXAMS

CHEMISTRY IMPORTANT QUESTIONS SET - 1 FOR SSC CGL AND OTHER EXAMS

CHEMISTRY IMPORTANT QUESTIONS SET - 1 FOR SSC CGL AND OTHER EXAMS. This page contains Practice Questions on Chemistry with answers important for SSC CGL, SSC CHSL or 10+2 and other competitive exams. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful  in enhancing your knowledge.

CHEMISTRY IMPORTANT QUESTIONS SET - 1 FOR SSC CGL AND OTHER EXAMS

 

Q1. Beryllium Sulphate is less soluble in water due to ?

(a)High inflammable energy

(b) Low Energy of dissociation

(c) Low inflammable energy

(d) ionic band

Answer : (c) Low inflammable energy

Q2. What is the name of that system which uses radioactivity to decide the period of materials of pre his tone period ?

(a) Radium dating

(b) Uranium dating

(c) Carbon dating

(d) Deuterium dating

Answer : (c) Carbon dating

Q3. Cement is made hard with

(a) dehydration

(b) hydration and dissociation of water

(c) Dissociation of water

(d) Polymerisation

Answer : (b) hydration and dissociation of water

Q4. What happens when a chemical bond is formed ?

(a) energy is always absorbed

(b) energy in always released

(c) more energy is released than is absorbed

(d) energy is neither released nor absorbed

Answer : (a) energy is always absorbed

Q5. Which among the following is a carbohydrate ?

(a) Nylon

(b) Cane sugar

(c) Turpentine

(d) Hydrogen peroxide

Answer : (b) Cane sugar

Q6. In which of the following states maximum iron ore is found ?

(a) FeC03

(b) Fe203

(c) Fe304

(d) FeS2

Answer : (b) Fe203

Q7. Which one of the following metals pollutes the air of a city having large number of automobiles?

(a) Cadmium

(b) Chromium

(c) Lead

(d) Copper

Answer : (b) Lead

Q8. What is the Chemical name for baking soda?

(a) Sodium carbonate

(b) Sodium bicarbonate

(c) Sodium nitrite

(d) Sodium nitrate

Answer : (b) Sodium bicarbonate

Q9. An atomic pile is used for

(a) producing X rays

(b) conducting nuclear fission

(c) conducting thermonuclear fusion

(d) accelerating atoms

Answer : (b) conducting nuclear fission

Q10. Which of the following gases is present under pressure in soft drinks?

(a) Oxygen

(b) Nitrogen

(c) Carbon dioxide

(d) Nitrous oxide

Answer : (c) Carbon dioxide

CHEMISTRY IMPORTANT QUESTIONS SET - 1 FOR SSC CGL AND OTHER EXAMS

Q11. The substance which does not expand on going from liquid state to solid state is

(a) Water

(b) Castiron

(c) Aluminium

(d) Type metal

Answer : (d) Type metal

Q12. heart pacemakers is

(a) Uranium

(b) Deuterium

(c) Plutonium

(d) Radium

Answer : (a) Uranium

Q13. The element which is commonly used in nuclear for producing electricity by nuclear fission is

(a) Radium

(b) Plutonium

(c) Uranium

(d) Deuterium

Answer : (c) Uranium

Q14. Table salt gets moist during rainy season because

(a) sodium chloride is hygroscopic

(b) sodium chloride is deliquescent

(c) sodium chloride contains some quantity of sodium iodide

(d) sodium chloride contains hygroscopic impurities like magnesium chloride

Answer : (d) sodium chloride contains hygroscopic impurities like magnesium chloride

Q15. Which of the following is used as a lubricant in heavy machines?

(a) Bauxite

(b) Sulphur

(c) Phosphorus

(d) Graphite

Answer :(d) Graphite

Q16. The anode in a dry cell consists of

(a) Copper

(b) Zinc

(c) Cadmium

(d) Graphite

Answer :(b) Zinc

Q17. Which of the following is used to iodine common salt ?

(a) Potassium iodide

(b) Iodine

(c) Potassium iodide

(d) Sodium iodide

Answer : (c) Potassium iodide

Q18. Milk is a colloidal system in which:

(a) Water is dispersed in fat

(b) Fat is dispersed in water

(c) Fat and water are dispersed in each other

(d) Fat is dissolved

Answer : (b) Fat is dispersed in water

Q19. The enzyme that converts glucose to ethyl alcohol is :

(a) Invertase

(b) Maltase

(c) Zymase

(d) Diastase

Answer :(c) Zymase

Q20. Silk fibre chemically is :

(a) Carbohydrate

(b) Fat

(c) Protein

(d) Cellulose

Answer :(c) Protein

CHEMISTRY IMPORTANT QUESTIONS SET - 1 FOR SSC CGL AND OTHER EXAMS

PHYSICS IMPORTANT QUESTIONS SET - 1 FOR SSC CGL AND OTHER EXAMS - CLICK HERE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *