Economics Important Questions Set-3 for SSC CGL and SSC CHSL Exam

Economics Important Questions Set-3 for SSC CGL and SSC CHSL Exam

Economics Important Questions Set-3 for SSC CGL and SSC CHSL Exam

Economics Important Questions Set-3 for SSC CGL and SSC CHSL Exam

Economics Important Questions Set-3 for SSC CGL and SSC CHSL 2017. This page contains Practice Questions on Economics with answers for important SSC CGL, SSC CHSL or 10+2 and other competitive exams. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful  in enhancing your knowledge.

1. Indirect tax means :

  1. There is not direct relation between the tax payer and the govt.
  2. Direct relationship between tax payers and the govt.
  3. tax base base is income
  4. tax base base is income

Answer : 1. There is not direct relation between the tax payer and the govt.

2. What is NARBARD’s primary role ?

  1. To provide term loans to state co-operative banks
  2. To assist state state govt. For share capital contribution
  3. To act as re-finance
  4. All the above

Answer : 4. All the above

3. Operating Surplus arises in the :

  1. Government sector
  2. Production for self-consumption
  3. To act as re-finance
  4. Enterprise Sector

Answer : 4. Enterprise Sector

4. Investment is equal to :

  1. Gross total of all types of physical capital assets
  2. Gross total of all capital assets minus wear and tear
  3. Stock of plants, machines and equipments
  4. All of the above

Answer : 1. Gross total of all types of physical capital assets

5. Under which plan did the govt. Introduced an agricultural strategy which gave rise to Green Revolution ?

  1. Sixth Five year plan (FYP)
  2. Second FYP
  3. Fourth FYP
  4. Third FYP

Answer : 4. Third FYP

6. Which one of the following is not an example of indirect tax 2?

  1. Sales Tax
  2. Excise duty
  3. Custom duty
  4. Expenditure

Answer : 4. Expenditure

7. The major aim of devaluation is to :

  1. Encourage Imports
  2. Encourage Exports
  3. Encourage both exports and imports
  4. discourage both exports and imports

Answer : 3. Encourage both exports and imports

8. Structural Unemployment arises due to :

  1. Deflationary conditions
  2. Heavy industry bias
  3. Shortage of raw material
  4. Inadequate productive capacity

Answer : 4. Indequate productive capacity

9. Interest on public debt is a part of :

  1. Transfer payment by the enterprises
  2. Transfer payment by the government
  3. National Income
  4. Interest payment by the household

Answer : 2. Transfer payment by the government

10.Per capita income is equal to :

  1. National Income / Total Population of the country
  2. National income + population
  3. National Income - population
  4. National Income x population

Answer : 1. National Income / Total Population of the country

11. The Annapurna scheme was implemented in year :

  1. 1998
  2. 1996
  3. 1999
  4. 2000

Answer : 4. 2000 

12. A balance of the trade of a country implies that  :

  1. Imports are greater than Exports
  2. Exports are greater than Imports
  3. Both exports and imports are equal
  4. Rising Imports and falling Exports

Answer : 2. Exports are greater than Imports

13. The value of  a commodity expressed in terms of money is know as

  1. Price
  2. Utility
  3. Value
  4. Wealth

Answer : 1. Price 

14. The planning commission of India was established in the year

  1. 1947
  2. 1949
  3. 1950
  4. 1952

Answer : 3. 1950

15. Green Revolution was started in

  1. 1960
  2. 1970
  3. 1980
  4. 1990

Answer : 1.  1960

Answer : 1. 1960

16. The term of the Finance commission is

  1. 10 years
  2. 5 years
  3. 6 years
  4. 3 years

Answer : 2. 5 years

17. Reserve bank of India was nationalized in

  1. 1948
  2. 1947
  3. 1949
  4. 1950

Answer : 3. 1949

18. In a capitalist economy, the prices are  determined by :

  1. Demand and Supply
  2. Government Authorities
  3. Buyers in the market
  4. Sellers in the market

Answer :  1. Demand and Supply

19. Which  of the following is not a cause of low  productivity in Indian agriculture ?

  1. Co-operative farming
  2. Inadequate inputs availability
  3. Subdivision and fragmentation of land holdings
  4. Poor Finance and marketing

Answer : 1. Co-operative farming

20. Monopolist resorts is an essential feature of

  1. Elasticity of supply
  2. Elasticity of  demand
  3. Law of demand
  4. Law of supply

Answer : 2. Elasticity of  demand

21. Economics planning is an essential feature of

  1. Socialist economy
  2. Capitalist economy
  3. Mixed economy
  4. Dual Economy

Answer : 1. Socialist economy

22. The HYV programme in India is called as

  1. Traditional Agriculture
  2. New Agriculture Strategy
  3. White Revolution
  4. Blue Revolution

Answer : 2. New Agriculture Strategy

23. The national Policy for empowerment of women was adopted in the year ;

  1. 2001
  2. 2005
  3. 1991
  4. 1995

Answer : 1. 2001

24. Which revenue earned by the union govt. is not distributed among state governments ?

  1. Excise duty
  2. Income tax
  3. Custom duty
  4. None of these

Answer : 3. Custom duty

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *