Economics Important Questions Set-4 for SSC CGL and SSC CHSL Exam

Economics Important Questions Set-4 for SSC CGL and SSC CHSL Exam1

Economics Important Questions Set-4 for SSC CGL and SSC CHSL Exam

Ssclogo

Economics Important Questions Set-4 for SSC CGL and CHSL Exam. This is Set -4 containing 20 Multiple Choice Questions with answer on Economics important for SSC CGL, SSC CHSL or 10+2 and other competitive exams. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different  previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful for your comp. exams preparation.

 

If you want to receive regular updates on competitive exams and free study materials for SSC CGL, CHSL, CPO, RRB and MTS Exams from us, you can join our Facebook group here or like our Facebook page here.

economics

 

1. A rising per Capita Income will indicate a better welfare if it is accompanied by –
(a) Unchanged Income distribution overall.
b) Changed Income distribution in favour of rich.
(c) Changed Income distribution in favour of poor.
(d) Changed Income distribution in favour of Industrial Labour.
Ans. (c) [SSC 10+2 Exam,2010]
 
2. GDP at factor cost equals–
(a) GDP – Indirect Tax + Subsidy
(b) GNP – depreciation
(c) NNP + depreciation
(d) GDP – subsidy + indirect tax.
Ans. (a) [SSC Tax Asst. Exam, 2008]
 
3. Which among of the following is direct tax?
(a) Sales Tax
(b) Excise Tax
(c) Wealth Tax
(d) Entertainment Tax
Ans. (c) [S.S.C Multitasking Exam, 2013]
 
4. Which among of the following is largest source of income for central govt.?
(a) Direct Taxes
(b) Custom Duty
(c) Excise Duty
(d) Entertainment Tax
Ans. (a)  [S.S.C Matric level Exam, 2008]
 
5. Which among of the following is not direct tax?
(a) Income Tax
(b) Property Tax
(c) Gift Tax
(d) Sales Tax
Ans. (d) [S.S.C Stenographer Exam, 2005]
 
6. The Example of Sales tax is-
(a) Coorporate Tax
(b) Direct Tax
(c) Indirect Tax
(d) Welfare Tax
Ans. (c) [S.S.C (FCI) Exam, 2012]
 
7. When there is affect on economic activity of an specific country due to import and export, then such economy are called-
(a) Closed economy
(b) Open economy
(c) Agricultural economy
(d) Industrial economy
Ans.(b)  [S.S.C LDC Exam, 2015]
 
8. The Worldwide great depression happens in which year-
(a) 1936
(b) 1929
(c) 1928
(d) 1930
Ans. (b)  [S.S.C Multitasking Exam, 2013]
 
9. Which among the following is not the investment of goods & services?
(a) Cost of machinery
(b) Increase in cost of raw goods
(c) Increasing department of company
(d) Cost of buying house.
Ans.(c) [S.S.C (CGL) Exam, 2013]
 
10. Preparing butter and ghee for household consumption of own family is a part of –
(a) Household investment production
(b) Industrial production
(c) Consumption
(d) Own Account Production
Ans. (d) [S.S.C (CGL) Exam, 2014]
 
11. Multinational firm is–
(a)A company started by foreign governments
(b)A single company established in different countries
(c)A company in India started by U.S. government
(d)A company started jointly by India and U.S.
Ans. (b) [S.S.C Matric level Exam, 2006, S.S.C 10+2 Exam, 2011]
 
12. When there is affect on economic activity of an specific country due to import and export, then such economy are called-
(a)Closed economy
(b)Open economy
(c)Agricultural economy
(d)Industrial economy
Ans. (b)  [S.S.C LDC Exam, 2015]
 
13. The Worldwide great depression happens in which year-
(a) 1936
(b) 1929
(c) 1928
(d) 1930
Ans. (b) [S.S.C Multitasking Exam, 2013]
 
14. Which among the following is not the investment of goods & services?
(a) Cost of machinery
(b) Increase in cost of raw goods
(c) Increasing department of company
(d) Cost of buying house.
Ans. (c)  [S.S.C (CGL) Exam, 2013]
 
15. Preparing butter and ghee for household consumption of own family is a part of –
(a) Household investment production
(b) Industrial production
(c) Consumption
(d) Own Account Production
Ans. (d) [S.S.C (CGL) Exam, 2014]
 
16.  Multinational firm is–
(a) A company started by foreign governments
(b) A single company established in different countries
(c) A company in India started by U.S. government
(d) A company started jointly by India and U.S.
 
Ans. (b) [S.S.C Matric level Exam, 2006, S.S.C 10+2 Exam, 2011]
 
17. Internal profit–
(a) Happens when internal trade expands
(b) Happens when business expands
(c) Happens in economy when they increase
(d) Happens in firms when they expand their product
Ans. (d) [S.S.C (CGL) Exam, 2015]
 
18. The best Example of capital intensive industry in India is-
(a) Textile industry
(b) Steel industry
(c) Tourism industry
(d) Spare goods industry.
Ans. (b) [S.S.C (10+2) Exam, 2011]
 
19. Which of the following is related to South-South debate?
(a) Cooperation between developing countries
(b) Defence Organization
(c) Sitting between developed & developing countries
(d) All of the above.
Ans. (a) [S.S.C (CGL) Exam, 2011]

20. In a economy “Development Stage” means-
(a) Starting of steadily increasing economy
(b) Bad economy
(c) Economy is on the verge of destroying
(d) All tariff to be removed.
Ans. (a) [S.S.C (10+2) Exam, 2014]


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *