English - Sentence Completion Practice Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

English - Sentence Completion Practice Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

English - Sentence Completion Practice Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

 

In the following questions sentences are given  with blanks to be filled in with an appropriate  words. Four alternates are suggested for each questions. Choose the correct alternative out of the four.

1. The court _______ cognizance of the criminal’s words.

  1. took
  2. made
  3. gave
  4. allowed

Answer  1. Took

2. _________ wins this civil war there will be little rejoicing at the victory.

  1. whichever
  2. whoever
  3. whatever
  4. wherever

Answer : 2. Whoever

3. As he got older his belief in these principles did not _________.

  1. wither
  2. shake
  3. waver
  4. dither

Answer : 1.wither

4. Everyone in this world is accountable to god ________ his actions.

  1. about
  2. for
  3. to
  4. Over

Answer : 2. For

5.Your father used to be the principal of this college.

  1. did he ?
  2. does ?
  3. didn’t he ?
  4. doesn’t he ?

Answer : 3. didn’t he ?

6. A wise man profits _________ the mistakes of others.

  1. though
  2. from
  3. with
  4. By

Answer : 2. from

7. My friend has written a ________ account of his journey to the mars.

  1. factitious
  2. factional
  3. fictional
  4. Factual

Answer : 4. Factual

8. speed is _________ essence.

  1. in
  2. for
  3. about
  4. of

Answer : 4. of

9. I was washing my face as the insect ________ quietly into the bedroom.

  1. Crept
  2. Creeps
  3. Was creeping
  4. Has crept

Answer : 1. Crept

10. During the recent floods two third our city  _________ in ruins.

  1. Are
  2. Were
  3. Is
  4. Was

Answer : 4. Was

English - Sentence Completion Practice Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

11.  have  _________ Lakshmi for the  past twelve years

  1. Know
  2. Knew
  3. Known
  4. Knows

Answer : 3. Knows

12. He did not not qualify ________ the jobs.

  1. For
  2. To
  3. Against
  4. With

Answer : 1. For

13. _______ the last ten years  we have been victims of abuse.

  1. From
  2. For
  3. Before
  4. Since

Answer : 2. For

14. The strike has been called ________

  1. Of
  2. At
  3. Off
  4. Up

Answer : 3. Off

15. He is always angry ________ his children.

  1. With
  2. On
  3. Over
  4. At

Answer : 1. with

16. The Chairperson brushed  _________ my suggestion.

  1. Out
  2. Over
  3. Aside
  4. About

Answer : 3. Aside

17. She politely asked him ________.

  1. To leave her hand
  2. To give up her hand
  3. To release her hand
  4. To let her hand go

Answer : 3.  To release her hand

18. Unhygienic surrounding _______ health problems.

  1. Give rise to
  2. Bring into being
  3. Call for
  4. Set in

Answer : 1. Give Rise to

19. The engineers ________ this bridge since last year.

  1. Have repaired
  2. Had repaired
  3. Have been repairing
  4. Are repairing

Answer : 3. Have been repairing

20. There are some people who doubt the ________ of anything they see in a newspaper.

  1. Credulity
  2. Possibility
  3. Veracity
  4. Existence   

Answer : 3. Veracity

English - Sentence Completion Practice Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*