Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

English Set-2 for SSC CGL, CHSL and MTS Exam

English Set-2 for SSC CGL, CHSL and MTS Exam

Directions (Q. 1-5): In the following questions, some parts of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. If a sentence is free from error, then your answer is (D), i.e., No error.

1. Because of the severe snow storm and the road blocks, (A)/ the air force dropped food and (B)/ medical supplies close to the city.(C)/No error (D)

Ans. d
2. We met our prospective employer (A)/ for a briefing session (B)/ in the Taj Hotel. (C)/ No error (D)

Ans. c
3. What is (A)/ the use of me (B)/ attending the session? (C)/ No error (D)

Ans. b
4. The accused refused (A)/ to answer to the policeman (B)/ on duty. (C)/ No error (D)

Ans. b
5. Air pollution, together with littering, (A)/ are causing many problems (B)/ in our cities. (C)/ No error (D)

Ans. a

Directions (Q.6-10): In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

6. __________ pollution control measures are expensive, many industries hesitate to adopt them.
(A) Although
(B) However
(C) Because
(D) Despite

Ans. c

7. It is not __________ for a man to be confined to the pursuit of wealth.
(A) healthy
(B) easy
(C) possible
(D) common

Ans. a

8. ____________his being innocent of the crime, the judge sentenced him to one year imprisonment
(A) Inspite of
(B) In case of
(C) On account of
(D) In the event of

Ans. a

9. It is a story of two men and a batch of __________ armoured cars. of
(A) deceased
(b) decrepit
(c) diseased
(D) defeated

Ans. b

10. Although there is_________ gun-fire. there is no stiff resistance to the revolutionary army.
(A) bitter
(B) continuous
(c) sporadic
(B) meagre

Ans. c

Directions (Q. 12-16): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer.

12. Cultivated
(A) Crude
(C) Suavez
(B) Genteel
(D) Refined

Ans. a

13. Impertinent
(A) Insolent
(C) Cheeky
(B) Impudent
(D) Courteous

Ans. d

14. Divulge
(A) Disseminate
(B) Dissemble
(C) Publicize
(D) Transmit

Ans. b

15. Appreciation
(A) Aspersion
(B) Admiration
(C) Commendation
(D) Compliment

Ans. a

16. Supple
(A) Pliant
(B) Rigid
(C) Pliable
(D) Flexible

Ans. B

Directions (Q·17-21) : In the following questions, four alternatives are given for the idiom/phrase and bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase as your answer.

17. Once the case reached the court, the police washed their hands off it.
(A) waited for a response to
(B) claimed credit for
(C) disassociated themselves from
(D) seemed eager to continue

Ans. c

18. She wanted to go hitch-hiking but her mother put her foot down and now she's going by bus.
(A) took a firm stand
(B) expressed her displeasure
(C) scolded her badly
(D) got irritated

Ans. a

19. Adolescence is a period of halcyon days
(A) hard days
(B) of mental pressure
(C) happy days
(D) days of preparation

Ans. c

20. My sincere advice to my maid- servant fell on stony ground.
(A) was counter productive
(B) had a strong impact
(C) made one stubborn
(D) had little success

Ans. d

21. He has all his ducks in a row. he is complacent
(A) has everything ready
(B) is well organized
(C) always scores a zero
(D) never gets confused

Ans. b

Directions (Q. 22-26): In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (A), (B) and (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (D)

22. You shall have attended if the court had instructed you to do so.
(A) would have had to attend
(B) would attend
(C) would have to
(D) No improvement

Ans. a

23. The relics of Greece over which such a great deal of evidence has been collected should be preserved
(A) from which
(B) on which
(C) ascent which
(D) No improvement

Ans. b

24. When the beverage was ready, they drank possibly as much as they could.
(A) as much as they possibly could
(B) as much as possibly they could
(C) as much as they could possibly
(D) No improvement

Ans. a

25. A citizen is expected to give allegiance to his country of origin.
(A) homage
(B) loyalty
(C) obedience
(D) No improvement

Ans. b

26. We were with daggers drawn despite attempts to understand each other.
(A) in
(B) on
(C) at
(D) No improvement

Ans. c

Directions (Q. 26-30): In the following questions, out of the four alternative, choose the one which can be
substituted for the given words/sentence.

26. A round or cylindrical container used for storing things such as food, chemicals or rolls of film
(A) tankard
(B) canister
(C) vessel
(D) casket

Ans. C

27. A place of permanent residence
(A) abode
(B) domicile
(C) dormitory
(D) apartment

Ans.

28. That cannot be altered or withdrawn
(A) irrevocable
(B) irrefutable
(C) irretrievable
(D) irresistible

Ans. a

29. Money paid to employees on retirement
(A) gratuity
(B) pension
(C) arrears
(B) gift

Ans. a

30. A place where clothes are kept
(A) closet
(B) wardrobe
(C) drawer
(D) cupboard

Ans. B

Passage (Question Nos. 31-35)

One may look at life, events, society history, in another way. A way which might, at a stretch, be described as the Gandhian way, though it may be from times before Mahatma Gandhi came on the scene. The Gandhian reaction to all the grim poverty, squalor and degradation of the human being would approximate to effort at self-change and
self-improvement, to a regime of living regulated by discipline from within. To change society, the individual must first change himself. In this way of looking at life and society, words too begin to mean differently. Revolution, for instance, is a term frequently used, but not always in the sense it has been in the lexicon of the militant. So also with words like peace and struggle. Even society may mean differently, being some kind of organic entity for the militant, and more or less a sum of individuals for the Gandhian. There is yet another way, which might, for want of a better description, be called the mystic. The mystic's perspective measures these concerns that transcend political ambition and the dynamism of the reformer, whether he be militant or Gandhian. The mystic measures the terror of not knowing the remorseless march of time: he seeks to know what was before birth, what comes after death. The continuous presence of death, of the consciousness of death, sets his priorities and values: militants and Gandhians, kings and prophets, must leave all that they have built; all that they have unbuilt and depart when messengers of the buffalo-riding Yama come out of the shadows. Water will to water, dust to dust. Think of impermanence. Everything passes.

31. The Gandhian reaction to poverty is
(A) a total war on poverty
(B) self-discipline
(C) self-abnegation
(D) a regulated distribution of wealth

Ans. b

32. According to Gandhianism, the individual who wants to change society
(A) should destroy the existing society
(B) must re-form society
(C) must change himself
(D) may change society without changing himself

Ans. c

33. Who, according to the passage, finds new meaning for words like revolutions, peace and struggle?
(A) A Gandhian who believes in nonviolent revolution.
(B) A militant
(C) A mystic
(D) A Gandhian who disciplines himself from within

Ans. d

34. The expression 'water will to water, dust to dust' means
(A) water and dust can mix well
(B) man will become water after
(C) man will one day die and
(D) man will become dust and water

Ans. c

35. What does society mean to a death become dust after death Gandhian?
(A) a sum of individuals
(B) an organic entity
(C) a regime of living regulated by discipline from with irn
(D) a disciplined social community

Ans. a

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.