General Awareness MCQs : Set-1 for SSC CGL, CHSL and CPO

General Awareness MCQs : Set-1 for  SSC CGL, CHSL and CPO

General Awareness MCQs : Set-1 for  SSC CGL, CHSL and CPO. Here is SET 1 containing 20 Multiple Choice Questions with answer on General Awareness for SSC CGL, SSC CHSL and CPO. We have compiled these questions from various previous year examination.


1. Who started the silk route for Indian?
  1. kanishka
  2. Harshwardhan
  3. Ashok
  4. Fahien
 Answer 1.kanishka

2. Who built the Khajuraho temples?
  1. Vijaynagar Kings
  2. Bahmani Sultans
  3. Chandel Kings
  4. Gupta Kings
 Answer 2. Chandel Kings

3. The first Sultan who started the work of translation of Hindu Religious texts into Persian Language was
  1. IItutmish
  2. Alauddin Khilji
  3. Mohammad-Bin-Tughlaq
  4. Firoz Shah Tughlaq
 Answer 4. Firoz Shah Tughlaq

4. Which was the highest gold coin in the reign of Akbar?
  1. IIahi
  2. Jalali
  3. Shahanshah
  4. Asharfi
 Answer 3. Shahanshah

5. The Real name of Sabarmati Ashram was
  1. Gandhi Ashram
  2. Satyagraha Ashram
  3. Finiks Farm
  4. Dandi Ashram
 Answer 2. Satyagraha Ashram

6. What was Sangam in Ancient India?
  1. Sangha or Mandal of Tamil poets
  2. Tamil King’s court poets
  3. Tamil settlement
  4. Mesolithic graves
 Answer 1. Sangha or Mandal of Tamil poets

7. From 1906 to 1920, the role of Md. Ali Jinnah during freedom struggle of India was
  1. Separatist
  2. Fundamentalist
  3. Nationalist
  4. Nationalist and Secular
 Answer 4. Nationalist and Secular

8. By which date did the British Government declare to grant India full self government?
  1. January 26, 1646
  2. August 15, 1947
  3. December 31, 1947
  4. June 30, 1948
 Answer 4. June 30, 1948

9. Who nominates the 12 members for Rajya Sabha in India?
  1. Prime Minister
  2. Chief Justice
  3. President
  4. Vice President

 Answer 3. President

General Awareness MCQs : Set-1 for  SSC CGL, CHSL and CPO


10. In the Constitution of India, the Residuary powers are entrusted to

  1. State
  2. Centre
  3. Both a and b
  4. None of the above
 Answer 2. Centre

11. By which Constitutional Amendment, the subject of Education was transferred from State list to concurrent List?
 
  1. 5th
  2. 9th
  3. 42th
  4. 44th
Answer 3. 42th

12. Which of the following state does not have Legislative Council?
  1. Uttar Pradesh
  2. Maharashtra
  3. Karnataka
  4. Uttarakhand
 Answer 4. Uttarakhand

13. The concept of Public Interest Litigation (PIL) originated in
  1. United Kingdom
  2. Australia
  3. United States of America
  4. India
Answer 3. United States of America

14. Who settles the disputes regarding the election of the president of India?
  1. Supreme Court
  2. Election Commission
  3. Parliament
  4. None of these
 Answer 1. Supreme Court

15. Who propounded the theory of Economic Drain?
  1. K.Gandhi
  2. Jawahar Lal Nehru
  3. Dadabhai Naoroji
  4. C.Dutt
 Answer 3. Dadabhai Naoroji

16. The main object of a Budget is
  1. To serve Accountability
  2. To facilitate Economic Analysis
  3. To serve as tool of Management
  4. All of the above
 Answer 4. All of the above

17. The zero Hour in the parliament of India starts at
  1. First hour of the sitting
  2. Last hour of the sitting
  3. At 12:00 Noon
  4. At any time
 Answer 3. At 12:00 Noon

18. Which part of the Constitution of India is related to the citizenship?
  1. II
  2. III
  3. IV
  4. V
 Answer 2. III

19. Parliamentary form of Govt. functions on the principle of
  1. Separation of powers
  2. Checks and Balances
  3. Close relationship between Legislature and Executive
  4. Control of Judiciary on the Executive
 
Answer 3. Close relationship between Legislature and Executive

20. The main element of protein is
  1. Hydrogen
  2. Oxygen
  3. Carbon
  4. Nitrogen
 
Answer 4. Nitrogen
 
 

General Awareness MCQs : Set-1 for  SSC CGL, CHSL and CPO

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *