General Awareness practice SET-1 for SSC CGL and CHSL

General Awareness practice SET-1 for SSC CGL and CHSL

General Awareness practice SET-1 for SSC CGL and CHSL

General Awareness practice SET-1 FOR SSC CGL and CHSL . Here is SET 1 containing 30 Multiple Choice Questions with solution on General Awareness for SSC CGL, SSC CHSL or 10+2. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different  previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this SET 1 will helpful  in enhancing your knowledge.
1. The type  of fruit obtained from a multicapilary, apocarpous gynoecium is :
  1. composite
  2. aggregate
  3. simple
  4. Multiple

Answer :  : b. Aggregate

2. The threshold frequency is the frequency below which :

  1. photo current increases with voltage
  2. photo current decreases with voltage
  3. photo electric emission is not possible
  4. photo current is constant

Answer :  : b. photoelectric emission is not possible

3. Sir C. V . Raman was awarded Noble prize for his work on :

  1. Light Scattering
  2. Radio Activity
  3. Cryogenics
  4. Sonometer

Answer :  : a. Light Scattering

4. Tesla is a unit of Magnetic :

  1. Flux
  2. inductio
  3. moment
  4. Field

Answer :  : d. Field

5. The percentage of carbon in cast iron is :

  1. 0.01 - 0.25
  2. 0.5 - 1.5
  3. 6 - 8
  4. 3 - 5

Answer :  : d. 3-5

6. The damage of the human body due to radiation like X - rays or γ (gamma) - rays is measured :

  1. Rems
  2. Roentgen
  3. Curie
  4. Rads

Answer :  : a. Rems

7. The minimum food support price was introduced in the year of :

  1. 1944
  2. 1964
  3. 1974
  4. 1954

Answer :  : c. 1974

8. Total assembly segments in Delhi are :

  1. 50
  2. 60
  3. 70
  4. 40

Answer :  : c. 70

9. Transition ions absorbs light in :

  1. infrared region
  2. ultraviolet region
  3. microwave region
  4. visible region

Answer :  : d. visible region

10. Virtually treeless, sparse vegetation is found in :

  1. Taiga
  2. Alpine
  3. Tundra
  4. Chaparral

Answer :  : C. Tundra

11. Flywheels is an important part of a steam engine because it :

  1. accelerates the speed of the engine
  2. helps the engine in keeping the speed uniform
  3. decreases the moment of inertia
  4. gives strength to the engine

Answer : : b. helps the engine in keeping the speed uniform

12. Soil factors are otherwise known as :

  1. Edaphic factors
  2. biotic factors
  3. physiographic factors
  4. Climatic factors

Answer : : a. Edaphic factors

13. who benefits the most during the inflammatory period ?

  1. corporate servants
  2. creditors
  3. entrepreneurs
  4. governments servants

Answer : : C. entrepreneurs

14. Which of the following does not have Stupa ?

  1. Ranchi
  2. Sanchi
  3. Barhut
  4. Dhamek

Answer : : a. Ranchi

15. The plant which grows under water stress conditions of desserts are :

  1. Epiphytes
  2. Xerophytes
  3. Heliophytes
  4. Sxiophytes

Answer : : b. Xerophytes

16. Coupling and repulsion are the two states of :

  1. Linkage
  2. Chiasma
  3. mutation
  4. crossing over

Answer : : a. Linkage

17. The freezing point of fresh water is :

  1. 4°C
  2. 3°C
  3. 5°C
  4. 0°C

Answer : : d. 0°C

18. Stamens are fused with each others by their anthers and also with the petals in

  1. Leguminosae
  2. Liliaceae
  3. Compositae
  4. Euphorbiaceae

Answer : : C. Compositae

19. Deficiency of iron causes :

  1. Goitre
  2. Anemia
  3. Rickets
  4. Scurvy

Answer : : b. Anemia

20. Which of the following is not written by Jawaharlal Nehru ?

  1. Discovery of India
  2. My experiments with Truth
  3. An Autobiography
  4. Glimpses of the world

Answer : : b. My experiments with Truth

21. 'Democratic Centralism' is an important feature of a :

  1. Communist state
  2. Democratic state
  3. Totalitarian state
  4. Socialist state

Answer :  : a. Communist state

22.The Constitution of India describes India as :

  1. A Federation
  2. A quasi-federal
  3. Unitary
  4. Union of states

Answer :  : d. Union of states

23. 'Shadow Cabinet' is the feature of :

  1. Britain
  2. USA
  3. France
  4. Japan

Answer :  : a. Britain

24. Which of the talent is called as Sher Shah Suri Marg ?

  1. National Highway No. 3
  2. National Highway No. 8
  3. National Highway No. 7
  4. National Highway No. 1

Answer :  : a. National Highway No. 3

25. An increase in quantity supplied suggests :

  1. a left shift of the supply curve
  2. a movement up along the supply curve
  3. a movement down along the supply curve
  4. a right shift of the supply curve

Answer :  : b. a movement up along the supply curve

26.Who was the Delhi Sultanate to impose Jiya even on the Brahmins :

  1. Ala-ud-din-Khilji
  2. Firuz Tughluq
  3. Muhammad Tughluq
  4. Balban

Answer :  : b. Firuz Tughluq

27. Dactylogram is related with :

  1. teleprinter
  2. perumbulator
  3. cereals
  4. finger print

Answer :  : d. fingerprint

28. Which body is constituted by the president of India to advise on the decision of central resources between the center and the states ?

  1. Tariff Commission
  2. Finance Commission
  3. Planning Commission
  4. Taxation enquiry commission

Answer :  : b. Finance Commission

29."Ryder Cup" is awarded to the players of :

  1. Baseball
  2. Basketball
  3. Cards
  4. Golf

Answer :  : d. Golf

30.The Site of birth of Gautama Buddha is marked by :

  1. monastery
  2. "Rummindei pillar" of Ashok Pillar
  3. a statue
  4. a peepal tree

Answer :  : b. a "Rummindei pillar" of Ashok Pillar

If you like our work do comment and share. We would love to hear from you

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *