General Awareness practice SET-2 for SSC CGL and CHSL

General Awareness practice SET-2 for SSC CGL and CHSL

General Awareness practice SET-2 for SSC CGL and CHSL

General Awareness practice SET-2 for SSC CGL and CHSL

General Awareness practice SET-2 for SSC CGL and CHSL . Here is SET 2  containing 20 Multiple Choice Questions with solution on General Awareness for SSC CGL, SSC CHSL or 10+2. We have compiled these questions from various previous year examination.

    1 .Non-violence as taught and practiced by Mahatma Gandhi is rooted in Indian Doctrine of

    Swaraj
    Swadeshi
    Satyagraha
    Ahimsa

Answer : d. Ahimsa.

2. The Social Contract theory deals with

    The Purpose of the state
    The Origin of the state
    The Nature of the state
    The Function of the state

Answer : b. The Origin of the state.

3. Who was the founder of the Aligarh Movement?

    Syed Amir Ali
    Maulvi Chiragh Ali
    Sir Syed Ahmed Khan
    Abdul Halim Sharar

Answer : c. Sir Syed Ahmed Khan.

4.‘Prince of Pilgrims’ was the name attributed to

    Plutarch
    Hiuen Tsang
    Fa-Hien
    I-Tsing

Answer : b. Hiuen Tsang.

5.Where Buddha did delivered his first Sermon?

    Sarnath
    Rajagriha
    Kapilavastu
    Bodh-Gaya

Answer : a. Sarnath.

6.Name the Mughal Prince, who translated Bhagavat Gita into Persian?

    Dara Shikoh
    Sulaimam Shukoh
    Khusru
    Murad

Answer : a. Dara Shukoh.

7.The Surgery that was practiced in ancient India is known from the works of which of the following scholars?

    Atreya
    Sushruta
    Charaka
    Vagbhata

Answer : b. Sushruta.

8.‘Eutrophication’ is associated with

    Nitrates and Phosphates
    Sewage
    Slit Load
    Vegetation

Answer : a. Nitrates and Phosphates.

9.The Funds raised by the Government within the country is known as

    Domestic budgetary source
    Domestic banking source
    Domestic saving source
    Domestic saving source

Answer : a. Domestic budgetary source.

10.The BSE Sensex is based upon how many stocks

    80
    100
    30
    50

Answer : c. 30.

11. Sick units are referred to

    SIA
    DGTD
    FIPB
    BIFR

Answer : d. BIFR.

12.The concept ‘Duopoly’ was introduced by

    Sweezy
    Matlthus
    Ricardo
    Cournot

Answer : d. Cournot.

13.Which of the following is the feature of monopolistic competition?

    Single firm
    Large number of firms
    Groups of firms
    None of the above

Answer : c. Groups of firms.

14.The Supreme Court of India offers advice to the president on matters of Legal, Public or Constitutional important based on Article

    148
    129
    147
    143

Answer : d. 143.

General Awareness practice SET-2 for SSC CGL and CHSL

15.Which is the most effective means of executive control of administration?

    Financial administration
    Political direction
    Appointment and removal of top officials
    Subordinate Legislation

Answer : c. Appointment and removal of top officials.

16.Violation of ‘Rule of Law’ arises mostly from

    Lack of checks and Balances
    Executive’s Quasi-Judicial Powers
    Limited Franchise
    Delegated Legislation

Answer : a. Lack of checks and Balances.

17.The way to maintain a natural equilibrium between the pest and predator is by using

    Insecticides
    Biological control
    Pesticides
    Herbicides

Answer : b. Biological control.

18.‘Dry Ice’ is the condensed form of

    Carbon dioxide
    Sulphur tri-oxide
    Highly cooled water
    Oxygen

Answer : a. Carbon dioxide.

19.The material which strongly attracted by magnet are called

    Ferro magnetic substances
    Universal substances
    Paramagnetic substances
    Diamagnetic substances

Answer : a. Ferro magnet substances.

20.In a pin hole camera, we usually get

    Erect impression
    Inverted impression
    Erect image
    Inverted Image

Answer : b. Inverted impression.

General Awareness practice SET-2 for SSC CGL and CHSL

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *