General Science Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important Questions Set-3 for SSC CGL and CHSL Exam

 General Science Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam. This page contains General Science Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exams. We have included the answers. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful  in your exam preparation.

1.Which of the following statements is true ?

  1. Dehusked cereals and pulses are nutritious
  2. Whole grain cereals and pulses are more nutritious
  3. Processed cereals products are nutrient  dense
  4. Breakfast cereals are nutrient dense  

Answer : 2. Whole grain cereals and pulses are more nutritious

2. Which  of the following animals is dumb ?

  1. Deer
  2. Giraffe
  3. Stag
  4. Yak

Answer : 2. Giraffe

3. The sky appears blue because

  1. all Colours interfere to produce blue
  2. in white light, the blue component dominates
  3. the atmosphere scatters blue colours more than the others
  4. It's actually blue

Answer : 3.the atmosphere scatters blue colours more than the others

4. The device in communication satellite which receive signals from earth station and transmits to different directions is

  1. Transformer
  2. Transistor
  3. Transponder
  4. Transducer

Answer : 3. Transponder

5. When ship enters the sea from a river it will

  1. rises a little
  2. sinks a little
  3. remains at the same level
  4. rises or sink depending on material it is made of

Answer : 1. rises a little

6. Two stones of unequals masses are thrown vertically up with the same velocity. WHich of the following will happen ?

  1. The heavier mass will reach greater height
  2. The lighter mass will reach greater height
  3. Both will reach the same height
  4. Any of them may reach greater height

Answer : 3. Both will reach the same height

7. The vitamin most readily destroyed by the heat is

  1. Riboflavin
  2. Ascorbic acid
  3. Tocopherol
  4. Thiamine

Answer : 2. Ascorbic acid

8. White Phosphorus is always kept under

  1. Benzene
  2. Kerosene
  3. Ether
  4. Water

Answer : 4. Water

9. Sea water can be purified by the process of

  1. Distillation
  2. Evaporation
  3. Filtration
  4. Fractional Distillation

Answer : 1. Distillation

10. Which of the following is not a vaccine ?

  1. BCG
  2. Anti-Rabies
  3. Polio Vaccine
  4. Progesterone

Answer : 4. Progesterone

General Science Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

11. The scientist who first sent electromagnetic waves to distant places is

  1. James Clerk Maxwell
  2. Heinrich Hertz
  3. Thomas Alva Edison
  4. John Logie Baird

Answer : 1. James Clerk Maxwell

12. Bacteria was first discovered by

  1. A.V. Leeuwenhoek
  2. Robert Hooke
  3. Robert Koch
  4. Louis Pasteur

Answer : 1. A.V. Leeuwenhoek

13.The  disease that is caused by virus is

  1. Typhoid
  2. Cholera
  3. Common Cold
  4. Tetanus

Answer : 3. Common Cold

14. Galena is mineral of

  1. Iron
  2. Gold
  3. Lead
  4. Calcium

Answer : 3. Lead

15. Magnalium is an alloy of

  1. Aluminum and Magnesium
  2. Magnesium and Tin
  3. Aluminum and Zinc
  4. Manganese and Magnesium

Answer : 2. Magnesium and Tin

Explanation : Magnalium is an aluminium alloy with magnesium and small amounts of nickel and tin.

16. Galvanization of iron is carried out using

  1. Zinc
  2. Tin
  3. Copper
  4. Chromium

Answer : 1. Zinc

Galvanization (or galvanizing as it is most commonly called in that industry) is the process of applying a protective zinc coating to steel or iron, to prevent rusting. The most common method is hot-dip galvanizing, in which parts are submerged in a bath of molten zinc.

17.The locomotory organ of Amoeba is

  1. Pseudopodia
  2. Parapodia
  3. Flagella’
  4. Cilia

Answer :  1. Pseudopodia

General Science Important Questions Set - 1 for SSC CGL and CHSL Exam

Pseudopodia (temporary protusions of the cell). The pseudopodia or False-feet is the locomotory organ of amoeba. It is the finger like projection of its cytoplasm.

18. The term ‘RH factor’ refers to

  1. Rhesus Factor
  2. Rheumatoid factor
  3. Renal Factor
  4. Rhombic Factor

Answer  : 1. Rhesus Factor

Explanation :

The term Rh derives from rhesus and the terms rhesus blood group sys The Rh blood group system (including the Rh factor) is one of thirty-five known human blood group systems. The Rh blood group system has two sets of nomenclatures: one developed by Ronald Fisher and R.R. Race, the other by Wiener. The commonly used terms Rh factor, Rh positive and Rh negative refer to the D antigen only.

19. The normal number of chromosomes present in normal human being are

  1. 23
  2. 46
  3. 22
  4. 48

Answer : 2. 46

20. An instrument for measuring blood pressure is called

  1. Barometer
  2. Spirometer
  3. Spygmomanometer
  4. Haemocytometer

Answer : 3. Sphygmomanometer

General Science Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

Important Links :

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *