General Science Important Questions Set - 2 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important Questions Set-3 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important Questions Set - 2 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important Questions Set - 2 for SSC CGL and CHSL ExamGeneral Science Important Questions Set - 2 for SSC CGL and CHSL Exam. This page contains General Science Important Questions Set - 2 for SSC CGL and CHSL Exams. We have included the answers. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful  in your exam preparation.

1.German silver, an alloy does not contain the metal

  1. Nickel
  2. Zinc
  3. Copper
  4. Silver

Answer : IV. Silver

2. Oxygen which is vital for life is a product of photosynthesis and comes from

  1. Carbonates from soil
  2. Carbon Dioxide
  3. Water
  4. Oxides from minerals elements

Answer : III. Water

3. From which part of the plant is clove , the commonly used spice obtained ?

  1. Fruit
  2. Flower bud
  3. Stem
  4. Root

Answer : ii. Flower Bud

4. Chewing gum is made from

  1. Resin
  2. Tannin
  3. Latex
  4. Gum

Answer : III. Latex

5. The brain of human adult weighs about

  1. 1200 - 1300 gm
  2. 1600 - 2000 gm
  3. 500 - 800 gm
  4. 100 - 200 gm

Answer : I. 1200 - 1300 gm

6. Total number of bones in man is

  1. 206
  2. 266
  3. 300
  4. 366

Answer : I. 206

7. Which of the following snakes killed for its beautiful skin has been declared an endangered species ?

  1. Python
  2. King Cobra
  3. Russel’s Viper
  4. Krait

Answer : III. Russel's Viper

8. If a boy sitting in a train, which is moving  at a constant velocity, throws a ball straight  up into the air, the ball will

  1. Fall in front of him
  2. Fall behind him
  3. Fall into his hand
  4. None of the above

Answer : III. Fall into his hand

9. Intensity of gravitational field of earth is maximum at

  1. Poles
  2. Equator
  3. Center of earth
  4. Surface

Answer : I. Poles

10. The spokes used in the wheel of a bicycle increase its

  1. Moment of inertia
  2. Velocity
  3. Acceleration
  4. Momentum

Answer : I. Moment of Inertia

General Science Important Questions Set - 2 for SSC CGL and CHSL Exam

11. A Transformer works on the principle of

  1. Self Induction
  2. Mutual Induction
  3. Generator
  4. Inverter

Answer : II. Mutual Induction

12. The bank cheques are processed by using

  1. OCR
  2. MICR
  3. OMR
  4. PMR

Answer : II. MICR

13. Which substance is added to make rubber more strong and bouncy ?

  1. Sponge
  2. Sulphur
  3. Chlorine
  4. Polythene

Answer : II. Sulphur

14. Detergents are

  1. Sodium salts of fatty acids
  2. Sodium salts of Sulphonic acids
  3. Sodium salt of Benzoic acids
  4. None of these

Answer : II. Sodium salts of Sulphonic acids

15. The noble gas used in Radiotherapy is

  1. Neon
  2. Argon
  3. Radon
  4. Xenon

Answer : III. Radon

16. Steels contains

  1. 0.1 - 2% carbon
  2. 5 - 10% carbon
  3. more than 10% carbon
  4. no carbon

Answer : I. 0.1 - 2% carbon

17. The chemicals most commonly used for cloud seeding or artificial rain making is/are

  1. Silver Iodide
  2. Sodium Chloride
  3. Dry  ice or frozen carbon dioxide
  4. All of the above

Answer : I. Silver Iodide

18. The colour of the eye depends upon the pigment present in

  1. Cornea
  2. Iris
  3. Rods
  4. Cones

Answer : II. Iris

19. The ability of the eye to see in  the dark, is due to production of a purple pigment known as

  1. Carotene
  2. Rhodopsin
  3. Iodopsin
  4. Retina

Answer : IV. Retina

20. Which of the following animals are dumb ?

  1. Deer
  2. Giraffe
  3. Stag
  4. Yak

Answer : II. Giraffe

General Science Important Questions Set - 2 for SSC CGL and CHSL Exam

Important Links :

General Science Important Questions Set - 1 for SSC CGL and CHSL Exam - Click Here

 

4 Replies to “General Science Important Questions Set - 2 for SSC CGL and CHSL Exam”

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *