General Science Important Questions Set-3 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important Questions Set-3 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important Questions Set-3 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important Questions Set-3 for SSC CGL and CHSL Exam. This is Set -3 containing 20 Multiple Choice Questions with solution on Science important for SSC CGL, SSC CHSL or 10+2 and other competitive exams. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different  previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful  in enhancing your knowledge.

1. Animals do not have enzyme system which enables  them to make use of the energy from :

  1. Fat
  2. Water
  3. Protein
  4. Carbohydrates

Answer : 1. Fat

2. A clone is a colony of :

  1. Cells having different shapes
  2. Cells having similar shapes
  3. Cells having similar genetic constitution
  4. Cells having different genetic constitution

Answer : 3. Cells having similar genetic constitution

3. The pollen grain of flowers pollinated by insects are :

  1. Smooth and dry
  2. Rough and sticky
  3. Rough and dry
  4. Large and showy

Answer : 2. Rough and Sticky

4. Which one of the following substances is used for preservation :

  1. Sodium Benzoate
  2. Vinegar
  3. Sodium Chloride
  4. Potassium Permanganate

Answer : 1. Sodium Benzoate

5. The Disease caused by Asbestos is :

  1. Emphysema
  2. Paralysis
  3. Diarrhoea
  4. Dysentery

Answer :1. Emphysema

6. In the eye, colour vision is affected by the presence of :

  1. choroid coat
  2. Sclerotic coat
  3. Rods
  4. Cones

Answer : 4. Cones

7. The splitting of different  colour of light in a prism is :

  1. Reflection of light
  2. Dispersion of light
  3. Diffraction of light
  4. Refraction of light

Answer : 3. Dispersion of light

8. Dehydration of body is caused due to loss of :

  1. Vitamins
  2. Salts
  3. Hormones
  4. Water

Answer : 8. Hormones

9. Which of the following is largest living bird ?

  1. Eagle
  2. Peacock
  3. Ostrich
  4. Kiwi

Answer :3. ostrich

10. In the case of test tube babies :

  1. Egg is fertilised in the uterus
  2. Embryo completes its development in a test tube
  3. Embryo is placed in uterus after 2 months
  4. Embryo is fertilized outside mother body

Answer : 4. Embryo is fertilised outside mother body

General Science Important Questions Set-3 for SSC CGL and CHSL Exam

11. The age of trees is determined by its :

  1. Girth
  2. Height
  3. Growth rings
  4. General Appearance

Answer: 3. Growth rings

12. Kidney disease in man is caused by the pollutant :

  1. Cadmium
  2. Iron
  3. Cobalt
  4. Carbon

Answer : 3. Cobalt

13. Fruits of the plants are found under ground :

  1. Potato
  2. Carrot
  3. Groundnut
  4. Onion

Answer : 3. Groundnut

14. A boat will submerge when it displace water equal to its own

  1. Volume
  2. Surface density
  3. Weight
  4. Density

Answer : 3. Weight

15. Commercial Nitric Acid is colored because it contain dissolved :

  1. Oxygen
  2. Nitrous dioxide
  3. Nitrogen dioxide
  4. Colored Impurities

Answer : 3. Nitrogen Dioxide

16. Fertilizer having high Nitrogen content is :

  1. Urea
  2. Ammonium Sulphate
  3. Ammonium Nitrate
  4. Calcium Citrate

Answer : 3. Ammonium Nitrate

17. Quality of fresh air required for a man is :

  1. 1000 cubic feet for air for every 20 minutes
  2. 1000 cubic feet for air for every 20 seconds
  3. 1000 cubic feet for air for every 10 minutes
  4. 1000 cubic feet for air for every 10 seconds

Answer : 1. 1000 cubic feet for air for every 20 minutes

18. Surface tension in a liquid is due to :

  1. Adhesive force between molecules
  2. Cohesive force between molecules
  3. Gravitational force between molecules
  4. Electrical force between molecules

Answer : 2. Cohesive force between molecules

19. The type of fruit obtained from multicarpillary apoearpous gynoecium is :

  1. Composite
  2. Agreegate
  3. Simple
  4. Multiple

Answer : 2. Agreegate

20. The damage of the human body due to radiation (X-rays or γ rays) is measured in :

  1. Rems
  2. Roentgen
  3. Curie
  4. Rads

Answer : 1. Rems

General Science Important Questions Set-3 for SSC CGL and CHSL Exam

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *