General Science Important questions Set-4 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important questions Set-4 for SSC CGL and CHSL Exam

General Science Important Questions Set-4 for SSC CGL and CHSL Exam. This is Set -4 containing 20 Multiple Choice Questions with solution on Science important for SSC CGL, SSC CHSL or 10+2 and other competitive exams. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different  previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful  in enhancing your knowledge.

1. Chocolates can be bad for health because  of high content of

  1. Zinc
  2. Nickel
  3. Lead
  4. Cobalt

Answer : 2. Nickel

2. The weight of an average human brain is about

  1. 1.64 Kg
  2. 1.36 kg
  3. 1.46 kg
  4. 1.63 kg

 Answer : 3. 1.46 kg

3. The animal which can tolerate more summer heat is

  1. Buffalo
  2. Cow
  3. Goat
  4. Donkey

Answer : 4. Donkey

4. According to Darwin’s theory of Evolution , long necks in giraffes

  1. arose because of constant attempt to reach leaves on tall trees, generation after generation
  2. do not give them any special advantage and is just an accident
  3. give them advantage in finding food, because of which those with long necks survive
  4. is a result of  the special weather prevalent in African Savannah

Answer : 1. arose because of constant attempt to reach leaves on tall trees, generation after generation

5. Rickets is the deficiency disease of vitamin D, In which the affected part is the

  1. skin
  2. hair
  3. bone
  4. blood

Answer : 3. bone

6. Cooking gas is a mixture of

  1. methane and ethylene
  2. Carbon dioxide and oxygen
  3. butane and propane
  4. Carbon monoxide and Carbon dioxide

Answer : 3. butane and propane

7. Dry powder fire extinguisher contain :

  1. sand
  2. sand and sodium carbonate
  3. sand and potassium carbonate
  4. sand and sodium bicarbonate

Answer : 4. sand and sodium bicarbonate

8. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic ?

  1. Pyrex glass
  2. Flint glass
  3. Quartz glass
  4. Fiberglass

Answer : 3. Quartz glass

9.The frequency of ultrasound wave is typically

  1. above 20 KHz
  2. above 20,000 kHz
  3. below 20 kHz
  4. Below 2 kHz

Answer : 2. above 20,000 kHz

10.The most commonly used chemicals in the artificial rainmaking

  1. Silver Iodide (AgI)
  2. Sodium CHloride (NaCl)
  3. Dry Ice (Frozen CO2)
  4. All the above

Answer : 1. Silver Iodide (AgI)

General Science Important questions Set-4 for SSC CGL and CHSL Exam

11. A rocket works on the principle of conservation of

  1. Mass
  2. Energy
  3. Linear momentum
  4. Linear acceleration

Answer : 3. Linear momentum

12. A piece of paper and a cricket ball are dropped from the same height. Under which of the following conditions do both reach the surface simultaneously?

  1. They must have the same volume
  2. They must have the same density
  3. They must have the same mass
  4. They must be dropped vacuum

Answer : 4. They must be dropped vacuum

13. A metal plate with a circular hole at the center is heated. What will happen to the area the hole ?

  1. Increase
  2. Decrease
  3. Remain constant
  4. Will increase first and then decrease

Answer : 1. Increase

14. Two elements  which are used to absorb neutrons to control the chain reactions during nuclear fission are

  1. Boron and Cadmium
  2. Boron and Plutonium
  3. Cadmium and Uranium
  4. Uranium and Boron

Answer : 1. Boron and Cadmium

15. ‘Darwin Finches’ refers to a group of

  1. Fishes
  2. LIzards
  3. Birds
  4. Amphibians

Answer : 3. Birds

16. Hydrogen bomb is based on the principle of

  1. controlled fission reaction
  2. uncontrolled fission reaction
  3. controlled fusion reaction
  4. uncontrolled reaction

Answer : 4. uncontrolled reaction

17. The dried flower buds are  

  1. Cardamom
  2. Cinnamon
  3. Cloves
  4. Saffron

Answer : 3. Cloves

18.The tissue in man where no cell division occurs after birth is

  1. Skeletal
  2. Nerves
  3. Connective
  4. Germinal

Answer : 2. Nerves

19. The normal cholesterol level in human blood is

  1. 80 - 120 mg%
  2. 120 - 140 mg%
  3. 140 - 180 mg%
  4. 180 - 200mg%

Answer : 1. 80 - 120 mg%

20. Which of the following are warm-blooded animals ?

  1. Whales
  2. Whales Sharks
  3. Alytes
  4. Draco

Answer : 1. Whales

General Science Important questions Set-4 for SSC CGL and CHSL Exam

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!