Geography Important Questions Set-3 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams

By | February 6, 2018

Geography Important Questions Set-3 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams

Geography Important Questions Set-3 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams

1. The age of the Earth can be determined by
(a) Geological Time Scale
(b) Radio-Metric Dating
(c) Gravity method
(d) Fossilization method

Ans.(b) Radio-Metric Dating

2.How much of the Earth's land surface is desert?
(a) 1/10th
(b) 1/5th
(c) 1/3rd
(d) 1/6th

Ans. (b) 1/5th

3.RiverIndus originates from
(a) Hindukush range
(b) Himalayan range
(c) Karakoram range
(d) Kailash range

Ans. (d) Kailash range

4. The lowest layer of the atmosphere is:
(a) Stratosphere
(b) Thermosphere
(c) Troposphere
(d) Mesosphere

Ans. (c) Troposphere

5. The Konkan Railway connects:

(a) Goa - Mangalore
(b) Roha - Mangalore
(C) Kanyakumari -Mangalore
(d) Kanyakumari-Mumbai

Ans.(b) Roha - Mangalore

6. The atmospheric air is held to the Earth by:
(a) gravity
(b) winds
(c) clouds
(d) rotation of the Earth

Ans. (a) gravity

7. The common tree species in Nilgiri hills is
(a) Sal
(b) Pine
(c) Eucalyptus
(d) Teak

Ans. (c) Eucalyptus

8. Which is the largest living bird on Earth?
(a) En
(b) Ostrich
(C) Albatross
(d) Siberian Crane

Ans. (b) Ostrich

9. Rihand dam project provides irrigation to
(a) Gujarat and Maharashtra
(b) Orissa and West Bengal
(c) Uttar Pradesh and Bihar
(d) Kerala and Karnataka

Ans. (c) Uttar Pradesh and Bihar

10. Which of the following is called the ecological hotspot of India'? 
(a) Western Ghats
(b) Eastern Ghats
(c) Western Himalayas
(d) Eastern Himalayas

Ans. (a) Western Ghats

Geography Important Questions Set-2 for SSC CHSL, CGL, MTS, CPO, Steno Exams