Geography MCQs : Set-1 for SSC CGL, CHSL and CPO

Geography MCQs : Set-1 for SSC CGL, CHSL and CPO

Geography MCQs : Set-1 for SSC CGL, CHSL and CPO. This is SET 1 containing some important Multiple Choice Questions with answer on Rivers in India. These questions will helpful for SSC CGL, SSC CHSL or 10+2 and other competitive exams. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful in enhancing your knowledge.If you like our work do comment, share. We would love to hear from you.

Geography MCQs : Set-1 for SSC CGL, CHSL and CPO

Topic : Rivers in India

1. The rivers Mahanadi, Godavari, Krishna and Cauvery drain into :
a) Bay of Bengal
b) Indian Ocean
c) Arabean Sea
d) Black Sea

Answer : A

2. Which of the following rivers are called Himalayan rivers ?
a) Indus
b) Ganga
c) Brahmaputra
d) All the above

Answer : D

3. The second largest river among the peninsular rivers is :
a) Krishna
b) Godavar
c) Penna
d) Tungabhadra

Answer : A

4. The river Brahmaputra first enters into the state of :
a) Madhya Pradesh
b) Punjab
c) Haryana
d) Arunachal pradesh

Answer : D

5. What is the total length of Brahmaputra river ?
a) 3100 kms.
b) 2100 kms.
c) 4000 kms
d) 2900 kms.

Answer : D

6. The Brahmaputra river in Arunachal pradesh is called as :
a) Padma
b) Dibang
c) Narmada
d) Mahi

Answer : B

7. What are the important tributaries of the Indus :
a) Jhelum and Chenab
b) Ravi and Beas
c) Sutlej
d) All the above

Answer : D

8. The Indus river joins with :
a) Arabian sea
b) Black Sea
c) India Ocean
d) Red Sea

Answer : A

9. Where does the river Brahmaputra rise ?
a) Trayambak
b) Gangotri
c) Schemayoungdung glacier
d) Mahabaleswar

Answer : C

10. The river Ganga is formed by the streams :
a) Tapati and Gandak
b) Kosi and Gandak
c) Alaknanda and Bhagirathi
d) Alaknanda and Kosi

Answer : C

Questions on Geography for SSC CGL, SSC CHSL or 10+2 - MCQs SET 1

11. The streams Alaknanda and Bhagirathi unite at :
a) Kasi
b) Devaprayag
c) Ahmadabad
d) Mathura

Answer : B

12. What is the largest drainage basin in India ?
a) Ganga
b) Godavari
c) Krishna
d) Cauvery

Answer : A

13. In Bangladesh the river Ganga is called as :
a) Mishmi
b) Ravi
c) Kosi
d) Padma
Answer : D
14. Before the joining the Bay of Bengal Brahmaputra river joins with :
a) Padma
b) Indus
c) Jelum
d) Ravi

Answer : A

15. The Narmada and Tapati are flows towards :
a) West
b) East
c) North
d) South

Answer : A

16. Except Narmada and Tapati, all the rivers in peninsular plateau flows towards :
a) West
b) East
c) North
d) South

Answer : B

17. Which of the following are the west flowing rivers ?
a) Narmada and Tapti
b) Sabarmati
c) Mahi
d) All the above

Answer : D

18. Which is the largest among the peninsular rivers ?
a) Krishna
b) Mahanadi
c) Godavari
d) Penna

Answer : C

Geography MCQs : Set-1 for SSC CGL, CHSL and CPO

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *