History Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

History Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

History Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

History Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam.This page contains Practice Questions on History with answers, important SSC CGL, SSC CHSL or 10+2 and other competitive exams. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful in your exam preparation.

History Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

 

1.Coronation of Shivaji took place in

  1. 1627 A.D.
  2. 1674 A.D.
  3. 1680 A.D.
  4. 1670 A.D.

Answer : 2. 1674 A.D.

2. Who of the following attended all the three round table conference ?

  1. B.R. Ambedkar
  2. M.M.Malavia
  3. Vallabhbhai Patel
  4. Gandhiji

Answer : 1. B.R. Ambedkar

3. The system of Dyarchy was introduced in India in

  1. 1909
  2. 1935
  3. 1919
  4. 1945

Answer : 3. 1919

4. The editor of ‘Young India’ and ‘Harijan’ was

  1. Jawaharlal Nehru
  2. B.R. Ambedkar
  3. Mahatma Gandhi
  4. Subash Chandra Bose

Answer : 3. Mahatma Gandhi

5.Who was the first  Indian to become British Parliament ?

  1. Bankim Chander Chatterjee
  2. W.C. Banerjee
  3. Dadabhai Naoroji
  4. None of these

Answer : 3. Dadabhai Naoroji

6. The Greek ambassador sent to Chandragupta Maurya’s Court was :

  1. Kautilya
  2. Seleucus Nicator
  3. Megasthenes
  4. Justin

Answer : 3. Megasthenes

7. Identify the European  power  from whom Shivaji obtained cannons and ammunation :

  1. The French
  2. The Portuguese
  3. The Dutch
  4. The English

Answer : 2. The Portuguese

8. The call of ‘Back to the Vedar’ was given by ;

  1. Swami Vivekananda
  2. Swami Dayanand Saraswati
  3. Aurobindo Ghosh
  4. Raja Ram Mohan Roy

Answer : 2. Swami Dayanand Saraswati

9. Simon Commiseration was boycotted by the nationalist leaders of India because

  1. they felt that it was only an eyewash
  2. all the members of the  commission were English
  3. the members of the commission were biased against India
  4. it did not mean the demands of the Indians

Answer : 2. all the members of the  commission were English

10. Who among the following British persons admitted the revolts of 1857 as a nationalist revolt ?

  1. Lord Dalhousie
  2. Lord Canning
  3. Lord Ellenborough
  4. Disraeli

Answer : 4. Disraeli

11. Who was the architect of North and South Blocks of the Central Secretariat in Delhi ?

  1. Sir Edward Lutyens
  2. Herbert Baker
  3. Robert Tor Russell
  4. Antonin Raymond

Answer : 2. Herbert Baker

12. Which one of the following was the Last Buddhist text produced in India ?

  1. Divya Vandana
  2. Dohakosa
  3. Vajrachedika
  4. Vamsathapakasini

Answer : 1. Divya Vandana

13. Worship of Mother Goddess was associated with:

  1. Aryan Civilization
  2. Mediterranean Civilization
  3. Indus Valley Civilization
  4. Later Vedic Civilization

Answer : 3.Indus Valley Civilization

14. Alexander and Porus fought a battle at :

  1. Hydaspes
  2. Jhelum
  3. Panipat
  4. Tarain

Answer : 1.  Hydaspes

15. The battle of Haldighati was fought between

  1. Akbar and Rana  Sangram Singh
  2. Akbar and Medini Rai
  3. Akbar and Rana Pratap Singh
  4. Akbar and Uday Singh

Answer : 3. Akbar and Rana Pratap Singh

16. The Peacock throne of Shah Jahan was taken away in 1739 by :

  1. Afghan  invader  Ahmed  Shah Abdali
  2. Persian invader Nadir Shah
  3. Mongol invader Chengiz Khan
  4. British East India Company

Answer : 2. Persian invader Nadir Shah

17. Identify the Buddhist literature from the following :

  1. Tripitakas
  2. Upanishads
  3. Angas
  4. Aranya-kas

Answer : 1. Tripitakas

18.Guru Gopinath was an exponent of

  1. Kathak
  2. Kathakali
  3. Kuchipudi
  4. Bharatnatyam

Answer : 2. Kathakali

19. What do the painting of Ajanta decipt ?

  1. Ramayana
  2. Mahabharata
  3. Jatakas
  4. Panchatantra

Answer : 3. Jatakas

20. Seleucus Nicator was defeated by

  1. Asoka
  2. Chandragupta Maurya
  3. Bindu Sara
  4. Brihadratha

Answer : 2. Chandragupta Maurya

History Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *