History Important Questions Set-2 for SSC CGL and CHSL Exam

History Important Questions for SSC CGL and CHSL Exam

History Important Questions Set-2 for SSC CGL and CHSL Exam

History Important Questions for SSC CGL and CHSL Exam.This page contains Practice Questions on History with answers, important SSC CGL, SSC CHSL or 10+2 and other competitive exams. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful in your exam preparation.

History Important Questions for SSC CGL and CHSL Exam

1. Who built the Khajuraho temples ?

  1. Holkars
  2. Scindias
  3. Bundela Rajput
  4. Chandela Rajputs

Answer : 4. Chandela Rajputs

2. Where did Lord Buddha breathe his last ?

  1. Rajgir
  2. Bodh Gaya
  3. Sarnath
  4. Kushinagar

Answer : 4. Kushinagar

3. Where was the first cotton Mill in India established ?

  1. Surat
  2. Mumbai
  3. Ahmedabad
  4. Coimbatore

Answer : 2. Mumbai

4. The Kirti Stambha (Tower of Victory) at Chittor was built by

  1. Rana Pratap
  2. Rana Kumbha
  3. Rana Sanga
  4. Bappa Raval

Answer : 2. Rana Kumbha

5. Who were the first kings to issue gold coins in Indai ?

  1. Mauryas
  2. Indo-Greeks
  3. Guptas
  4. Kushans

Answer : 2. Indo-Greeks

6. Which of the following architectural wonders was not constructed in the 12th A.D ?

  1. Sun-temple of Konark
  2. Temple of Khajuraho
  3. Ankorvat
  4. Notre Dam, the Paris

Answer : 1. Sun-temple of Konark

7. Who composed the memorable literary character named Winston Smith ?

  1. George Orwell
  2. E.M. Foster
  3. Rudyard KIpling
  4. R.C Sheridon

Answer : 1. George Orwell

8. In Tamil literature the glorious books 'Shilppadikaram and Manimekhalai' are related to

  1. Jainism
  2. Buddhism
  3. Hinduism
  4. Christianity

Answer : 3. Hinduism

9. Where was Saint Kabir born ?

  1. Delhi
  2. Varanasi
  3. Mathura
  4. Hyderabad

Answer : 2. Varanasi

10. In which of the following systems of land settlement adopted by the English did not provide more production to the interest of farmers ?

  1. Permanent Settlement of Bengal
  2. Ryotwari Settlement of Madras
  3. Zamindari sytem of central states
  4. Malguljari (land revenue ) settlement of United States

Answer : 2. Ryotwari Settlement of Madras

11. Which of the languages was in vogue during the Mughal period in the courts of India ?

  1. French
  2. Persian
  3. Portuguese
  4. Arabic

Answer : 2. Persian

12. Which of the following pairs has significantly  contributed to integrate the princly states into Indian Union ?

  1. Sardar Patel and Jawarlal Nehru
  2. Sardar Patel and V.P. Menon
  3. Sardar Patel and Mahatma Gandhi
  4. Sardar Patel and K.M. Munsi

Answer :2. Sardar Patel and V.P. Menon

13. The writer of Ram Charita Manas, Tulsidas, was related to which ruler ?

  1. Chandragupta Maurya
  2. Nawab Vajid Ali Sah
  3. Harsha
  4. Akbar

Answer : 4. Akbar

14. Who established Mahabalipuram ?

  1. Pallava
  2. Pandya
  3. Chola
  4. Chalukya

Answer : 1. Pallava

15. What did Hunter Commission appointed by Viceroy probe ?

  1. Bardoli Satyagraha
  2. Khilafat Agitation
  3. Jallianwala Bagh Tragedy
  4. Chauri Chaura incident

Answer: 3. Jallianwala Bagh Tragedy

16. Which of the following rulers built Ellora Temples ?

  1. Chalukya
  2. Sunga
  3. RashtraKuta
  4. Pallava

Answer : 3. RashtraKuta

17. Who was the chairman of the union powers committee of the constituent  Assembly of India ?

  1. Sardar Vallabhbhai Patel
  2. Dr. B.R.Ambedkar
  3. Sir Alladi Krishnaswami Ayyar
  4. Jawaharlal Nehru

Answer : 4. Jawaharlal Nehru

18. What do the painting of Ajanta decipt ?

  1. Ramayana
  2. Mahabharata
  3. Jatakas
  4. Panchatantra

Answer : 3. Jatakas

19. Who was the first Indian to be fellow of the Royal Society of London ?

  1. Srinivas Ramanujam
  2. A.C. Wadia
  3. C.V. Raman
  4. P.C. Mahalanobis

Answer : 2. A.C. Wadia

20. The subject matter of Ajanta Panitings pertains to

  1. Jainism
  2. Buddhism
  3. Vishnavism
  4. shaivism

Answer : 2. Buddhism

 

History Important Questions for SSC CGL and CHSL 2017 Exam

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *