Important Questions on Reasoning for SSC CGL - I

Important-Questions-on-Reasoning-for-SSC-CGL-I

Important Questions on Reasoning for SSC CGL - I

Hello friends, 

In this post we are Sharing some of the Important Questions on Reasoning for SSC CGL - I for forthcoming competitive exams like SSC CGL, CHSL, BANK and other exams. This is part - i containing 15 Important Questions on Reasoning which will helpful for SSC CGL and Bank exams. We will post part - ii very soon. Important Questions on Reasoning for SSC CGL - I

प्रश्न 1. दिए गए विकल्प से संबंधित शब्द / अक्षरों / संख्याओं का चयन करें:
रेखा: वर्ग :: चाप:?
विकल्प:
1) अंगूठी
2) क्षेत्र
3) सर्किल
4) बॉल
सही उत्तर: मंडल

Question 1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
Line : Square :: Arc : ?
Options:
1) Ring
2) Sphere
3) Circle
4) Ball
Correct Answer: Circle

Question 2. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
FJSP : DLQR :: GMIL : ?
Options:
1) EOGN
2) JNIO
3) HOGN
4) IONG
Correct Answer: EOGN

प्रश्न 2. दिए गए विकल्प से संबंधित शब्द / अक्षरों / संख्या का चयन करें:
FJSP: DLQR :: GMIL:?
विकल्प:
1) EOGN
2) JNIO
3) HOGN
4) IONG
सही उत्तर: EOGN

Question 3. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
21 : 3 :: 574 : ?
Options:
1) 23
2) 82
3) 97
4) 113
Correct Answer: 82

प्रश्न 3. दिए गए विकल्प से संबंधित शब्द / अक्षरों / संख्याओं का चयन करें:
21: 3 : : 574 : ?
विकल्प:
1) 23
2) 82
3) 97
4) 113
सही उत्तर: 82

Question 4.
For the following questions
Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
Options:
1) Tabla
2) Tanpura
3) Sarod
4) Sitar
Correct Answer: Tabla

प्रश्न 4
निम्नलिखित प्रश्नों के लिए
दिए गए विकल्पों से अजीब शब्द / अक्षर / नंबर ढूंढें
विकल्प:
1) तबला
2) तनपुरा
3) सरोद
4) सितार
सही जवाब: तबला

Question 5.
For the following questions
Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
Options:
1) CBED
2) JILK
3) TSVU
4) VZXY
Correct Answer: VZXY

प्रश्न 5
निम्नलिखित प्रश्नों के लिए
दिए गए विकल्पों से अजीब शब्द / अक्षर / नंबर ढूंढें
विकल्प:
1) CBED
2) JILK
3) TSVU
4) VZXY

सही उत्तर: VZXY

Important Questions on Reasoning for SSC CGL - I

Question 6.
For the following questions
Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
Options:
1) 132
2) 176
3) 279
4) 352
Correct Answer: 279

प्रश्न 6
निम्नलिखित प्रश्नों के लिए
दिए गए विकल्पों से अजीब शब्द / अक्षर / नंबर ढूंढें
विकल्प:
1) 132
2) 176
3) 279
4) 352
सही उत्तर: 279

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Sinister 2. Sinuous 3. Sinhalese 4.Sinusitis 5. Sinecure
Options:
1) 5, 3, 2, 4, 1
2) 5, 2, 4, 3, 1
3) 5, 2, 1, 3, 4
4) 5, 3, 1, 2, 4
Correct Answer: 5, 3, 1, 2, 4

प्रश्न 7. शब्दकोश में आदेश के अनुसार निम्नलिखित शब्दों को व्यवस्थित करें
1. भयावह 2. Sinuous 3. सिंहली 4. साइनसिस 5. Sinecure
विकल्प:
1) 5, 3, 2, 4, 1
2) 5, 2, 4, 3, 1
3) 5, 2, 1, 3, 4
4) 5, 3, 1, 2, 4
सही उत्तर: 5, 3, 1, 2, 4

Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given
ones that will complete the series.
LMA, NOB, PQC, ? , STE
Options:
1) TUV
2) RSD
3) DOA
4) BRD
Correct Answer: RSD

प्रश्न 8. एक श्रृंखला दी गई है, जिसमें एक शब्द लापता है। दिए गए विकल्पों से सही विकल्प चुनें
जो श्रृंखला पूरी करेंगे
एलएमए, नोबी, पीक्यूसी,? , एसईई
विकल्प:
1) TUV
2) RSD
3) DOA
4) BRD

सही उत्तर: RSD

Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given
ones that will complete the series.
41, 43, 47, 53, ?
Options:
1) 59
2) 63
3) 61
4) 65
Correct Answer: 61

प्रश्न 9. एक श्रृंखला दी गई है, जिसमें एक शब्द लापता है। दिए गए विकल्पों से सही विकल्प चुनें
जो श्रृंखला पूरी करेंगे
41, 43, 47, 53,?
विकल्प:
1) 59
2) 63
3) 61
4) 65
सही उत्तर: 61

Question 10.Pointing towards a boy Meera said 'He is the son of the only son of my grandfather.' How
is that boy related to Meera?
Options:
1) Cousin
2) Brother
3) Uncle
4) Brother-in-law
Correct Answer: Brother

Important Questions on Reasoning for SSC CGL - I

प्रश्न 10. एक लड़के की ओर मुकाबला करना मीरा ने कहा, 'वह मेरे दादाजी के एकमात्र पुत्र का पुत्र है।' किस तरह
वह लड़का मीरा से संबंधित है?
विकल्प:
1) चचेरे भाई
2) भाई
3) चाचा
4) जीजाजी
सही उत्तर: भाई

Question 11.In a row of 15 children, when Raju was shifted three places towards right, he became 8th
from the right end. What was his earlier position from the left end of the row?
Options:
1) 14
2) 12

3) 6
4) 5
Correct Answer: 5

प्रश्न 11. 15 बच्चों की एक पंक्ति में, जब राजू को तीन जगहों की दाईं ओर स्थानांतरित कर दिया गया, वह 8 वां स्थान बन गया
सही अंत से पंक्ति के बाईं ओर से उनकी पिछली स्थिति क्या थी?
विकल्प:
1) 14
2) 12

3) 6
4) 5
सही उत्तर: 5

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the
letters of the given word:
PREDICAMENT
Options:
1) CEMENT
2) DEMENTIA
3) PREDICT
4) PRIMER
Correct Answer: PRIMER

प्रश्न 12. दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसका उपयोग करके बनाई नहीं जा सकती
दिए गए शब्द के पत्र:
PREDICAMENT
विकल्प:
1) CEMENT
2) DEMENTIA
3) PREDICT
4) PRIMER

सही जवाब: PRIMER

Question 13.In a certain code, 'TEACHER' is written as VGCEJGT. How is 'CHILDREN' written in that
code?
Options:
1) EJKNEGTP
2) EJKNFTGP
3) EJNFITP
4) EJKNFTGH
Correct Answer: EJKNFTGP

प्रश्न 13. एक निश्चित कोड में, 'टीचर' को वीजीसीईजेटीटी के रूप में लिखा गया है। 'बच्चों में' यह कैसे लिखा है
कोड?
विकल्प:
1) EJKNEGTP
2) EJKNFTGP
3) EJNFITP
4) EJKNFTGH

सही उत्तर: EJKNFTGP

Question 14.If L denotes 'x', M denotes '÷', P denotes '+' and Q denotes '-', then
16P24M8Q6M2L3
Options:
1) 13/6
2) -1/6
3) 141⁄2
4) 10
Correct Answer: 10

प्रश्न 14. यदि एल 'एक्स' को इंगित करता है, एम '÷' को इंगित करता है, पी इंगित करता है '+' और क्यू '-' को दर्शाता है, फिर
16P24M8Q6M2L3
विकल्प:
1) 13/6
2) -1/6
3) 141/2
4) 10
सही उत्तर: 10

Question 15.The missing number in the given series is:
15 (105) 14 , 13 (?) 12
Options:
1) 91
2) 78
3) 65
4) 68
Correct Answer: 78

प्रश्न 15. दी गई श्रृंखला में लापता संख्या है:
15 (105) 14, 13 (?) 12
विकल्प:
1) 91
2) 78
3) 65
4) 68
सही उत्तर: 78

 Important Questions on Reasoning for SSC CGL - I

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*