Indian Polity Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

Indian Polity Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

Indian Polity Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam.This is Set-1 containing 20 Multiple Choice Questions on Indian Polity important for SSC CGL, SSC CHSL or 10+2, MTS and other competitive exams. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different  previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful  in exam preparation.

Indian Polity Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

1. Parliamentary form of govt. is known as :

  1. Responsive government
  2. Responsible Government
  3. Federal Government
  4. Presidential  government

Answer : III. Federal Government

2. The minimum age of the member of Rajya Sabha is

  1. 25 years
  2. 21 years
  3. 30 years
  4. 35 years

Answer : III. 30 years

3. Who among the following are not appointed by the President of India ?

  1. Governor of states
  2. Chief justice and judges of high court
  3. vice - president
  4. Chief justice and judges of supreme court

Answer : iii. Vice president

4. What is the period within which emergency made by the the president is to be placed before each house of the parliament for approval ?

  1. within one month
  2. within two months
  3. within four month
  4. within six month

Answer : I. with one month

5. What was the exact constitutional position of the Indian Republic when the constitutional was brought into force with effect fron 26th January, 1950?

  1. A Democratic Republic
  2. A Sovereign democratic republic
  3. A  Sovereign Secular Democratic Republic
  4. A Sovereign Secular socialist Democratic Republic

Answer :  II. Sovereign democratic republic

6. A Federal structure for India was first put forward by the :

  1. Act. of 1909
  2. Act. of 1919
  3. Act of 1935
  4. Act of 1947

Answer :III. Act of 1935

7. Which writ is issued by a high court or the supreme court to compel an authority to perform a function that it was not performing ?

  1. Writ of certiorari
  2. writ of Habeas Corpus
  3. Writ of Mandamus
  4. Writ of Quo Warranto

ANSWER : III. Writ of Mandamus

10. In case of a disagreement between the two between the two houses of parliament over a non-money bill :

  1. the bill will lapse
  2. the president may sign it into a law
  3. the president may call a joint sitting of both the houses to consider it
  4. the president may ask both the houses to reconsider it

Answer : III. the president may call a joint sitting of both the houses to consider it

Indian Polity Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

11. Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution?

  1. British Constitution
  2. US Constitution
  3. Irish Constitution
  4. The Govt. of India Act. 1935

Answer : IV. The Govt. of India Act. 1935

12. When can be the maximum interval between two session of parliament ?

  1. Three  months
  2. Four months
  3. Six months
  4. Nine month

answer : III. Six Month

13. How does the constitution of India describes India as ?

  1. a federation of states and union territories
  2. a union of states
  3. bharatvarsh
  4. a federated nation

Answer : II. union of states

14. The committee appointed in 1977 to review working of the Panchayat Raj was chaired by :

  1. Balwant Rai Mehta
  2. Ashok Mehta
  3. K. N. Katju
  4. Jagjivan Ram

Answer : II. Ashok Mehta

15. Which of these is not included as a Fundamental Right in the Indian Constitution ?

  1. Right to freedom or speech
  2. Right to Equality before the law
  3. Right  to constitution Remedies
  4. Right to equal wages for equal work

Answer : IV. Right to equal wages for equal work

16. From the following languages listed in the 18th schedule of the constitution pick  out the one which is the official language of the state

  1. Kashmiri
  2. Urdu
  3. Sindhi
  4. Nepali

Answer : I. Kashmiri

17. Who is authorized to transfer the judge of one high court to anothrer court ?

  1. The president
  2. The chief justice of India
  3. A collegian of judges of the supreme court
  4. The law minister

Answer :  I. The president

18. How are legislative excesses of parliament  and Assemblies checked ?

  1. Intervention from president/governor
  2. No confidence motions
  3. Judicial reviews
  4. General elections

Answer : III.

19. The minimum number of worker who can form a trade union and get it registered under Trade Unoin  Act ?

  1. 7
  2. 25
  3. 100
  4. 50

Answer : III. 100

20. In which state of India is there a uniform civil code ?

  1. Meghalaya
  2. Kerala
  3. Haryana
  4. Goa

Answer : IV. Goa

Indian Polity Important Questions Set-1 for SSC CGL and CHSL Exam

Important Links :

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!