Indian Polity Important Questions Set-2 for SSC CGL and CHSL Exam

Indian Polity Important Questions Set-2 for SSC CGL and CHSL Exam

Indian Polity Important Questions Set-2 for SSC CGL and CHSL Exam.This is Set-2 containing 20 Multiple Choice Questions on Indian Polity important for SSC CGL, SSC CHSL or 10+2, MTS and other competitive exams. These Multiple Choice Questions has been collected by our team from different  previous years exams like SSC CGL, CHSL or 10+2. We hope this will helpful  in exam preparation.Indian Polity Important Questions Set-2 for SSC CGL and CHSL Exam

1. How many times was the terms of the Lokh Sabha extended upto 6 years ?

  1. Once
  2. Twice
  3. Thrice
  4. Never

Answer : 1. Once

2. Which of the following Articles of the constitution deals with the fundamental duties ?

  1. Article 39 C
  2. Article 51 A
  3. Article 29 B
  4. None of these

Answer : 3. Article 29 B

3. Where did the practice of Shadow of Shadow Cabinet originate?

  1. U.S.A
  2. Great Britain
  3. Italy
  4. French

Answer : 2. Great Britain

4. For the election of President of India, a citizen should have completed the age of

  1. 25 years
  2. 30 years
  3. 35 years
  4. 18 years

Answer : 3. 35 years

5. Who said, “A Good citizen makes a good state and a bad citizen makes a bad state” ?

  1. Plato
  2. Rousseau
  3. Aristotle
  4. Laski

Answer : 3. Aristotle

6. A member of Parliament will lose his membership of Parliament, if he is continuously absent from session for

  1. 45 days
  2. 60 days
  3. 90 days
  4. 365 days

Answer : 2. 60 days

7. India, the residuary powers are vested with

  1. Union Government
  2. State Government
  3. Both union and the state government
  4. Local Government

Answer : 1. Union Government

8. Judicial review in Indian Constitution is based on :

  1. Rule of law
  2. Due process of law
  3. Procedure established by law
  4. Precedents and Conventions

Answer : 3. Procedure established by law

9. The Drafting of the Constitution was Completed on :

  1. 26th January, 1950
  2. 26th December, 1949
  3. 26th November, 1949
  4. 30th November, 1949

Answer  : 3. 26th November, 1949

10. Which innovative discussion process is introduced by the Indian Parliament to the world  parliamentary systems ?

  1. Question hour
  2. Zero hour
  3. Resolution
  4. presidential hours

Answer : 2. Zero hour

Indian Polity Important Questions Set-2 for SSC CGL and CHSL  Exam

11. The judges of supreme court retire at the age of :

  1. 60 years
  2. 65 years
  3. 62 years
  4. 58 years

Answer : 2. 65 years

12. The method of impeachment of the president of India is adopted from

  1. U.S.A
  2. U.K.
  3. U.S.S.R.
  4. France

Answer : 1. U.S.A

13. In Eighth Schedule of the Constitution of India, which languages were added subsequently ?

  1. English, Sindhi, Marathi, Sanskrit
  2. Sanskrit, Konkani, Manipuri, Nepali
  3. Sindhi, Konkani, Manipuri
  4. Marathi, Oriya, Konkani, Nepali

Answer : 3. Sindhi, Konkani, Manipuri

14. Indian Parliament Means

  1. Rajya Sabha - Lok Sabha
  2. Rajya Sabha - Lok SAbha
  3. President of India - Rajya Sabha - Lok Sabha
  4. President of India - Vice - President of India - Lok Sabha - Rajya Sabha

Answer : 3. President of India - Rajya Sabha - Lok Sabha

15. The three - tier Panchayat Raj  system Raj system in Indai was proposed by the -

  1. Balwant  Rai Mehta Committee
  2. Ashok Mehta Committee
  3. Royal Commission  
  4. None of the above

Answer : 1. Balwant  Rai Mehta Committee

 

16. Under which article of the Constitution  is the President ‘s Rule introduced in a state due to the  failure of the constitution  machinery ?

  1. 352
  2. 356
  3. 360
  4. 350

Answer : 2. 356

17. Through which principle /device did Mahatma Gandhi strive to bridge economic inequalities ?

  1. Abolition of Machinery
  2. Establishment of village
  3. Adoption of non-violence
  4. Trusteeship theory

Answer : 4. Trusteeship theory

18. The preamble to our constitution makes no mention of

  1. Justice
  2. Fraternity
  3. Equality of Status
  4. Adult franchise

Answer : 4. Adult franchise

19. Which one of the following is the popularly elected house of  Indian Parliament ?

  1. Rajya Sabha
  2. Lok Sabha
  3. Lok Sabha as well Rajya Sabha
  4. none of the above

Answer : 2. Lok Sabha

20. Which part of the Constitution  deals with the Directive Principles of State Policy ?

  1. Part - III
  2. Part - IV
  3. Part - I
  4. Part - II

Answer : 2. Part - IV

Indian Polity Important Questions Set-2 for SSC CGL and CHSL  Exam

Important Links :

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!