PHYSICS PREVIOUS YEAR QUESTIONS SET - 1 FOR SSC CGL AND OTHER COMP. EXAMS

PHYSICS PREVIOUS YEAR QUESTIONS SET - 1 FOR SSC CGL AND OTHER COMP. EXAMS

PHYSICS PREVIOUS YEAR QUESTIONS SET - 1 FOR SSC CGL AND OTHER COMP. EXAMS

 

Q1. Diode is used For ?

(a)modulation

(b)oscillation

(c)amplification

(d)purification

Answer : 1 d

 

Q2. Who among the following developed the technology of underground nuclear explosion ?

(a)Dr. Horn J. Bhabha

(b)Dr. Vikram Sarabhai

(c)Dr. Raja Ramanna

(d)Dr. P. K. Iyengar

Answer : 2 a

 

Q3. Which among the following types of coal produces most heat per unit?

(a) Coal

(b) Lignite

(c) Anthracite

(d) Pit

Answer : 3 c 

 

Q4. Which among the following waves is used for communication by artificial satellites ?

(a)Microwaves

(b)Radio waves

(c)A. M.

(d)Frequency of 101 series

Answer : 4 a

 

Q5. What is found in frequency modulation?

(a)Fixed frequency

(b)Fixed dimension

(c)Change In frequency and dimension

(d)Change in dimension only

Answer : 5 a

 

Q6. When the speed of car is doubled then what will be the braking force of the car to stop it in the same distance ?

(a) four times

(b) two times

(c) half

(d) one fourth

Answer : 6 a

 

Q7. The dimension of which of the following is the same as that of impulse?

(a)Volume

(b)Momentum

(c)Torque

(d)Change in the rate of momentum

Answer : 7 b

 

Q8. Which among the following is the fundamental quantity?

(a) Volume

(b) Time

(c) Velocity

(d) Force

Answer : 8 b

 

Q9. If the diameter of a capillary is doubled then the rise of water in it will be

(a) two times

(b)half

(c) four times

(d) no change

Answer : 9 b

 

Q10. Why the needle of iron swims on Water surface when it is kept gently ?

(a)It will remain under the water when it will displace

more water than its weight

(b)the density of needle is less than that of water

(c)due to surface tension

(d)due to its shape

Answer : 10 c

 

Q11. The mass of a star is two times the mass of the Sun. How

it will come to an end ?

(a)Neutron Star

(b)Black hole

(c)White Dwarf

(d)Red Giant

Answer : 11 a

 

Q12. Rain drops fall from great height. Which among the following statements is true regarding it?

(a)they fall with that ultimate velocity which are different for different droplets

(b)they fall with same ultimate velocity

(c) their velocity increases and they fall With different velocity on the earth

(d) their velocity increases and they fall with same velocity of the earth

Answer : 12 a

 

Q13. On which of the following techniques photo state

machine works ?

(a)Magnetic Imager Making

(b)Thermal Image Making

(c)Electrostatic Image Making

(d) Electromagnetic Image Making

Answer : 13 c

 

Q14. One Kilowatt hour is equal

(a)6 Mega Joule

(b)8 Mega Joule

(c)2 Mega Joule

(d)0 Mega Joule

Answer : 14 a

 

Q15. What is the minimum escape velocity of rocket to be

launched into space?

(a) 5 Km Sec.

(b) 6 Km Sec.

(c) 11 Km. Sec.

(d) 15 Km. Sec.

Answer : 15 c

 

Q16. Which of the following statements is true when we see rainbow ?

(a)We face sun and raindrops

(b)The Sun remains behind us and we face raindrops

(c)In light rainfall we face Sun

(d)The sky remains clear and the sun is at lower

position in the sky

Answer : 16 b

 

Q17. The splitting of different colours of light in a prism is :

(a)Reflection of light

(b)Dispersion of light

(c)Diffraction of light

(d)Refraction of light

Answer : 17 b

 

Q18. A boat will submerge when it displaces water equal to

its own

(a) volume

(b) weight

(c) surface area

(d) density

Answer : 18 b

 

Q19. Two waves each of amplitude 5 mm and frequency 10Hz are travelling in opposite direction with a speed of 20 mms. The distance in mm between adjacent nodes is :

(a) 0

(b) 2

(c) 5

(d) 1

Answer : 19 a

 

Q20. The snow on the mountains does NOT melt all at once when it is heated by the sun because:

(a)it becomes very hard

(b)it reflects most of the heat from the sun

(c)it has a low specific heat capacity

(d)it has a high latent heat of fusion

 Answer : 20 b

 

Q21. A person standing on a railway platform listens to the whistles of arriving and departing trains. The whistle heard is

(a)the same in both cases in all respects

(b)of higher intensity when train arrives

(c)of higher pitch when train arrives

(d)of higher pitch when train departs

Answer : 21 c

 

Q22. Holography is a technique of

(a)recording a permanent sharp two dimensional black and white or multicolor photograph

(b)recording a permanent three dimensional multicolour photograph

(c)recording a permanent three dimensional black and white photograph

(d)recording a permanent three dimensional photograph of a given single colour or a multicolor

Answer : 22 d

 

Q23. An ice block with a piece of lead embedded in it floats in water. If ice melts the water level

(a) Rises

(b) Falls

(c)Remains same

(d)Falls first and then rises

Answer : 23 b

 

Q24. The velocity of heat radiation in vacuum is

(a)Equal to that of light

(b)Less than that of light

(c)Greater than that of light

(d)Equal to that of sound

Answer : 24 a

 

Q25. The plastic material commonly used for making gear wheels is

(a) Polyesters

(b) Nylons

(c) Bakelite

(d) Polystyrene

Answer : 25 b

 

Q26. Which of the following is used in oven ?

(a) X-rays

(b) UV rays

(c) Microwaves

(d) Radio waves

Answer : 26 c

Q27. When heated from 0° to 10°C volume of a given mass of water Will

(a)Increase gradually

(b)Decrease gradually

(c)Increase and then will decrease

(d)Decrease and then will increase

Answer : 27 d

 

Q28. Energy is continuously created in the sun due to:

(a) nuclear fusion

(b) nuclear fission

(c) radioactivity

(d) artificial radioactivity

Answer : 28 a

 

Q29. Coolis tube is used to produce

(a)Radio waves

(b)Microwaves

(c)X-rays

(d) Gama rays

Answer : 29 c

 

Q30. Which of the following is used for regulated electric supply ?

(a)Zener diode

(b)Junction diode

(c)Gun diode

(d)Tunnel diode

Answer : 30 a

PHYSICS PREVIOUS YEAR QUESTIONS SET - 1 FOR SSC CGL AND OTHER COMP. EXAMS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *