SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

 

Directions _ (question no. 1 - 3) : Find the odd words/letters/numbers/from the given alternatives 

1. .

  1.  AEFJ
  2.  KOPT
  3. UYZD
  4. EHIL

Answer : D. EHIL

2.

  1. 80 : 243
  2. 16 : 64
  3. 64 : 192
  4. 25  : 75

Answer : B. 16 : 64

3.

  1. Distinguish
  2. Scatter
  3. Differentiate
  4. Classification

Answer : B. Scatter

4. Arrange the following words as per English dictionary and find the last word  :

Leaf, Fruit, Stem, Root

  1. Root
  2. Fruit
  3. Stem
  4. Leaf

Answer : C. stem

5. How many triangles are there in the given figure ?

SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

  1. 5
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Answer : A. 5

6. In a certain code language , AP-PROACH is coded as CHOAP-RAP. How will RESTRICT be coded ?

  1. CTRISTER
  2. ERTSIRTC
  3. CTRISTRE
  4. TCIRSTRE

Answer : C. CTRISTRE

7. Select the related word/letter/number from the given alternative series :

Apes : Gibber :: Camels : ?

  1. Grunt
  2. Cheep
  3. Bleat
  4. Whine

Answer : A. Grunt

8. TSR : FED : WVU : ?

  1. CAB
  2. MLK
  3. PQS
  4. GFH

Answer : B. MLK

9. 7 : 32 :: 28 : ?

  1. 126
  2. 136
  3. 116
  4. 128

Answer : C. 116

10. John, in the morning started walking toward north and then turn towards opposite side of the sun. He then turn left again and stops.  Which direction is he facing now ?

  1. North
  2. West
  3. South
  4. East

Answer : C. South

11. If

64 + 7 = 460

43 + 8 = ?

25 + 8 = 212

  1. 360
  2. 376
  3. 332
  4. 356

Answer : D. 356

12. In a village there are landlords of which some are literate. Which of the  following best expresses the relationship between them ?

SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

Answer : C.

13. Which of the following figures completes the given figures ?

SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

Answer : D

14. Which of the mirror image of the following figure ?

SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

Answer : B

SSC CGL EXAM 2016 GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

15. If the given words are arranged in descending order then which of the following be last ?

Sapling, Tree, Plant, Seed

  1. Sapling
  2. Plant
  3. Seed
  4. Tree

Answer : C. Seed

17. In this questions, a statement is followed by the assumption I and II. You have to consider the statement to be true even if they seem to be  at variance from the commonly known facts. You have to decide which of the following assumptions logically follows from the given statement.

Statement : Only the good singers are invited in the conference. No one invited in the conference. No one without sweet voice is a good singer.

Assumption :

  1. All the invited singers in the conference have sweet voice
  2. Those singers who do not have sweet voice are not invited in the conference.

A. Only I follows

B. Neither I nor II follows

C. Both I and II follows

D. Only II follows

Answer : C. Both I And II follows

18. If '+' means 'x', '-' means '÷', 'x' means '-' and  '÷' means '+', then find the value of the following equation -

6 + 64 - 8 ÷ 45 x 8

A. 85

B. 76

C. 87

D. 75

Answer : A. 85

19. Which of the following has the given figure  embedded in it ?

SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

Answer : B

20. Find the missing number from the given alternative -

1 4 2 3 2 ?

  1. 2
  2. 5
  3. 3
  4. 4

Answer : C.3

21. Find the missing number from the given alternative -

SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

  1. 13
  2. 15
  3. 17
  4. 19

Answer : 2. 15

Directions ( 22 and 23 ) - Find the missing number/letter from the given alternative :

22. AEN MQZ CGP ?

  1. OSB
  2. PUE
  3. MPX
  4. OTC

Answer : A. OSB

23. 0 4 18 48 ? 180

  1. 58
  2. 68
  3. 84
  4. 100

Answer : D. 100

24. Select the words which cannot be formed using the of the given words :

SEGREGATION

  1. EAGER
  2. SEA
  3. GATE
  4. NATION

Answer : D. Nation

25. A word is represented by the only one set  of number as given in  the any one of the alternatives. The sets of the number given in the alternatives are represented  two classes of alphabets by the two metrics given below. The columns and rows of the matrix I and II are given below. The columns and rows of the Matrix are numbered from 0 to 4 and that of matrix are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column. Ex. 'U' represented by the 03, 14, 32, by the 56, 67, 75 etc. Similarly you have to identify the set for the word given in the question.

SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

  1. 69, 14, 04, 98
  2. 34, 76, 31, 79
  3. 041, 32, 87, 59
  4. 69, 99, 31 , 00

Answer : B. 34, 76, 31, 79

SSC CGL EXAM 2016 (Tier-I) GENERAL INTELLIGENCE PAPER SOLVED

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*