SSC CGL and CHSL Previous year Biology Questions PDF Download


SSC CGL and CHSL Previous year Biology Questions PDF Download Links given below:


200+ Biology Previous Year Questions Asked in SSC CGL, Stenographers Grade C & D, MTS and CHSL Exams

1.Silviculture is the branch of botany in which we study about-

(a) Culture of algae

(b) Development of Forest

(c) Culture of fungi

(d) Siliciphida plant

Ans. b

2.Study of pollen grain is called-

(a) Pomology

(b) Polynology

(c) Phocology

(d) Mycology

Ans. b

3.Study of internal structure of plant-

(a) Morphology

(b) Anatomy

(c) Cology

(d) Taxonomy

Ans. b

4.Estimatin of age of woody plant by counting annual ring is-

(a) Dendrology

(b) Denrochronolgy

(c) Agronomy

(d) Demography

Ans. b

5.Study of growing plant without soil in water containing nutrient is-

(a) Hydrotonics

(b) Hydrophonics

(c) Hypotonics

(d) None

Ans. b

6.In Exo-biology we study about-

(a) External structure of living beings

(b) Life present on the earth

(c) Life present in the other layer of earth atmosphere

(d) Life found in space and on other satellite.

Ans. d

7.Xenobiotics which are inherently resistant to microbial attack are called as-

(a) Biodegradable

(b) All of the given options

(c) Recalcitrant

(d) Persistent

Ans. c

8.Curd is sour due to presence of

(a) Citric Acid

(b) Lactic Acid

(c) Acetic Acid

(d) None of these

Ans. b

9.EBOL is a –

(a) Virus

(b) Bacteria

(c) Protozoa

(d) Fungi

Ans. a

10.Virus that infect bacteria are called

(a) Bacteriophages

(b) Basophils

(c) Basal body

(d) Basidiospores

Ans. a

11.Disease caused by HIV-

(a) Tuberculosis

(b) Cancer

(c) Acquired immune deficiency syndrome

(d) None of these

Ans. c

12.The biggest single- celled organism is

(a) Yeast

(b) Acetabularia

(c) Acetobacter

(d) Amoeba

Ans. b

13.Agar – Agar is obtained from –

(a) Fungi

(b) Algae

(c) Moss

(d) Bacteria

Ans. b

14.Red rot of sugarcane is caused by

(a) Colletotrichum falcatum

(b) Cercospora percoruata

(c) Alternaria alternate

(d) Phylophthora infestans

Ans. a

15.Aflatoxins are produced by–

(a) Fungi

(b) Bacteria

(c) Algae

(d) Viruses

Ans. a

16.Statements:

1. In Gymnosperms, seeds are enclosing in side fruits.

2. Dicots and monocots are included in Angiospersm.

(a) Both Statements 1 and 2 are correct.

(b) Both Statements 1 and 2 are incorrect.

(c) Statement 1 is correct, but Statement 2 is incorrect.

(d) Statement 1 is incorrect, but Statement 2 is correct.

Ans. d

17.Which part of the cinchona yields a drug?

(a) Endosperm

(b) Pericarp

(c) Bark

(d) leaf

Ans. c

18.Fiber of cotton is obtain from–

(a) Stem

(b) Seed

(c) Fruit

(d) Root

Ans. c

19.An enzyme produced by HIV that allows the integration of HIV DNA into the host cell’s DNA is –

(a) Integrase

(b) Ligase

(c) Helicase

(d) DNA gyrase

Ans. a

20.Dr. Norman E. Borlaug belonged to-

(a) Spain

(b) Mexico

(c) America

(d) Austria

Ans. c

21.Eye of potato are –

(a) Apical buds

(b) Axillary buds

(c) Adventitous root

(d) Extra axillary bud

Ans. b

22.Ginger is-

(a) Modified root

(b) Modified stem

(c) Modified leaf

(d) Modified bulb

Ans. b

23.Cactus is referred to as-

(a) Hydrophte

(b) Mesophte

(c) Xerophyte

(d) Epiphte

Ans. c

24.Agar – agar is prepared from

(a) Alage

(b) Lichens

(c) Fungi

(d) Bryophyte

Ans. a

25.The inflorescence of wheat is-

(a) Raceme

(b) Catkin

(c) Spike

(d) Panicle

Ans. c

26.Consider the following statements:

(1) Maize can be used for the production of starch

(2) Oil extracted from miaze can be a feedstock fro biodiesel

(3 ) Alcoholic beverages can be produced by using maise.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2, and 3

Ans. d

27.Double fertilization is main feature of-

(a) Bryophtes

(b) Pteridophytes

(c) Gymnosperm

(d) Angiosperm

Ans. d

28.Parthenogenesis is a process in which-

(a) Fruit develop without hormone

(b) Fruit develop without fertilization

(c) Development of egg without fertilization

(d) Development of embryo without fertilization

Ans. b

29.A fertilized egg is known as-

(a) Oospore

(b) Conidiospre

(c) Zoospore

(d) Zygote

Ans. d

30.Lungs of a plant are-

(a) Leaves

(b) Stems

(c) Flowers

(d) Roots

Ans. a

31.The plant from which cocoa and chocolate are obtained is–

(a) Herb

(b) shrub

(c) Small tree

(d) very big tree

32.Crop shown at the commencement of the monsoon is called-

(a) Rabi crop

(b) Cash crop

(c) Kharif crop

(d) none of these

Ans. c

33.Plant which grow in saline soil are-

(a) Xerophytes

(b) Hydrophytes

(c) Halophytes

(d) Succulents

Ans. c

34.Transpiration in plants is a process of

(a) Photorespiration

(b) Water loss

(c) Food production

(d) Respiration

Ans. b

35.In soil, water that is readily available to plant roots is:

(a) Gravitational water

(b) Capillary water

(c) Hygroscopic water

(d) Bound water

Ans. b

36.Vaseline was applied to both surfaces of the leaves of a plant. Which of the following process/processes would be affected?

1. Photosynthesis

2. Respiration

3. Transpiration

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans. c

37.Wilting of plants occurs due to excessive:

(a) Absorption

(b) Transpiration

(c) Respiration

(d) Guttation

Ans. b

38.The loss of water in the form of water drops is called-

(a) Transpiration

(b) Respiration

(c) Guttation

(d) Ex osmosis

Ans. c

39.Transpiration differs from evopartion in-

(a) Rate of water loss

(b) Transpiration is a physiological process while evaporation is physical process.

(c) Transpiration is physical process while evaporation is a physiological process.

(d) Frequency of water loss.

Ans. b

40.Dwarf plants can be made taller by applying-

(a) Gibberellins

(b) Auxins

(c) Cytokinins

(d) Dormin

Ans. a

41.The oxygen in photosynthesis is released from-

(a) CO2

(b) H2O

(c) Both CO2 & H2O

(d) Chlorophyll

Ans. b

42.Photolysis of water involves-

(a) Excitement of water

(b) Evoluation of oxygen

(c) Breakdown of water by light

(d) Splitting of water into its ion H +and OH

Ans. c

43.An element present in chlorophyll –

(a) Ca

(b) Fe

(c) Mg

(d) S

Ans. c

44.Respiration is-

(a) Endothermic process

(b) Exothermic process

(c) Anabolic process

(d) Endagenic process

Ans. b

45.Fermentation is –

(a) Anaerobic respiration

(b) Incomplete oxidation of carbohydrate

(c) Complete oxidation carbohydrate

(d) None of above

Ans. b

46.Incomplete break down of sugar in anaerobic respiration form –

(a) Fructose and water

(b) Glucose and CO2

(c) Alcohol and CO2

(d) Water and CO2

Ans. c

47.Respiration is –

(a) Catabolic process that uses carbon dioxide, produce oxygen and converted released energy to ATP

(b) Anabolic process that uses oxygen and carbon dioxide to form ATP

(c) Anabolic process that uses oxygen, piduces carbon dioxide and converts released energy into ATP

(d) Catabolic process that uses oxygen produces carbon dioxide and converts released energy into ATP

Ans. d

48.Harmone helping in cell division-

(a) IAA

(b) NAA

(c) Cytokinn / Seatin

(d) Cibberellin

Ans. c

49.The instrument by which rate of growth of plant is measured-

(a) Hydrometer

(b) Auxanometer

(c) Osmometer

(d) Potometer

Ans. b

50.For the growth in length of plant which of the following is not essential-

(a) Sodium

(b) Calcium

(c) Nitrogen

(d) Phosphorus

Ans. a

51.Example of positive geotropism is-

(a) Closing of flower

(b) Upward growth of stem

(c) Downwards growth of root

(d) Lateral growth of root

Ans. c

52.Leaves of which of the following plants are not used for the rearing of silkworms?

(a) Mulberry

(b) Castor

(c) Oak

(d) Teak

Ans. d

53.Water and mineral in plant is transported through-

(a) Xylem

(b) Phloem

(c) Pith

(d) Cortex

Ans. a

54.Number of stomata is less and sunkin in-

(a) Mesophytes

(b) Halophytes

(c) Hydrophytes

(d) Xerophytes

Ans. d

55.Which of the following is used as rodenticide?

(a) Zinc phosphide

(b) Zinc carbonate

(c) Zinc chloride

(d) Zinc sulphide

Ans. d

56.Red not of sugarcane is caused by-

(a) Calletotrichum falcatum

(b) Cercopspora personata

(c) Alternaria alternata

(d) Phylophthora Infestans

Ans. a

57.Element playing role in nitrogen fixation-

(a) Mn

(b) Mo

(c) Zn

(d) Cu

Ans. b

58.Branch of science which deal with the study of skin of man-

(a) Physiology

(b) Anatomy

(c) Biochemistry

(d) Demetology

Ans. d

59.Study of disease like cancer-

(a) Osteology

(b) Oncology

(c) Karyology

(d) Nephrology

Ans. b

60.What is vermicultrue?

(a) The science of raising worms

(b) The science of studying

(c) The science of killing worms

(d) None of these

Ans. a

61.Which of the following have coral reefs?

1. Andaman and Nicobar Island

2. Culf of Kachchh

3. Gul of Mannar

4. Sundar – bans

Select correct answer using code:

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2 and three only

(c) 2 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4 only

Ans. a

62.What does the word ‘amphibian’ mean?

(a) Two lives

(b) Four lives

(c) Three lives

(d) One life

Ans. a

63.Kala –azar is transmitted by ….

(a) Black flies

(b) sand fly

(c) Tsetse fly

(d) Mites

Ans. b

64.Meocyanin is an oxygen-transport metalloprotein in some invertebrate animals. This protein contains:

(a) One proper atom

(b) two copper atoms

(c) one iron atom

(d) one magnesium atom

Ans. a

65.What is farming along with animal husbandry called?

(a) mixed farming

(b) Mixed agriculture

(c) Dairy farming

(d) Truck farming

Ans. a

66.Only male frog produce croaking sound because-

(a) Female frog have no larceny

(b) Female frog have larynx but no vocal cord

(c) Male frog have three pair of vocal cord

(d) Male frog can magnify their voice with the help of sound box

Ans. a

67.Cobra emits venom through:

(a) Fangs

(b) Tooth

(c) Lower jaw

(d) None

Ans. a

68.The most poisonous snake is-

(a) Rattle snake

(b) Python

(c) Krait

(d) Tree snake

Ans. c

69.The snake who make their nest-

(a) Chain viper

(b) King cobra

(c) Krait

(d) Shaw scaled viper

Ans. b

70.Dolphins are classified under-

(a) Pisces

(b) Amphibian

(c) Reptile

(d) Mammal

Ans. d

71.Substance found in blood which help in clotting –

(a) Fibrinogen

(b) Heparin

(c) Thrombin

(d) Globine

Ans. a

72.Which of the following gland is responsible for the secretion of insulin.

(a) Pituitary

(b) Pineal

(c) Thymus

(d) Pancreases

Ans. d

73.The sense of balance is achieved by:

(a) Cerebellum equilibrium

(b) Thalamus equilibrium

(c) Cerebrum equilibrium

(d) Spinal equilibrium

Ans. a

74.Image of object is formed on which part of eye-

(a) Cornea

(b) Choroid

(c) Retina

(d) Iris

Ans. c

75.Glucose is a type of –

(a) Teterose sugar

(b) Hexose sugar

(c) Pentose

(d) None of them

Ans. b

76.In an accident of, a person’s brain was injured due to which he could not regulate body temperature, hunger and water balance. Which one among the following parts of his brain was affected?

(a) Cerebellum

(b) Medulla oblongata

(c) Hypothalamus

(d) Corpus callosum

Ans. a

77.Which vein brings clean blood from the lungs into the heart?

(a) Renal Vein

(b) Pulmonary Vein

(c) Vena Cava

(d) Hepatic Vein

Ans. b

78.In human body, which one of following hormones regulates blood calcium and phosphate?

(a) Glucagon

(b) Growth hormone

(c) Parathyoid harmone

(d) Thyroxine

Ans. c

79.Which endocrine gland requires iodine to synthesize a particular hormone whose deficiency may cause goiter disease?

(a) Hypothalamus

(b) Pancreas

(c) Thymus

(d) Thyroid gland

Ans. d

80.Energy is required for maintenance of life. It is obtained by a process called-

(a) Metabolism

(b) Phagocytois

(c) Photorespiration

(d) Decomposition

Ans. d

81.Which one of the following is not a part of nerves?

(a) Axons

(b) Connective tissues

(c) Schwann cells

(d) Smooth muscles

Ans. b

82.Blood is a /an –

(a) Connective tissue

(b) Epithelial tissue

(c) Both of the above

(d) None of above

Ans. a

83.The largest organ of human body is-

(a) Heart

(b) Brain

(c) Liver

(d) Kidney

Ans. c

84.Name the Vitamin not found in any animal food:

(a) Vitamin B12

(b) Vitamin C

(c) Vitamin D

(d) Vitamin K

Ans. b

85.Which part became modified as the tusk of elephant?

(a) Canine

(b) Premolar

(c) Second incisor

(d) Mular

Ans. c

86.Pair of ribs found in man-

(a) 12

(b) 10

(c) 14

(d) 11

Ans. a

87.In human digestive system, the process of digestion starts in-

(a) Oesophagus

(b) Buccal cavity

(c) Duodenum

(d) Stomach

Ans. b

88.Volume of blood found in a healthy person-

(a) 3- 4 liter

(b) 4 – 5 liter

(c) 5 to 6 liter

(d) 6 – 7 liter

Ans. b

89.Purification of blood takes place in-

(a) Lung

(b) Heart

(c) Kidney

(d) Liver

Ans. a

90.Invention of blood group is done by-

(a) Landsteiner

(b) Levine

(c) Weniear

(d) Landsteiner & Weiner

Ans. a

91.Antigen presenting cells are specialized cells present in all of the following, except

(a) Kidney

(b) Lymph node

(c) Skin

(d) Spleen

Ans. b

92.Which blood group is a universal recipient?

(a) A

(b) B

(c) AB

(d) O

Ans. c

93.How many pair of nerve arises from vertebral column

(a) 12 pair

(b) 13 Pair

(c) 31 Pair

(d) 33 Pair

Ans. c

94.Forman Magnum is an aperture found in the –

(a) Ear

(b) Lung

(c) Girdle

(d) Skull

Ans. d

95.Filtration of blood occur in –

(a) Heart

(b) Kidney

(c) Liver

(d) Spleen

Ans. c

96.Malfunction of which organ causes diabetes?

(a) Liver

(b) Pancreas

(c) Kidney

(d) Heart

Ans. b

97.Amocentesis is techniques use-

(a) To determine the sex of foetus

(b) To test of amino acid

(c) To test brain

(d) None of these

Ans. a

98.Which of the following is known as master gland in man-

(a) Pancreases

(b) Pituitary

(c) Adrenal

(d) Thyroid

Ans. b

99.The hard enamel layer of teeth is-

(a) Calcium phosphate

(b) Calcium oxide

(c) Calcium hydroxyl apatite

(d) Calcium hydroxide

Ans. c

100.Female reproductive hormones is-

(a) Estrogen

(b) Progesterone

(c) Relaxin

(d) All of these

Ans. d

101.Which organelles in the cell, other than nucleus contain DNA?

(a) Centriole

(b) Golgi apparatus

(c) Lysosomes

(d) Mitochondria

Ans. d

102.‘Barr body’ is found in –

(a) Sperm

(b) Sertoli cells

(c) Female somatic cells

(d) Male somatic cells

Ans. c

103.Attractive color of flower and seed is due to-

(a) Leucoplast

(b) Chromoplast

(c) Chloroplast

(d) Tonoplast

Ans. b

104.Green colour of leaves is due to –

(a) Chromoplast

(b) Leucoplast

(c) Chloroplast

(d) Tonoplast

Ans. c

105.Suicidal bag of cell is –

(a) Lysosomes

(b) Ribsomes

(c) Nucleosomes

(d) Golgibodies

Ans. a

106.Function of lysosome is-

(a) Protein synthesis

(b) Processing and packaging

(c) Intracellular digestion

(d) Synthesis of fat

Ans. c

107.All life forms contain ‘molecules of life’. These are-

(a) Carbohydrates

(b) Proteins

(c) Ncleic acids

(d) All of these

Ans. c

108.Cellular totipotency means-

(a) Synthesis of new cells

(b) Formation of new cells

(c) Formation of new species

(d) Formation of new plant

(e) Capability of a plant cell to form complete plant

Ans. d

109.Which one of the following is the smallest unit showing the properties of life such as capacity for metabolism, response to the environment, growth and reproduction?

(a) Gene

(b) Chromosome

(c) Nucleus

(d) Cell

Ans. d

110.Longest cell found in the body of human-

(a) Cells of hand

(b) Cells found in leg

(c) Nerve cell

(d) None of these

Ans. c

111.In human body, ligaments are made up of –

(a) White fibres and some yellow elastic fibres

(b) White fibres only

(c) uyellow fibres only

(d) yellow fibres and muscle fibres

Ans. d

112.Iodine test is used to detect-

(a) Cholesterol

(b) Fat

(c) Protein

(d) Carbohydrate

Ans. d

113.Vaccination is available against all of the following disease except-

(a) Yellow fever

(b) Typhoid fever

(c) Malaria

(d) Hepatitis B

Ans. c

114.What is ‘breakbone fever’ most commonly known as?

(a) Typhoid

(b) Rhinitis

(c) Yellow fever

(d) Dengue

Ans. d

115.The vitamin which is water soluble and generally excreted in urine is

(a) Vitamin A

(b) Vitamin C

(c) Vitamin D

(d) Vitamin E

Ans. b

116.Which of the following is involved in controlling blood sugar level-

(a) Pitcitary gland

(b) Islets of langerhans

(c) Hypothalmus

(d) spleen

Ans. b

117.Nosocomial inferection is

(a) acquired from ‘nose’ of humans

(b) acquired from nasal cavity of animals

(c) hospital acquired

(d) an endemic disease

Ans. c

118.Deficiency of which of the following elements is responsible for weakening of bones?

1. Calcium

2. Phosphorus

3. Nitrogen

4. Carbon

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 1 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 4

Ans. a

119.The DPT vaccine, a mixture of three vaccines, is used to immunize against three medical conditions/deseases. These medical conditions /diseases are

(a) Diphteria, Pneumonia, Tuberculosis

(b) Diarrhoea, Pertussis, Tetanus

(c) Diarrhoea, Pertussis, Tuberculosis

(d) Diphtheria, Pertussis, Tetanus

Ans. d

120.Xerophthalmia in human beings is caused due to deficiency of –

(a) Vitamin – K

(b) Vitamin – D

(c) Vitamin – A

(d) Vitamin – C

Ans. c

121.Who invented the vaccination for small pox-

(a) Sir Fredrick Grant Banting

(b) Sir Alexander Fleming

(c) Edward Jenner

(d) Louis Pasteur

Ans. c

122.Protein – Energy Malnutrition causes-

(a) Marasmus

(b) Rickets

(c) Beri- beri

(d) Pellagra

Ans. a

123.Vitamin – A is mainly stored in-

(a) Lungs

(b) Kidney

(c) Breast

(d) Liver

Ans. d

124.Precursor of which one of the following vitamins comes from β –carotene?

(a) vitamin A

(b) vitamin C

(c) vitamin D

(d) vitamin K

Ans. c

125.Typhoid and cholera are typical example of –

(a) infectious diseases

(b) airborne diseases

(c) waterborne disease

(d) None

Ans. a

126.Blood cancer is commonly known as-

(a) Leucoderma

(b) Leukaemia

(c) Haemophilia

(d) Anemia

Ans. b

127.Which of the following is most injurious growing population of India?

(a) Opium

(b) Datura

(c) Ganja

(d) Tobacco

Ans. d

128.The word ‘vaccination’ has been derived from a Latin word which relates to:

(a) Pig

(b) Horse

(c) Cow

(d) Dog

Ans. c

129.Who is the father of Genetics?

(a) Darwin

(b) Medel

(c) Bridge

(d) Wiseman

Ans. b

130.Word gene was given by-

(a) Morgan

(b) Mental

(c) Johansen

(d) Bridge

Ans. c

131.Double helix model of DNA is given by

(a) Leween hook

(b) Salach

(c) Watson and Crick

(d) Dalton

Ans. c

132.DNA fingerprinting is a technique used for the detection of-

(a) Alzheimer’s disease

(b) Disputed parentage

(c) AIDS

(d) Yellow fever

Ans. b

133.Differentiation of organs and tissues in a developing organism is associated with-

(a) Differential expression of genes

(b) Development mutation

(c) Delation of genes

(d) Lethal mutation

Ans. a

134.Reserve transcription was discovered by-

(a) Watson & Crick

(b) Hargovind Khorana

(c) Lemin & Baltimore

(d) Beadle & Tatum

Ans. c

135.Gene is :

(a) Particular DNA segment which determines heredity of a particular trait

(b) Half DNA segment of somatic cells

(c) Whole DNA

(d) Half DNA segment

Ans. a

136.When one gene pair hides the effect of the other unit, the phenomenon is referred to as-

(a) None of the options

(b) Epistasis

(c) Dominance

(d) Mutation

Ans. b

137.Life originate by chemo synthesis was proved in the laboratory by-

(a) Pasteur

(b) Sager

(c) Aristotle

(d) Miller

Ans. d

138.Homologous organs are –

(a) Dissimilar origin and dissimilar structure

(b) Dissimilar origin but similar function

(c) Dissimilar origin with similar or dissimilar function

(d) Dissimilar origin with dissimilar function

Ans. c

139.The term ecosystem is first given by-

(a) Reiter

(b) Aristotal

(c) Tansley

(d) Haeckel

Ans. c

140.Which one of the following is the correct sequence of a food chain?

(a) Diatoms- Crustaceans – Herrings

(b) Crustaceans – Diatoms-Herrings

(c) Diatoms –Herrings –Crustaceans

(d) Crustaceans – Herrings –Diatoms

Ans. a

141.Vultures which used to be very common in Indian country side some years ago are rarely seen nowadays. This is attributed to-

(a) The destruction of their nesting sites by new invasive species

(b) A drug used by cattle owners for treating their diseased cattle

(c) Scarcity of food available to them

(d) A widespread, persistent and fatal disease among them

Ans. a

142.Centre for Ecological Science is situated at-

(a) new Delhi

(b) Allahabad

(c) Karnal

(d) Bengaluru

Ans. d

143.Which one lacks both root and stomata-

(a) Hydrophyts

(b) Mesophytes

(c) Hygrophytes

(d) Halophytes

Ans. a

144.10% law of energy transfer in food chain was given by –

(a) Lindemann

(b) Stanley

(c) Tansley

(d) Weismann

Ans. a

145.Energy transfer from organism to organism in a natural community develops-

(a) Biological control

(b) Food chain

(c) Food web

(d) Pyramid of energy

Ans. c

146.Pyramid of energy in a ecosystem is-

(a) Always inverted

(b) Always upright

(c) Spindle shape

(d) Both upright and inverted depending upon ecosystem

Ans. d

147.Eco-mark is given to an Indian product which is;

(a) Rich in protein

(b) Environment friendly

(c) Economically viable

(d) Pure and unadulterated

Ans. b

148.The world’s only floating national park is situated in-

(a) Manipur

(b) Kulakumpur

(c) Bilaspur

(d) Dispur

Ans. a

149.Which of the following can be found as pollutans in the drinking water in some parts of India- Select the correct answer using the code given below:

(a) Arsenic

(b) Sorbital

(c) Fluride

(d) Formaldehyde

(e) Uranium

Ans. a

150. The most important indoor air pollutant is-

(a) Sulphur Dioxide

(b) Carbon Dioxide

(c) Nitrogen Dioxide

(d) Radon gas

(e) None of these

Ans. d

151.Which of the following is the bestg indicator of SO2:

(a) Bryophyte

(b) Lichen

(c) Algae

(d) Pteridophyte

Ans. b

152.BOD is –

(a) Biological oxygen deficit

(b) Biosphere oxygen demand

(c) Biological oxygen demand

(d) None of these

Ans. c

153. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the List:

LIST –I (AIR POLLUTANT) EFFECT
A. Chlorofluorocarbon 1. Acid rain
B. Sulphur dioxide 2. Depletion in ozone layer in the atmosphere
C. Lead compound 3. Harmful for human nervous system
D. Carbon dioxide 4. Top most contribution to greenhouse effect

CODE

A B C D
(a)4 3 1 2
(b)4 1 3 2
(c)2 1 3 4
(d)2 3 1 4

Ans. c

154. Cyanide poisoning causes death in seconds because

(a) it causes Lysis of red

(b) It deneatures enymes of the heart muscle

(c) It causes cardiac arrest

(d) it breaks the electron

Ans. d

155.Sound become hazardous noise pollution at level –

(a) Above 30 dB

(b) Above 80 dB

(c) Above 100 dB

(d) Above 120 dB

Ans. b

156.Which gas is responsible for global warming-

(a) O2

(b) O2 and CO2

(c) CO2 and CH4

(d) CH4

Ans. c

157. Which of the following appeared to be with a significant potential for accumulation through food chains?

(a) DDT

(b) Parathion

(c) Lindane

(d) Carbaryl

Ans. a

158.Ozone day is-

(a) January, 30

(b) September, 16

(c) April, 21

(d) December

Ans. b

159.Consider the following statements-

1. Kyoto protocol came into force in the year 2005

2. Kyoto protocol deals primarily with the depletion of the ozone layer

3. Methane as green house gas is more harmful than carbon dioxide

which of the statements given above is/ are correct.

(a) 1 & 2

(b) 1 and 3

(c) 1 only

(d) 3 only

Ans. b

160.Double helix model of DNA is given by –

(a) Mullar

(b) Meghnath Sha

(c) Stepham Hawking

(d) Watson and Crick

Ans. d

161.August Weisman proposed –

(a) Natural selection theory

(b) Germ plasm theory

(c) Modern synthetic theory

(d) Inheritance of acquired character

Ans. a

162.Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the List:

LIST –I (AIR POLLUTANT) LIST –II (EFFECT)
A. Isotope of Uranium 1. Treatment of cancer
B. Isotope of Cobalt 2. Treatment of goiter
C. Isotope of Iodine 3. Treatment of secondary cancer
D. Isotope of Radium 4. Nuclear fueL

CODE

A B C D
(a) 1 4 2 3
(b) 2 3 5 4
(c) 1 3 2 4
(d) 2 4 5 3

Ans. c

163.The ‘red data book’ containing information on all wild plant and animals which is in danger of extinction has been published by which one of the following?

(a) International union for conservation of nature and natural Resources (IUCN)

(b) World Wild life Fund (WWF)

(c) World Conservation Union (WCU)

(d) United National union Program (UNEP)

Ans. a

164.Consider the following regions of India-

1. Western Ghat

2. Aravali Hills

3. Eastern Himalayas

Which of the above is /are biodiversity hot spot/hot spots

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans. b

165.Which of the following is largest biosphere reserves of India-

(a) Kanjiranga

(b) Sundarban

(c) Bandipur

(d) Periyar

Ans. b

166.Which of the following is a Biological method of soil conservation?

(a) Contour farming

(b) Contour terracing

(c) Gully control

(d) Basin listing

Ans. a

167.According to your text, ‘What can be thought of as the genetic library that keeps life going on Earth’?

(a) A bio- engineering lag

(b) Human genes

(c) The human genome project

(d) Biodiversity

Ans. d

168.The genetically engineered ‘Golden Rice is rich’ in which of the following-

(a) Vitamin A and nicotinc acid

(b) B – Carotene, Vitamin A and folic acid

(c) B – Caroten and iron

(d) Vitamin A and niacin

Ans. b

169. Recombinant DNA technology (Genetic Engineering) allows genes to be transferred.

1. across animal’s species of plants

2. from animals to plants

3. from microorganisms to higher organisms

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans. c

170.A clone is a group of individual obtained through:

(a) Self pollination

(b) Micro-propagation

(c) Hybridization

(d) Cross pollination

Ans. b

171.First hormone prepared by genetic engineering is-

(a) Oxytocin

(b) Somato tropin

(c) Adrenalin

(d) Insulin

Ans. d

172.A genetically engineered form of brinjal known as the Bt-bringal has been developed. The objective of this is-

(a) To make it pest – resistant

(b) To improve its taste and nutritive qualities

(c) To make it drought resistant

(d) To make its self-life longer

Ans. a

173.With reference to ‘stem cells’, frequently in the news, which of the following statements is/are correct?

1. Stem cells can be derived from mammal only.

2. Stem cells can be used for screeing new drugs.

3. Stem cells can be used for medical therapies.

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans. d

174. Penicillin is extracted from

(a)yeast

(b) algae

(c)fungus

(d) lichen

Ans : c.

Q175. Which is the effect of antigen in an ill person ?

(a)It increases the production of W.B.C.

(b)It increases the production of antibiotics

(c)It increases the production of anti-serum against bacteria

(d)It prevents the growth of bacteria

Ans : b

Q176. Which among the following helps in circulation of blood ?

(a)Arithrocytus

(b)Blood platelets

(c)Monocytes

(d)Lymphocytes

Ans : d

Q177. Which among the following elements increases the absorption of water and calcium in plants ?

(a)Manganese

(b)Boron

(c)Copper

(d)Molybdenum

Ans : b

Q178. Which wood will become useless soon after exposing in the open air ?

(a)Softwood

(b)Fibrous wood

(c)Wet wood

(d)Hardwood

Ans : c

Q179. Which among the following is a large spectrum Antibiotic ?

(a)Paracetamol

(b)Pencillin

(c)Ampicillin

(d)Chlormphenicol

Ans : (c)Ampicillin

Q180. Our bones and teeth are generally made of

(a)Tricalcium phosphate

(b)Fluoropetit

(c)Choloropetit

(d)Hydrolith

Ans : (a)Tricalcium phosphate

Q181. Angora wool is extracted from

(a)rabbit

(b)sheep

(c)fox

(d)goat

Ans: (a)rabbit

Q182. Which of the following diseases affects women easily than that of men ?

(a)Heart attack

(b)Hepatitis

(c)Joint arthritis

(d)Arthritis

Ans : (a)Heart attack

Q183. Pituitary gland is located in

(a)brain

(b)kidney

(c)liver

(d)intestine

Ans: (a)brain

Q184. What is the limit of MG/DL of blood sugar in the normal person at the time of fast ?

(a)40-60

(b)120-150

(c)70-100

(d)160-200

Ans : (c)70-100

Q185. The cross section of a stem of tree has fifty rings . what is the age of the tree ?

(a)50 months

(b) 5 years

(c) 25 years

(d) 50 years

Ans : (d) 50 years

Q186. Onion is a modified form of

(a)leaf

(b) stem

(c)root

(d)None of these

Ans: (b) stem

Q187. The pollination of maize takes place by

(a)self-pollination

(b)pollination by insects

(c)pollination by air

(d)pollination by rain

Ans : (c)pollination by air

Q188. Why radiologists do not take direct Xray photographs of intestine ?

(a)Intestines are affected by direct exposure to X-rays

(b)X-rays cannot cross intestine

(c) X-rays are not able to capture clear picture

(d) Even short exposure of X-rays causes cancer in intestine

Ans : (c) X-rays are not able to capture clear picture

Q189. Exobiology deals with the study of :

(a)external characters of living organisms

(b)life on the surface of the earth

(c)life in the outer layers of atmosphere

(d)life in other planets and space

Ans : (d)life in other planets and space

Q190. Animals do not have enzyme systems which enable them to make use of the energy from :

(a)fat

(b) water

(c)protein

(d)carbohydrate

Ans : (a)fat

191. DOTS is a treatment given to patients suffering from _______

A. Polio

B. AIDS

C. Hepatitis

D. Tuberculosis

Ans. D.

192.Polyploidy arises due to change in the

A. number of chromatids

B. structure of genes

C. number of chromosomes

D. structure–of chromosomes

Ans. A.

193. The suicidal bags of the cell are

A. Lysosomes

B. Ribosomes

C. Dictyosomes

D. Phagosomes

Ans. A.

194.Who among the following is credited with starting the work on plant tissue culture?

A. F.C. Steward

B. P. Maheshwari

C. P.R. White

D. Haberlandt

Ans. D.

195.Which of the following uses the spawn mechanism to duplicate itself?

A. Trojan horse

B. Worm

C. Keystroke logger

D. Logic bomb

Ans. B.

196.What is the main purpose of white blood corpuscles?

A. to carry nutrients

B. to combat infection

C. to carry oxygen

D. to give strength

Ans. B.

197.The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is

A. Troposphere

B. Ionosphere

C. Stratosphere

D. Mesosphere

Ans. C.

198.Siderosis is a disease caused by the inhalation of

A. silica dust

B. iron dust

C. zinc dust

D. coal dust

Ans. B.

199.The largest artery in human body is

A. Aorta

B. Capillary

C. Vena cava

D. Pulmonary vein

Ans. A.

200.Nitrification is the biological process of converting

A. N2 into nitrate

B. N2 into nitrite

C. Ammonia into nitrite

D. Ammonia into N2

Ans. C

201. Blood is red in colour due to the presence of __________ .

A. Cytochrome

B. Chlorophyll

C. Hemocyanin

D. Haemoglobin

Ans. D.

202. Which one of the following events in a botanical garden is never directly influenced by light?

A. Flowering

B. Photosynthesis

C. Transpiration

D. Fertilization

Ans. D.

203.Which of the following is usually not an air pollutant?

A. Hydrocarbons

B. Sulphur dioxide

C. Carbon dioxide

D. Nitrous oxide

Ans. D.

204.Which of the following is the treatment of water pollution?

A. Bag house filter

B. Windrow composting

C. Venturi scrubber

D. Reverse Osmosis

Ans. D.

205.Which cells in pancreas produce Insulin ?

A. Thymus

B. Estrogen

C. Corpus epidermis

D. Islets of Langerhans

Ans. D.

206.The waste management technique that involves the use of micro-organisms to remove or neutralize pollutants from contaminated site is called

A. Bio sensor

B. Bio magnification

C. Bio remediation

D. Bio concentration

Ans. C.

207.The source of energy that causes the least global warming is

A. coal

B. Geothermal energy

C. Natural Gas

D. Petroleum

Ans. B.

208.The oxygen liberated during photosynthesis comes from

A. Water

B. Carbon dioxide

C. Glucose

D. Chlorophyll

Ans. A.

209.The term ‘Higgs Boson’ is associated with

A. Nano Technology

B. Oncology

C. God Particle

D. Stem Cell Research

Ans. C.

210.The hormone that stimulates heart beat is

A.Thyroxine

B.Gastrin

C.Glycogen

D.Dopamine

Ans.A.


error: Error while copying. Code X56F64654H !!