900+ Computer Awareness Questions for SSC CGL and Bank Exams Pdf

900+ Computer Awareness Questions for SSC CGL and Bank Exams Pdf

900+ Computer Awareness Questions for SSC CGL and Bank Exams Pdf - Click Here to Download

 

1. A printer is this kind of device

  1. input
  2. word processing
  3. processing
  4. output
  5. None of these

Answer : (d) output

2. The name of the computer’s brain is

  1. monitor
  2. hardware
  3. CPU
  4. byte
  5. None of these

Answer : (c) CPU

3. The output devices make it possible to

  1. view or print data
  2. store data
  3. scan data
  4. input data
  5. None of these

Answer : (c) scan data

4. The most common method of entering text and numerical data into a computer system is through the use of a

  1. keyboard
  2. scanner
  3. printer
  4. plotter
  5. None of these

Answer : (a) keyboard

5. Which of the following groups consist of only input devices?

  1. Mouse, Keyboard, Monitor
  2. Mouse, Keyboard, Printer
  3. Mouse, Keyboard, Plotter
  4. Mouse, Keyboard, Scanner
  5. None of these

Answer : (d) Mouse, Keyboard, Scanner

6. Which of the following groups consist of only output devices?

  1. Scanner, Printer, Monitor
  2. Keyboard, Printer, Monitor
  3. Mouse, Printer, Monitor
  4. Plotter, Printer, Monitor
  5. None of these

Answer : d. Plotter, Printer, Monitor

7. A keyboard is this kind of device

  1. black
  2. input 
  3. output 
  4. word processing
  5. None of these

Answer (b). input

8. Arithmetic operations

  1. involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item
  2. sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending order
  3. use conditions with operators such as AND, OR and NOT
  4. include addition, subtraction, multiplication, and division
  5. None of these

Answer : (d). include addition, subtraction, multiplication, and division

9. A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a

  1. program
  2. command
  3. user response
  4. processor
  5. None of these

Answer : (a). program

10. Which part of the computer displays the work done?

  1. RAM
  2. Printer
  3. Monitor
  4. ROM
  5. None of these

Answer : (c). Monitor

11. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as

  1. storage
  2. output
  3. input
  4. information
  5. None of these

Answer : (c). Input

12. For seeing the output, you use ________

  1. Monitor
  2. Keyboard
  3. Mouse
  4. Scanner
  5. None of these

Answer : (a). Monitor

13. A scanner scans ______

  1. Pictures
  2. Text
  3. Both Pictures and Text
  4. Neither Pictures nor Text
  5. None of the above

Answer : (c). Both Pictures and Text

14. Which of the following is not an input device?

  1. Keyboard
  2. Monitor
  3. Joystick
  4. Microphone
  5. None of these

Answer : (b). Monitor

15. Back up of the data files will help to prevent ______

  1. loss of confidentiality
  2. duplication of data
  3. virus infection
  4. loss of data
  5. None of the above

Answer : (d). loss of data

16. Which is the part of the computer system that one can physically touch?

  1. data
  2. operating system
  3. hardware
  4. software
  5. None of these

Answer : (c) hardware

17. ________ is processed by the computer into information.

  1. Data
  2. Numbers
  3. Alphabets
  4. Pictures
  5. None of these

Answer : (a) Data

18. To access properties of an object, the mouse technique to use is ______

  1. right-clicking
  2. shift-clicking
  3. dragging
  4. dropping
  5. None of these

Answer : (a) right-clicking

19. A ________ can make it easier to play games.

  1. mouse
  2. joystick
  3. keyboard
  4. pen
  5. None of these

Answer : (b) joystick

20. Codes consisting of lines of varying widths or lengths that are computer-readable are known as

  1. an ASCII code
  2. a magnetic tape
  3. a bar code
  4. an OCR scanner
  5. None of these

Answer : (c) a bar code

21. To access properties of an object, the mouse technique to use is

  1. dragging
  2. dropping
  3. right-clicking
  4. shift-clicking
  5. None of these

Answer : (c) right-clicking

22. Video processors consist of_____and_____ which store and process images.

  1. CPU and VGA
  2. CPU and memory
  3. VGA and memory
  4. VGI and DVI
  5. None of these

Answer : (d) VGI and DVI

23. The system unit

  1. coordinates input and output devices
  2. is the container that houses electronic components
  3. is a combination of hardware and software
  4. controls and manipulates data
  5. does the arithmetic operations

Answer : (c) is a combination of hardware and software

24. The main circuit-board of the system unit is the

  1. computer program
  2. control unit
  3. motherboard
  4. RAM
  5. None of these

Answer : (c) motherboard

25. Which keys enable the input of numbers quickly?

  1. ctrl, shift and alt
  2. function keys
  3. the numeric keypad
  4. arrow keys
  5. None of these

Answer : (c) the numeric keypad