Data Interpretation pdf For SSC CGL, CHSL, IBPS Clerk and PO Exam


Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/aarlxcom/sscradar.com/wp-content/plugins/latex/latex.php on line 47

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/aarlxcom/sscradar.com/wp-content/plugins/latex/latex.php on line 49

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/aarlxcom/sscradar.com/wp-content/plugins/latex/latex.php on line 47

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/aarlxcom/sscradar.com/wp-content/plugins/latex/latex.php on line 49

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/aarlxcom/sscradar.com/wp-content/plugins/latex/latex.php on line 47

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/aarlxcom/sscradar.com/wp-content/plugins/latex/latex.php on line 49

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/aarlxcom/sscradar.com/wp-content/plugins/latex/latex.php on line 47

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/aarlxcom/sscradar.com/wp-content/plugins/latex/latex.php on line 49

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/aarlxcom/sscradar.com/wp-content/plugins/latex/latex.php on line 47

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/aarlxcom/sscradar.com/wp-content/plugins/latex/latex.php on line 49

Data Interpretation pdf For SSC CGL, CHSL, IBPS Clerk and PO Exam


Data Interpretation pdf link given below:


DATA INTERPRETATION IMPORTANT QUESTIONS

Question - (1-5): The pie chart and Table chart given below shows Percentage  Distribution of Six Profession. Study the graph and answer the questions:

 

1.WHAT IS THE TOTAL NUMBER OF ENGINEER IN THE AGE OF 30 YEARS?
a. 5290
b.5380
c. 5270
d. 5280

SOLUTION:
TOTAL NUMBER OF ENGINEER ABOVE AGE 30 YEAR
= 35000 x 84% x 18%
= 35000 x 84/100 x 18/100
= 5290

2. WHAT IS THE SUM OF THE NUMBER OF FEMALE LAYERS AND TOTAL NUMBER OF TEACHER?
a. 7230
b. 2430
c. 5040
d.10000

Solution:
NUMBER OF FEMALE LAYERS + TOTAL NUMBER OF TEACHER
= 35000 x 12% x 5/7 + 35000 x 20%
= 35000/100 x (12 x 5/7 + 20)
= 3000 + 7000
= 10000

3. WHAT IS RATIO FOR FEMALE TEACHER AND MALE DOCTORS?
a.75:56
b. 95:56
c. 56:65
d. 30: 56

Solution:
NO. OF FEMALE TEACHER = 35000 x 20% x 3/7 = 35000 x 20/100 x 3/7
NO. OF MALE DOCTORS = 35000 x 16% x 2/5 = 35000 x 16/100 x 2/5
RATIO FOR FEMALE TEACHER AND MALE DOCTOR
=> 35000 x 20/100 x 3/7: 35000 x 16/100 x 2/5
=> 20 x 3/7 = 16 x 2/5
=> (5 x 3)/7: 8/5
=> 75: 56

4. THE FEMALE LAWYERS IS APPROXIMATELY WHAT PERCENT OF TOTAL NUMBER OF LAYERS ABOVE THE AGE 30 YEARS?
a.35%
b.81%
c.94%
d.27%
e.33%

SOLUTION:
= (NO. FEMALE LAWYERS ABOVE 30 YEARS)/(TOTAL NO. OF LAWYERS ABOVE 30YEARS) x 100 %
= {12% x 5/7}/ {12% x 76%} x 100%
= 12500/133
= 94%

5. WHAT IS THE TOTAL NUMBER OF PEOPLE ABOVE 30 FROM ALL PROFESSION?
a. 1069880
b. 1067800
c. 1061200
d.1069930
e.1069900

SOLUTION:
= TOTAL NUMBER OF DOCTOR + TOTAL NUMBER OF TEACHER + TOTAL NUMBER OF BUSINESS MAN + TOTAL NUMBER OF ENGINEER + TOTAL NUMBER OF LAWYER + TOTAL NUMBER OF NURSE
= 35000 x 16% x 41% + 35000 x 20% x 35% + 35000 x 26% x 14% + 35000 x 76% x 12% + 35000 x 20% x 20 %
= (35000/100) X {16 X 41 + 20 x 35 + 26 x 14 + 76 x 12 + 20 x 20}
= 350 x {656 + 700 + 364 + 912 + 400}
= 350 x 3032
= 1061200

 


Questions 6 - 9 : The pie chart given below shows the spending's of the family  on various heads during a month. Study the graph and answer the questions:

 

Data Interpretation Important Questions for SSC CGL and IBPS PO & Clerk6. If the total income of the family is Rs.  25,000 then amount spent on rent and food together is

  1. Rs. 17,250
  2. Rs. 14,750
  3. Rs. 11,250
  4. Rs. 8,500

Answer : II. Rs. 14,750

Solution :  Given , 100% = 25000

Thus, 59% =

= Rs. 14,750

7. What is the ratio of expenses on education to expenses on food ?

  1. 1 : 3
  2. 3 : 1
  3. 3 : 5
  4. 5 : 3

Answer : I. 1 : 3

Solution : 15% of  25,000 = 45% of 25,000

Thus, 15 = 45 = 1 : 3

8. Expenditure on Rent is what percent of expenditure on fuel ?

  1. 135%
  2. 156%
  3. 167%
  4. 172%

Answer : II. 156%

Solution : Given, Fuel = 9% and Rent = 14%

Required Percentage = = 155.55 = 156% (Approx).

9. Which three expenditure together have a central angle 108* ?

  1. Fuel, Clothing and Others
  2. Fuel, Education and Others
  3. Clothing, Rent and Others
  4. Education, Rent and Others

Answer : II. Fuel, Education and Others

Solution : Given : 360° = 100%

or 108° = = 30%

Now,

Fuel, Clothing and Others = 9 + 11 + 6 = 26%

Fuel, Education and Others = 9 + 15 +6 = 30%

Clothing, Rent and Others = 11 + 14% + 6% = 29%

Education, Rent and Others = 15% + 14% + 6% = 35%

Correct Answer : Fuel, Education and Others = 9 + 15 +6 = 30%


Questions 10 - 12 : The production graph shows the production of cotton bales of 100 kg each in lakhs by different states A, B, C, D And E over the years. Study the graphs and answer the following questions :

Data Interpretation Important Questions for SSC CGL and IBPS PO & Clerk

10. The production of state C in 2003 - 2004 is how many times its production in 2005 - 2006 ?

  1. 2.5
  2. 1.85
  3. 1.5
  4. 0.4

Answer : IV. 0.4

Solution : The production of State C in 2003 - 2004 = 6

The production state of State C in 2005 - 2006 = 15

Required Answer = = = 0.4

11. How many Kg of Cotton was produced by state C during  the given period ?

  1. 32,00,00,000 kg
  2. 42,50,00,000 kg
  3. 33,00,00,000 Kg
  4. 35,00,00,000 kg

Answer : I. 32,00,00,000 kg

Solution : Total Production of Cotton (in kg ) in state C is :

6 + 11 + 15 = 32,00,00,000 Kg.

12. The number of states for which the production of cotton in 2005 - 2006 is less than or equal to the preceding year is

  1. 3
  2. 2
  3. 1
  4. There is no such States

ANSWER : II. 2

Solution : The production of cotton for state E for year 2005 - 2006 is 7 which is less than the production of cotton for state E  for year 2004 - 2005.

Also the production of cotton for state B for year 2005 - 2006  is equal to production of cotton for state B for year 2004 - 2005.


Questions 13 - 16 : The table chart given below shows DISTRIBUTION OF STUDENTS IN DIFFERENT DISCIPLINES. Study the graph and answer the questions:

DISTRIBUTION OF STUDENTS IN DIFFERENT DISCIPLINES
TOTAL NUMBER OF STUDENTS = 2160

DISCIPLINESDISTRIBUTION OF STUDENT (DEGREE)
BUSINESS

60°

AGRICULTURE

40°

MATHS

60°

CHEMISTRY

20°

PHILOSOPHY

40°

LOGIC

40°

PHYSICS

40°

LITERATURE

60°

NOTE: ASSUME ALL VALUES ARE GIVEN IN PIE CHART

13. IF THE UNIVERSITY DECIDES TO CLOSE DOWN THE DEPT. OF PHILOSOPHY AND DISTRIBUTE STUDENTS AMONG THE LOGIC AND LITERATURE EQUALLY, THEN THE NUMBER OF LITERATURE STUDENTS FORMS WHAT PERCENTAGE OF STUDENT (APPROX.)?
A.20%
B.22%
C.24%
D.25%
E.28%

SOLUTION:

NO. OF TOTAL STUDENT IN DEPT. OF PHILOSOPHY = 40°

ACCORDING TO GIVEN QUESTION,
STUDENTS IN DEPT. OF PHILOSOPHY (40°) ARE EQUALLY DISTRIBUTED TO LOGIC AND LITERATURE DEPT. I.e. WE HAVE TO ADD 20° TO LOGIC AND LITERATURE DEPT.

LOGIC = 40° + 20° = 60°
LITERATURE = 60° + 20° = 80°

NOW,
= (LITERATURE STUDENTS) / (TOTAL NUMBER OF STUDENTS) X 100 %
= (80° X 360)/2160 X 100 %
= (80/360 X 2160)/2160 X 100 %
= (80 X 100) / 360 %
= 800/36 %
= 22 %

14 . THE NUMBER OF STUDENT S OF PHILOSOPHY AND LOGIC TAKEN TOGETHER IS MORE THAN THAT OF STUDENTS OF PHYSICS AND CHEMISTRY TOGETHER?
A. 20
B. 110
C. 120
D. 140
E. 160

SOLUTION:

(NO. OF STUDENTS IN PHILOSOPHY AND LOGIC) – (NUMBER OF STUDENTS IN PHYSICS AND CHEMISTRY)
= (40° + 40°) – (40°¬+ 20°)
= 80° - 60°
= 20°
= (20/360) X 2160
= 120

15. IN THE PARTICULAR DAY, IF THE STUDENTS OF MATHS, PHYSICS AND CHEMISTRY GO OUT OF THE OTHER DISCIPLINES ATTEND CLASSES , THEN THE RATIO OF AGRICULTURE STUDENTS TO THE TOTAL NUMBER OF STUDENTS PRESENT IN THE UNIVERSITY?
A.1:8
B.1:6
C.1:4
D.2:3

SOLUTION:

AGRICULTURE: TOTAL NUMBER OF STUDENTS PRESENT IN THE UNIVERSITY – (NO. OF STUDENTS IN MATH + NUMBER OF STUDENTS IN CHEMISTRY)
= 40°: 360° - (60°+ 40° + 20°)
= 40: 240
= 1:6

16. IF 5% OF STUDENT BELONGS TO LOGIC GROUP SHIFT TO BUSINESS, THEN THRE NUMBER OF BUSINESS STUDENT FORM WHAT PERCENTAGE OF TOTAL NUMBER OF STUDENTS?
A. 16.7%
B. 16.8%
C. 17%
D. 25.2%
E.25.5%

SOLUTION:
5% OF LOGIC GROUP STUDENT (5% OF 40° = 2°) SHIFTED TO LITERATURE GROUP ( TOTAL NUMBER OF LITERATURE STUDENTS BECOMES = 60°)
= 60°+2°
= 62°

AGAIN, 50% OF LITERATURE STUDENTS (50% OF 62° = 31°) SHIFTED TO BUSINESS GROUP
= 60° + 31°
= 91°

NOW NO. OF STUDENT IN BUSINESS GROUP BECOMES
= (91° X 2160)
= (91/360) X 2160

NOW,
= (NO. OF BUSINESS STUDENT)/(TOTAL NUMBER OF STUDENT ) X 100%
= {91 X 2160/360} / 2160 X 100 %
= 91/360 X 100 %
= 455/18 %
= 25.5 %