150+ SSC CGL, CHSL, MTS General Science Previous Year Questions 

150+ SSC CGL, CHSL, MTS General Science Previous Year Questions 

150+ SSC CGL, CHSL, MTS General Science Previous Year Questions 

150+ General Science Important Questions For SSC CGL, CHSL, MTS, CPO and All Govt. Exams


SSC CGL, CHSL, MTS, CPO General Science Previous Year Questions PDF Download


SSC CGL, CHSL, MTS, CPO General Science Previous Year Questions 

1.Which of the following statements is true ?

  1. Dehusked cereals and pulses are nutritious
  2. Whole grain cereals and pulses are more nutritious
  3. Processed cereals products are nutrient  dense
  4. Breakfast cereals are nutrient dense  

Answer : 2. Whole grain cereals and pulses are more nutritious

2. Which  of the following animals is dumb ?

  1. Deer
  2. Giraffe
  3. Stag
  4. Yak

Answer : 2. Giraffe

3. The sky appears blue because

  1. all Colours interfere to produce blue
  2. in white light, the blue component dominates
  3. the atmosphere scatters blue colours more than the others
  4. It's actually blue

Answer : 3.the atmosphere scatters blue colours more than the others

4. The device in communication satellite which receive signals from earth station and transmits to different directions is

  1. Transformer
  2. Transistor
  3. Transponder
  4. Transducer

Answer : 3. Transponder

5. When ship enters the sea from a river it will

  1. rises a little
  2. sinks a little
  3. remains at the same level
  4. rises or sink depending on material it is made of

Answer : 1. rises a little

6. Two stones of unequals masses are thrown vertically up with the same velocity. WHich of the following will happen ?

  1. The heavier mass will reach greater height
  2. The lighter mass will reach greater height
  3. Both will reach the same height
  4. Any of them may reach greater height

Answer : 3. Both will reach the same height

7. The vitamin most readily destroyed by the heat is

  1. Riboflavin
  2. Ascorbic acid
  3. Tocopherol
  4. Thiamine

Answer : 2. Ascorbic acid

8. White Phosphorus is always kept under

  1. Benzene
  2. Kerosene
  3. Ether
  4. Water

Answer : 4. Water

9. Sea water can be purified by the process of

  1. Distillation
  2. Evaporation
  3. Filtration
  4. Fractional Distillation

Answer : 1. Distillation

10. Which of the following is not a vaccine ?

  1. BCG
  2. Anti-Rabies
  3. Polio Vaccine
  4. Progesterone

Answer : 4. Progesterone

11. The scientist who first sent electromagnetic waves to distant places is

  1. James Clerk Maxwell
  2. Heinrich Hertz
  3. Thomas Alva Edison
  4. John Logie Baird

Answer : 1. James Clerk Maxwell

12. Bacteria was first discovered by

  1. A.V. Leeuwenhoek
  2. Robert Hooke
  3. Robert Koch
  4. Louis Pasteur

Answer : 1. A.V. Leeuwenhoek

13.The  disease that is caused by virus is

  1. Typhoid
  2. Cholera
  3. Common Cold
  4. Tetanus

Answer : 3. Common Cold

14. Galena is mineral of

  1. Iron
  2. Gold
  3. Lead
  4. Calcium

Answer : 3. Lead

15. Magnalium is an alloy of

  1. Aluminum and Magnesium
  2. Magnesium and Tin
  3. Aluminum and Zinc
  4. Manganese and Magnesium

Answer : 2. Magnesium and Tin

16. Galvanization of iron is carried out using

  1. Zinc
  2. Tin
  3. Copper
  4. Chromium

Answer : 1. Zinc

17.The locomotory organ of Amoeba is

  1. Pseudopodia
  2. Parapodia
  3. Flagella’
  4. Cilia

Answer :  1. Pseudopodia

18. The term ‘RH factor’ refers to

  1. Rhesus Factor
  2. Rheumatoid factor
  3. Renal Factor
  4. Rhombic Factor

Answer  : 1. Rhesus Factor

19. The normal number of chromosomes present in normal human being are

  1. 23
  2. 46
  3. 22
  4. 48

Answer : 2. 46

20. An instrument for measuring blood pressure is called

  1. Barometer
  2. Spirometer
  3. Spygmomanometer
  4. Haemocytometer

Answer : 3. Sphygmomanometer

 

21.German silver, an alloy does not contain the metal

  1. Nickel
  2. Zinc
  3. Copper
  4. Silver

Answer : IV. Silver

22. Oxygen which is vital for life is a product of photosynthesis and comes from

  1. Carbonates from soil
  2. Carbon Dioxide
  3. Water
  4. Oxides from minerals elements

Answer : III. Water

23. From which part of the plant is clove , the commonly used spice obtained ?

  1. Fruit
  2. Flower bud
  3. Stem
  4. Root

Answer : ii. Flower Bud

24. Chewing gum is made from

  1. Resin
  2. Tannin
  3. Latex
  4. Gum

Answer : III. Latex

25. The brain of human adult weighs about

  1. 1200 - 1300 gm
  2. 1600 - 2000 gm
  3. 500 - 800 gm
  4. 100 - 200 gm

Answer : I. 1200 - 1300 gm

26. Total number of bones in man is

  1. 206
  2. 266
  3. 300
  4. 366

Answer : I. 206

27. Which of the following snakes killed for its beautiful skin has been declared an endangered species ?

  1. Python
  2. King Cobra
  3. Russel’s Viper
  4. Krait

Answer : III. Russel's Viper

28. If a boy sitting in a train, which is moving  at a constant velocity, throws a ball straight  up into the air, the ball will

  1. Fall in front of him
  2. Fall behind him
  3. Fall into his hand
  4. None of the above

Answer : III. Fall into his hand

29. Intensity of gravitational field of earth is maximum at

  1. Poles
  2. Equator
  3. Center of earth
  4. Surface

Answer : I. Poles

30. The spokes used in the wheel of a bicycle increase its

  1. Moment of inertia
  2. Velocity
  3. Acceleration
  4. Momentum

Answer : I. Moment of Inertia

31. A Transformer works on the principle of

  1. Self Induction
  2. Mutual Induction
  3. Generator
  4. Inverter

Answer : II. Mutual Induction

32. The bank cheques are processed by using

  1. OCR
  2. MICR
  3. OMR
  4. PMR

Answer : II. MICR

33. Which substance is added to make rubber more strong and bouncy ?

  1. Sponge
  2. Sulphur
  3. Chlorine
  4. Polythene

Answer : II. Sulphur

34. Detergents are

  1. Sodium salts of fatty acids
  2. Sodium salts of Sulphonic acids
  3. Sodium salt of Benzoic acids
  4. None of these

Answer : II. Sodium salts of Sulphonic acids

35. The noble gas used in Radiotherapy is

  1. Neon
  2. Argon
  3. Radon
  4. Xenon

Answer : III. Radon

36. Steels contains

  1. 0.1 - 2% carbon
  2. 5 - 10% carbon
  3. more than 10% carbon
  4. no carbon

Answer : I. 0.1 - 2% carbon

37. The chemicals most commonly used for cloud seeding or artificial rain making is/are

  1. Silver Iodide
  2. Sodium Chloride
  3. Dry  ice or frozen carbon dioxide
  4. All of the above

Answer : I. Silver Iodide

38. The colour of the eye depends upon the pigment present in

  1. Cornea
  2. Iris
  3. Rods
  4. Cones

Answer : II. Iris

39. The ability of the eye to see in  the dark, is due to production of a purple pigment known as

  1. Carotene
  2. Rhodopsin
  3. Iodopsin
  4. Retina

Answer : IV. Retina

40. Which of the following animals are dumb ?

  1. Deer
  2. Giraffe
  3. Stag
  4. Yak

Answer : II. Giraffe

41. Animals do not have enzyme system which enables  them to make use of the energy from :

  1. Fat
  2. Water
  3. Protein
  4. Carbohydrates

Answer : 1. Fat

42. A clone is a colony of :

  1. Cells having different shapes
  2. Cells having similar shapes
  3. Cells having similar genetic constitution
  4. Cells having different genetic constitution

Answer : 3. Cells having similar genetic constitution

43. The pollen grain of flowers pollinated by insects are :

  1. Smooth and dry
  2. Rough and sticky
  3. Rough and dry
  4. Large and showy

Answer : 2. Rough and Sticky

44. Which one of the following substances is used for preservation :

  1. Sodium Benzoate
  2. Vinegar
  3. Sodium Chloride
  4. Potassium Permanganate

Answer : 1. Sodium Benzoate

45. The Disease caused by Asbestos is :

  1. Emphysema
  2. Paralysis
  3. Diarrhoea
  4. Dysentery

Answer :1. Emphysema

46. In the eye, colour vision is affected by the presence of :

  1. choroid coat
  2. Sclerotic coat
  3. Rods
  4. Cones

Answer : 4. Cones

47. The splitting of different  colour of light in a prism is :

  1. Reflection of light
  2. Dispersion of light
  3. Diffraction of light
  4. Refraction of light

Answer : 3. Dispersion of light

48. Dehydration of body is caused due to loss of :

  1. Vitamins
  2. Salts
  3. Hormones
  4. Water

Answer : 8. Hormones

49. Which of the following is largest living bird ?

  1. Eagle
  2. Peacock
  3. Ostrich
  4. Kiwi

Answer :3. ostrich

50. In the case of test tube babies :

  1. Egg is fertilised in the uterus
  2. Embryo completes its development in a test tube
  3. Embryo is placed in uterus after 2 months
  4. Embryo is fertilized outside mother body

Answer : 4. Embryo is fertilised outside mother body

51. The age of trees is determined by its :

  1. Girth
  2. Height
  3. Growth rings
  4. General Appearance

Answer: 3. Growth rings

52. Kidney disease in man is caused by the pollutant :

  1. Cadmium
  2. Iron
  3. Cobalt
  4. Carbon

Answer : 3. Cobalt

53. Fruits of the plants are found under ground :

  1. Potato
  2. Carrot
  3. Groundnut
  4. Onion

Answer : 3. Groundnut

54. A boat will submerge when it displace water equal to its own

  1. Volume
  2. Surface density
  3. Weight
  4. Density

Answer : 3. Weight

55. Commercial Nitric Acid is colored because it contain dissolved :

  1. Oxygen
  2. Nitrous dioxide
  3. Nitrogen dioxide
  4. Colored Impurities

Answer : 3. Nitrogen Dioxide

56. Fertilizer having high Nitrogen content is :

  1. Urea
  2. Ammonium Sulphate
  3. Ammonium Nitrate
  4. Calcium Citrate

Answer : 3. Ammonium Nitrate

57. Quality of fresh air required for a man is :

  1. 1000 cubic feet for air for every 20 minutes
  2. 1000 cubic feet for air for every 20 seconds
  3. 1000 cubic feet for air for every 10 minutes
  4. 1000 cubic feet for air for every 10 seconds

Answer : 1. 1000 cubic feet for air for every 20 minutes

58. Surface tension in a liquid is due to :

  1. Adhesive force between molecules
  2. Cohesive force between molecules
  3. Gravitational force between molecules
  4. Electrical force between molecules

Answer : 2. Cohesive force between molecules

59. The type of fruit obtained from multicarpillary apoearpous gynoecium is :

  1. Composite
  2. Agreegate
  3. Simple
  4. Multiple

Answer : 2. Agreegate

60. The damage of the human body due to radiation (X-rays or γ rays) is measured in :

  1. Rems
  2. Roentgen
  3. Curie
  4. Rads

Answer : 1. Rems

61. Chocolates can be bad for health because  of high content of

  1. Zinc
  2. Nickel
  3. Lead
  4. Cobalt

Answer : 2. Nickel

62. The weight of an average human brain is about

  1. 1.64 Kg
  2. 1.36 kg
  3. 1.46 kg
  4. 1.63 kg

 Answer : 3. 1.46 kg

63. The animal which can tolerate more summer heat is

  1. Buffalo
  2. Cow
  3. Goat
  4. Donkey

Answer : 4. Donkey

64. According to Darwin’s theory of Evolution , long necks in giraffes

  1. arose because of constant attempt to reach leaves on tall trees, generation after generation
  2. do not give them any special advantage and is just an accident
  3. give them advantage in finding food, because of which those with long necks survive
  4. is a result of  the special weather prevalent in African Savannah

Answer : 1. arose because of constant attempt to reach leaves on tall trees, generation after generation

65. Rickets is the deficiency disease of vitamin D, In which the affected part is the

  1. skin
  2. hair
  3. bone
  4. blood

Answer : 3. bone

66. Cooking gas is a mixture of

  1. methane and ethylene
  2. Carbon dioxide and oxygen
  3. butane and propane
  4. Carbon monoxide and Carbon dioxide

Answer : 3. butane and propane

67. Dry powder fire extinguisher contain :

  1. sand
  2. sand and sodium carbonate
  3. sand and potassium carbonate
  4. sand and sodium bicarbonate

Answer : 4. sand and sodium bicarbonate

68. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic ?

  1. Pyrex glass
  2. Flint glass
  3. Quartz glass
  4. Fiberglass

Answer : 3. Quartz glass

69.The frequency of ultrasound wave is typically

  1. above 20 KHz
  2. above 20,000 kHz
  3. below 20 kHz
  4. Below 2 kHz

Answer : 2. above 20,000 kHz

70.The most commonly used chemicals in the artificial rainmaking

  1. Silver Iodide (AgI)
  2. Sodium CHloride (NaCl)
  3. Dry Ice (Frozen CO2)
  4. All the above

Answer : 1. Silver Iodide (AgI)

71. A rocket works on the principle of conservation of

  1. Mass
  2. Energy
  3. Linear momentum
  4. Linear acceleration

Answer : 3. Linear momentum

72. A piece of paper and a cricket ball are dropped from the same height. Under which of the following conditions do both reach the surface simultaneously?

  1. They must have the same volume
  2. They must have the same density
  3. They must have the same mass
  4. They must be dropped vacuum

Answer : 4. They must be dropped vacuum

73. A metal plate with a circular hole at the center is heated. What will happen to the area the hole ?

  1. Increase
  2. Decrease
  3. Remain constant
  4. Will increase first and then decrease

Answer : 1. Increase

74. Two elements  which are used to absorb neutrons to control the chain reactions during nuclear fission are

  1. Boron and Cadmium
  2. Boron and Plutonium
  3. Cadmium and Uranium
  4. Uranium and Boron

Answer : 1. Boron and Cadmium

75. ‘Darwin Finches’ refers to a group of

  1. Fishes
  2. LIzards
  3. Birds
  4. Amphibians

Answer : 3. Birds

76. Hydrogen bomb is based on the principle of

  1. controlled fission reaction
  2. uncontrolled fission reaction
  3. controlled fusion reaction
  4. uncontrolled reaction

Answer : 4. uncontrolled reaction

77. The dried flower buds are  

  1. Cardamom
  2. Cinnamon
  3. Cloves
  4. Saffron

Answer : 3. Cloves

78.The tissue in man where no cell division occurs after birth is

  1. Skeletal
  2. Nerves
  3. Connective
  4. Germinal

Answer : 2. Nerves

79. The normal cholesterol level in human blood is

  1. 80 - 120 mg%
  2. 120 - 140 mg%
  3. 140 - 180 mg%
  4. 180 - 200mg%

Answer : 1. 80 - 120 mg%

80. Which of the following are warm-blooded animals ?

  1. Whales
  2. Whales Sharks
  3. Alytes
  4. Draco

Answer : 1. Whales

81.Which of the following gases is released from mostly from landfills in urbans areas ?

  1. Nitrogen
  2. Hydrogen
  3. Methane
  4. Oxygen

Answer : 3. Methane

82.Which of the following is most sensitive to environment change ?

  1. Amphibian
  2. Reptile
  3. Mammal
  4. Insect

Answer : 1.Amphibian

83.Which of the following is the largest source of electricity India ?

  1. Hydro power plants
  2. Nuclear Plants
  3. Thermal Plant
  4. Wind energy

Answer : 3. Thermal Plant

84. The HIV Virus weakens the immunity of a person because it destroys -

  1. Mast Cells
  2. Platelets
  3. Erythrocytes
  4. Lymphocytes

Answer : 4. Lymphocytes

85. Which one of the following air pollutants combines with the haemoglobin of human blood and reduces its oxygen - carrying capacity, leading to suffocation and may cause even dead ?

  1. CFC
  2. Fly Ash
  3. Carbon monoxide
  4. Sulphur dioxide

Answer : 3. Carbon monoxide

86. An irregular mode of reproduction resulting in the development of an embryo without fertilization is called :

  1. Parthenogenesis
  2. Apogamy
  3. Sporophytic budding

Select your answer using the code given below :

  1. 1 only
  2. 2 only
  3. 2 and 3 only
  4. 1, 2 and 3

Answer : 4.  1, 2 and 3

87. Which of the following is not an allotrope of Carbon ?

  1. Coal
  2. Diamond
  3. Graphite
  4. Graphene

Answer : 4. Graphene

88. In paper manufacturing, degumming of the raw material is done using :

  1. Sulphuric Acid
  2. Bleaching Power
  3. Caustic Soda
  4. Nitric  Acid

Answer : 2. Bleaching Power

89. Dolomite powder is applied in some agricultural lands. The purpose of applying it is to -

  1. Increase the pH  of the Soil
  2. Lower  the pH of the soil
  3. Increase the phosphorous content of the soil
  4. Increase the nitrogen content of the soil

Answer : 1. Increase the pH  of the Soil

90. Deficiency of Fluoride leads to which of the following health problems ?

  1. Tooth Caries
  2. Mottling of tooth
  3. Bending of bones
  4. Stiffening of joints

Answer : 1. Tooth Caries

91. Excessive use of which fertilizers may be responsible for the presence of toxic substance in ground water ?

  1. Nitrogen
  2. Phosphate only
  3. Potassium only
  4. Phosphate and Potassium

Answer : 4. Phosphate and Potassium

92. Which of the following elements doesn't form solid hydrogen carbonate ?

  1. Sodium
  2. Potassium
  3. Caesium
  4. Lithium

Answer : 2. Potassium

93. The elemental composition of an adult human body by mass is -

  1. C > O > H > N
  2. O > C > H > N
  3. N > C > H > O
  4. N > C > O > H

Answer : 2. O > C > H > N

94. In case of a standard hydrogen electrode -

  1. Absolute electrode potential is not zero
  2. Absolute electrode potential is zero
  3. Both absolute and standard electrode potential values are zero
  4. Electrode potential is zero only at 25* C

Answer : 4.  Electrode potential is zero only at 25* C

95. Which of the following statement is not correct for ?

  1. The oxidation number for hydrogen is always zero
  2. The oxidation number for hydrogen is always +1
  3. The oxidation number for hydrogen is always is -1
  4. Hydrogen can have more than than one oxidation number

Answer  :  4. Hydrogen can have more than than one oxidation number

96. ‘Altitude sickness ‘ is caused  at the high altitude du to -

  1. High partial pressure of oxygen
  2. low partial pressure of oxygen
  3. low level of hemoglobin
  4. High partial pressure of carbon dioxide

Answer : 2. low partial pressure of oxygen

97. In the gamma decay of nucleus -

  1. The mass number of the nucleus changes whereas its atomic number does not change
  2. The mass number of the nucleus do not changes whereas its atomic number does changes
  3. Both the mass number and the atomic number and mass number changes
  4. Neither mass number nor the atomic number changes

Answer :   4. Neither mass number nor the atomic number changes

98. The pressure exerted by the 760 mm column of mercury at 0* is known as -

  1. 1 pascal
  2. 1 atmosphere
  3. 1 bar
  4. 1 poise

Answer : 2. 1 atmosphere

99. Which of the following physical quantities has the same dimensions as the that of the planck’s constant h ?

  1. Linear momentum
  2. Angular Momentum
  3. Force
  4. Potential energy

Answer : 2. Angular Momentum

100.The energy of  a photon , whose momentum is 10 MeV/c, where c is the speed of light is given by _

  1. 10 MeV/c
  2. 100 MeV/c
  3. 1 MeV/c
  4. 0.1 MeV/c

Answer :  1. 10 MeV/c

101. In bipolar junction transistor -

  1. All the three regions (the emitter, the base and the collector ) have equal concentration of impurity
  2. the emitter has the least concentration of impurity
  3. the collector has the least concentration of impurity
  4. the collector has the least concentration of impurity

Answer : 4.  the collector has the least concentration of impurity

102. Which of the following hormones is essential for the uptake of glucose by the cells in the human body ?

  1. GH
  2. TSH
  3. Insulin
  4. Cortisol

Answer : 3. Insulin

103. Which of the following cells do not contain nucleus ?

  1. Root hair cells
  2. Red blood cells
  3. Platelets
  4. Monocytes

Select your answer using the code given below :

  1. 1 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1, 2 and 4
  4. 2, 3 and 4

Answer : 2 and 3 only

104. Biological catalyst are protein molecules which

  1. speed up a chemical reaction
  2. remained unchanged after reaction
  3. function optimally at 37* C
  4. do not have an enzymatic activity

Select the correct answer using the code given below :

  1. 1 only
  2. 1, 2 and 3
  3. 2 and 3 only
  4. 1, 3 and 4

Answer : 1, 2 and 3

105. In total internal reflection, the light travels from-

  1. Rarer to denser medium and it occurs with no loss of intensity
  2. Denser to rarer medium and its occurs with no loss of intensity
  3. Rarer to denser medium and its occurs with loss of intensity
  4. Denser to rarer medium and it occurs with loss of intensity

Answer : 2. Denser to rarer medium and its occurs with no loss of intensity

106. Bark of this tree is used as condiment -

  1. cinnamon
  2. Clove
  3. Neem
  4. Palm

Answer : 1. cinnamon

107. Saliva helps in the digestion of :

  1. Fats
  2. Starch
  3. Protiens
  4. Vitamins

Answer  : 2. Starch

108. The longest bone in the human body is :

  1. Ulna
  2. Humerus
  3. Femur
  4. Tibia

Answer : 3. Femur

109. Red data book gives information about species which are :

  1. Extinct
  2. Endangered
  3. Dangerous
  4. Rare

Answer : 2. Endangered

110. Which of the following is the smallest bird ?

  1. Piegon
  2. Parrot
  3. Humming Bird
  4. House Sparrow

Answer : 3. Humming Bird

111. The time period of a pendulum when taken to the moon would :

  1. remain the same
  2. decrease
  3. becomes zero
  4. increases

Answer : 4. increases

112. The function of ball bearing in a bearing in a wheel is :

  1. to increase friction
  2. to convert  kinetic friction into rolling friction
  3. to convert  kinetic friction into kinetic friction
  4. just for convenience

Answer : 2. to convert  kinetic friction into rolling friction

113. ‘Shock-absorber’ are usually made of steel as it :

  1. is not brittle
  2. has lower elasticity
  3. has higher elasticity
  4. has no ductile property

Answer : 3. has higher elasticity

114. Which of the following could be used as fuel in propellant or rockets ?

  1. Liquid hydrogen + liquid nitrogen
  2. Liquid oxygen + liquid Argon
  3. Liquid nitrogen +  Liquid Oxygen
  4. Liquid Hydrogen + liquid

Answer : 4.  Liquid Hydrogen + liquid

115. The addition of gypsum to port land cement helps in :

  1. increasing the strength of cement
  2. rapid setting of cement
  3. prevent rapid setting of cement
  4. reduction in the cost of cement

Answer : 3. prevent rapid setting of cement

116. White lung disease is prevalent among the worker of :

  1. Paper Industry
  2. Cement Industry
  3. Cotton Industry
  4. Pesticide Industry

Answer : 4. Pesticide Industry

117. Iodoform is used as an :

  1. Antipyretic
  2. Analgesic
  3. Antiseptic
  4. Anesthetic

Answer : 3. Antiseptic

118. An artificial ecosystem is represented by :

  1. Pisciculture tank
  2. agriculture land
  3. zoo
  4. aquarium

Answer : 4. aquarium

119. The constituents of automobile exhaust that can cause cancer is/are :

  1. Oxide of Nitrogen
  2. Carbon monoxide
  3. Polycyclic hydrocarbons
  4. Leads

Answer : 4. Leads

120. The optimum dissolved oxygen level (in mg/Litre) required for survival of aquatic  organisms is  :

  1. 4-6
  2. 2-4
  3. 8-10
  4. 12-16

Answer : 1. 4-6

121. An example of false fruit is

  1. Apple
  2. Guava
  3. Mango
  4. Tomato

Answer : 1. Apple

122. Normal fasting blood sugar level per 100 ml. of blood in man is

  1. 30 -50 mg
  2. 50 -70 mg
  3. 80 -100 mg
  4. 120 -140 mg

Answer : 3. 80 -100 mg

123. For how many years have the dinosaurs been extinct ?

  1. About 25 million years
  2. About 65 million years
  3. About 100 million years
  4. About 135 million years

Answer : 2. About 65 million years

124. A geostationary satellite revolves round the earth from

  1. East to West
  2. West to East
  3. North to South
  4. South to North

Answer : 2. West to East

125. Among the following materials sound travels fastest in

  1. Steel
  2. Air
  3. Vacuum
  4. Water

Answer : 1. Steel

126. Which phenomenon do bats or dolphins use to find prey, predators or obstacles ?

  1. Refraction of sound
  2. formation of beats
  3. Scattering of sound
  4. Echo location

Answer : 4. Echo location

127. Hard Steel contains

  1. 2 - 5% carbon
  2. 0.5 -1.5% carbon
  3. 0.1 - 0.4% carbon
  4. 0.01 - 0.04% carbon

Answer : 2. 0.5 -1.5% carbon

128. Cement is formed by strongly heating a mixture of

  1. limestone and graphite
  2. limestone and clay
  3. chalk and graphite
  4. clay and graphite

Answer : 2. limestone and clay

129.Glass is a

  1. superheated solid
  2. supercooled liquid
  3. supercooled gas
  4. supercooled liquid

Answer : 2. supercooled liquid

130. The temperature of oxy-acetylene flame is around

  1. 2800* 
  2. 3200* c
  3. 4000* c
  4. 1500* c

Answer : 2. 3200* c

131. A solution reacts with crushed egg–shells to give a gas that turns lime–water milky. The solution contains

(a) NaCl

(b) HCl

(c) LiCl

(d) KCl

Ans : (b) HCl

132. The acid used in making of vinegar is –

(a) formic acid

(b) acetic acid

(c) sulphuric acid

(d) nitric acid

Ans : (b) acetic acid

 

133. Plaster of paris is obtained –

(a) by adding water to calcium sulphate

(b) by adding sulphuric acid to calcium hydroxide

(c) by heating gypsum to a very high temperature

(d) by heating gypsum to 373 K.

Ans : (d) by heating gypsum to 373 K.

 

134. Reaction of an acid with a base is known as –

(a) decomposition

(b) combination

(c) redox reaction

(d) neutralization

Ans : (d) neutralization

 

135. Slaked lime is prepared by adding water to –

(a) bleaching powder

(b) lime water

(c) milk of lime

(d) quicklime

Ans : (a) CaO

 

136. Bleaching powder gives smell of chlorine because it –

(a) is unstable

(b) gives chlorine on exposure to atmosphere

(c) is a mixture of chlorine and slaked lime

(d) contains excess of chlorine

Ans : (b) gives chlorine on exposure to atmosphere

 

137. Which of the following is ‘quicklime’ –

(a) CaO

(b) Ca(OH)2

(c) CaCO3

(d) CaCl2 .6H2O

Ans : (a) CaO

 

138. Plaster of paris is made from –

(a) lime stone

(b) slaked lime

(c) quick lime

(d) gypsum

Ans : (d) gypsum

 

139. ‘Alum’ is an example of –

(a) single sal

(b) double salt

(c) acids

(d) none of these

Ans : (b) double salt

 

140. Chemical formula of baking soda is –

(a) MgSO4

(b) Na2CO3

(c) NaHCO3

(d) MgCO3

Ans : (c) NaHCO3

 

141. Plaster of paris has the formula –

(a) CaSO4 .½H2O

(b) CaSO4 .H2O

(c) CaSO4 .1½H2O

(d) CaSO4 .2H2O

Ans : (a) CaSO4 .½H2O

 

142. Washing soda has the formula –

(a) Na2CO3 .7H2O

(b) Na2CO3 .10H2O

(c) Na2CO3 .H2O

(d) Na2CO3

Ans : (b) Na2CO3 .10H2O

 

143. Plaster of Paris hardens by –

(a) giving of CO2

(b) changing into CaCO3

(c) combining with water

(d) giving out water

Ans: (b) changing into CaCO3

 

144. Which of the following is acidic in nature –

(a) apple juice

(b) soap solution

(c) slaked lime

(d) lime

Ans : a) apple juice

 

145. Which of the following acid is present in sour milk?

(a) glycolic acid

(b) lactic acid

(c) citrus acid

(d) tartaric acid

Ans: (b) lactic acid

 

146. Acid turn blue litmus –

(a) green

(b) red

(c) yellow

(d) orange

Ans : (b) red

 

147. The reaction of metal with acid results in the formation of–

(a) only hydrogen gas

(b) only salt

(c) both salt and hydrogen gas

(d) none of these

Ans : (c) both salt and hydrogen gas

 

148. Antacids contain –

(a) weak base

(b) weak acid

(c) strong base

(d) strong acid

Ans : (a) weak base

149. A concave lens always forms an image which is virtual and erect
(a) real and erect
(b) Virtual and errect
(c) real and inverted
(d) virtual and inverted
Ans. (b) Virtual and errect

150. A vitamin requires cobalt for its activitv. The vitamin is
(a) Vitamin B12
(b) Vitamin D
(c) Vitamin B
(d) Vitamin A
Ans. (a) Vitamin B12

151. One of the constituents of tear gas is
(a) Ethane
(b) Ethanol
(c) Ether
(d) Chloropicrin
Ans. (d) Chloropicrin

152. The modulus of rigidity is the ration of
(a) longitudinal stress to longitudinal strain
(b) Volume stress to volume strain
(c) shearing stress to shearing strain
(d) tensile stress to tensile strain
Ans. (b) Volume stress to volume strain

153. The propagation of sound waves in a gas involves
(a) adiabatic compression and refraction
(b) isothermal compression and rarefaction
(c) isochoric compression and rarefaction
(d) isobaric compression and rarefaction
Ans. (a) adiabatic compression and refraction

154. An atomic clock is based on transitions in
(a) Sodium
(b) Caesium
(c) Magnesium
(d) Aluminium
Ans. (b) Caesium

155. Plasma membrane in eukaryotic celle is made up of
(a) Phospholipid
(b) Lipoprotein
(c) Phospholpo-protein
(d) Phospho-protein
Ans. (a) Phospholipid

156. Which one of the following is also called the 'power plants'
of the cell?
(a) Golgi body
(b) Mitochondrion
(c) Ribosome
(d) Lysosome
Ans. (b) Mitochondrion

157. What is the chemical name of vinegar?
(a) Citric acid
(b) Acetic acid
(c) Pyruvic acid
(d) Malic acid
Ans. (b) Acetic acid

158. Which of the following is not a property of heavy water?
(a) Boiling point of heavy water is lower than that of
(b) Density of heavy water is higher than that of ordinary
(c) Freezing point of heavy water is higher than that of
(d) It produces corrosion ordinary water water ordinary water
Ans. (a) Boiling point of heavy water is lower than that of