300+ SSC CGL, CHSL History Previous year Important questions PDF

300+ SSC CGL, CHSL History Previous year Important questions PDF

300+ SSC CGL, CHSL History Previous year Important questions PDF - Click Here to download

HISTORY PREVIOUS YEAR QUESTIONS

Q1. The earliest city discovered in India was
(a)Harappa
(b)Punjab
(c)Mohenjo Daro
(d)Sindh

Ans.a

Q2. Epigraphy means
(a)The study of coins
(b)The study of inscriptions
(c)The study of epics
(d)The study of geography

Ans.b

Q3. Which among the following has not been found in the excavation of Harappa sites?
(a)Drains and well
(b)Fort
(c)Reservoirs
(d)Temple with Shikhar

Ans.d

Q4. The Harappan Localisation was discovered in the year
(a)1935
(b)1942
(c)1901
(d)1922

Ans.d

Q5. The organic relationship between the ancient culture of the Indus Valley and Hinduism of today is proved by the worship of
(a)Pashupati Indra and the Mother Goddess
(b)Stonestreesandanimals
(c)Vishnu and Lakshmi
(d)Siva and Sakti

Ans. b

Q6. Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard?
(a)Lothal
(b)Kalibangan
(c)Harappa
(d)Mohenjo Daro

Ans.a

Q7. Which of the following domesticated animals was absent in the terra cottas of the Indus civilisation?
(a)Buffalo
(b)Sheep
(c)Cow
(d)Pig

Ans.c

Q8. The language used to write source materials in ancient time was
(a)Sanskrit
(b)Pali
(c)Brahmi
(d)Kharosthi

Ans.b

Q9. Lothal is a site where dockyards of which of the following civilization were found?
(a)Indus Valley
(b)Mesoptamian
(c)Egyptian
(d)Persian

Ans.a

Q10. The first metal used by man was
(a)Alumunium
(b)Copper
(c)iron
(d)Silver

Ans.b

Q11. Off the following scholars who was the first to discover the traces of the Harappan Civilisation?
(a)SirJohnMarshall
(b)R. D. Banerji
(c)A Cunningham
(d)Daya Ram Sahani

Ans.c

Q12. Who amongst the following is as associated with the study of the Harappan Civilisation?
(a)Charles Mason
(b)Cunningham
(c)M. Wheeler
(d)M.S.Vats

Ans.d

Q13. The Megalithic culture (500B.C. A.D. 100) brings us to the historical period in South India. The Megaliths used (a)weapons made of stone
(b)tools & implements made of stone
(c)graves encircled by big piec es of stones
(d)articles of daily use made of stone

Ans.c

Q14. Which ruler murdered his father Bimbisara to ascend the throne ?
(a)Ashoka
(b)Ajatasatru
(c)Kanishka
(d)Simukha

Ans.b

Q15.Who amidst the following was a wife of emperor Ashoka who in influenced him?
(a)Chandalika
(b)Charulata
(c)Gautami
(d)Karuwaki

Ans.d

Q16. Tripitaka is the religious book of
(a)Jains
(b)Buddhists
(c)Sikhs
(d)Hindus

Ans.b

Q17.Charak was the famous court physician of
(a) Harsha
(b) Chandra Gupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Kanishka

Ans.d

Q18.The Greeks were driven out of India by
(a)Chandra gupta Murya
(b)Chandra gupta Vikramditya
(c)Ashoka
(d)Bindusara

Ans.a

Q19.Who is the mother of mahavir ?
(a) Yashoda
(b) Trishala
(c) Jameli
(d) Mahamaya

Ans.b

Q20.Prince of Pilgrims was the name attributed to
(a) Fahien
(b) Itsing
(c) Eiuen Tsang
(d) Megasthenes

Ans.b

Q21.Kalinga war took place in the year
(a)261 BC
(b)263 BC
(c)232 BC
(d)240 BC

Ans.a

Q22.The famous poet Kalidasa lived in the court of
(a)Chandra Gupta
(b)Samudra Gupta
(c)Kumara Gupta
(d)Chandra Gupta

Ans.d

Q23.From which modem State did the Alwar saints originate?
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Karnataka
(d) Maharashtra

Ans.a

Q24.Pancha siddharitham of Varaha mihira deals with
(a) Astrology
(b) Astronomy
(c) Medicine
(d) Anatomy

Ans.b

Q25.Varahamihira was
(a)An Astronaut
(b)A Space Shuttle
(c) A Power Station
(d) An ancient astronomer

Ans.d

Q26.The original founder of the Manuscripts and Editor of Kautilyas Athashastra was
(a)Srikanta Shastri
(b)Srinivasa Iyangar
(c)R. Shamashastri
(d)William Jones

Ans.c

Q27.From which among the following rulers has the Government of India borrowed and adopted its symbols?
(a)Ashoka
(b)Krishnadevaraya
(c)Pulakesin
(d)Kanishka

Ans.a

Q28.Who among the following Mughal rulers has been called the Prince of Builders?
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) ShahJahan
(d) Babur

Ans.c

Q29.The Kirti Stambha (Tower of Victory) at Chittor was built by
(a) Rana Pratap
(b) Rana Kumbha
(c) Rana Sanga
(d) Bappa Raval

Ans.b

Q30.Which of the following languages was in vogue during Mughal period in the courts of India ?
(a) French
(b) Persian
(c) Portugese
(d) Arabic

Ans.b

Q31.The Assam State derives its name from that of a tribe that conquered the region. Where did the tribesmen come from ?
(a) Tibet
(b) Mongolia
(c) Burma (now Myanmar)
(d)Siam (now Thailand)

Ans.d

Q32.What do you mean by Mughal Zagir?
(a)providing rent free land (b)zamindars property
(c) giving officer a right to revenue
(d) giving cash salary to Man sabdar

Ans.c

Q33.Select the correct order
(a)Nizamuddin AuliyaKabirMirabai Tulsidas
(b)Mirabai Kabir Nizamuddin Auliya Tulsidas
(c)Kabir Nizamuddin Auliya Tulsidas Mirabai
(d)Tulsidas Mirabai Kabir Nizamuddin Auliya

Ans.a

Q34.Which of the following powers did not fight for the Tungabhadra Doab ?
(a) Pallavas and Chalukyas
(b) Cholas and later Chalukyas of Kalyana
(c)Golconda and Ahmadnagar Sultanates
(d)Vijayanagar and Bahmani kingdoms

Ans.c

Q35.Ranthambhor was
(a) a Mughal palace
(b)a Rajput fort
(c)capital of the Khalji’s
(d)Pilgrimase center of buddisht

Ans.b

Q36.Lakh Baksh was a title given to the ruler
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Raziya
(d) Qutubuddin Aibak

Ans.b

Q37.The foreign traveller who visited India during the Mughal period and who left us an experts description of the Peacock Throne was
(a)Geronimo Verroneo
(b)Omrah Danishmand Khan
(c)Travemier
(d)Austin of Bordeaux

Ans.c

Q38.Amir Khusrau was a musician and
(a) Sufi saint
(b) Persian and Hindi writer and scholar
(c) historian
(d) All of the above

Ans.d

Q39.The world famous Peacock Throne was kept In which of the following Mughal buildings ?
(a) Diwanr Khasa Fatehpur Sikri
(b) New Agra Fort
(c) The Rang Mahal of the Red Fort at Delhi
(d) The Diwani Ain of the Red Fort at Delhi

Ans.d

Q40.The famous Kohinoor diamond was produced from one of the mines in
(a) Orissa
(b) Chhota Nagpur
(c) Bijapur
(d) Golconda

Ans.b

Q41.Which of the following was not ordered by Alauddin Khalji to control blackmarketing and hoarding?
(a)Land revenue should be collected in kind
(b)Cultivators should sell the harvested crops on the field only
(c)Merchants should sell all commodities in the open
(d)More privileges should be given to Khuts and Muqadd ams

Ans.d

Q42.The Qutub Minar was completed by the famous ruler
(a) Qutubuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Firoz Shah Tughlaq
(d) Alauddin Khilji

Ans.b

Q43.Coronation of Shivaji took place in
(a)1627 A.D.
(b)1674 A.D.
(c)1680 A.D.
(d)1670 A.D.

Ans.b

Q44.The Muslim adventurer who destroyed the Nalanda University was
(a)Allauddin Khilji
(b)Muhammadbin Tughlak
(c)Muhammad bin Bhaktiyar
(d)Muhammad bin kashim

Ans.c

Q45. The first Muslim women who ruled Northern India was
(a)Razia Sultana
(b)Mumtaz
(c)Nurjahan
(d)None of the above

Ans.a

Q46. Which Battle laid the foundation of Mughal rule in India?
(a)Battle of Plassey
(b)Battle of Talikota
(c)First Battle of Panipat
(d)Battle of Haldighati

Ans.c

Q47. The court language of the Mughals was
(a) Urdu
(b) Hindi
(c) Arabic
(d) Persian

Ans.d

Q48. Name the language that was designated as the Camp Language during the Medieval Period
(a) Sanskrit
(b) Pali
(c) Hindi
(d) Urdu

Ans.d

Q49. Khalsa Panthwas created by GuruGobind Singhin which year ?
(a)1599
(b)1707
(c) 1699
(d) 1657

Ans.c

Q50. In which of the following towns is Moti Masjid situated
(a) Agra
(b) Jaipur
(c) Lahore
(d) Ahmedabad

Ans.a

Q51. Which of the following pairs is incorrect ?
(a)Babar vs. Sangram Singh
(b)Sher Shah vs. Humayun
(c)Chengiz Khanvs.Alauddin Khilji
(d)Akbar vs. Hemu

Ans.c

Q52. Which one of the following battles led to the foundation of the Mughal rule at Delhi ?
(a)Third Battle of Panipat
(b)Second Battle of Panipat
(c)Battle pf Haldighati
(d)First Battle of Panipat

Ans.d

Q53. Who among the following attacked the Somnath temple?
(a)Mahmud of Ghazni
(b)Muhammad Ghori
(c)Iltutmish
(d)Qulbuddin Aibak

Ans.a

Q54. Prithviraj Chauhan was defeated by Mohd. Ghori inthe battle of
(a)Tarain in 1191 A.D.
(b)Tarain in 1192 A. D.
(c)Chandawar in 1193 A.D.
(d)Ranthambhor in 1195A.D.

Ans.b

Q55. Famous Battle of Talikota was fought in
(a)1565 A.D.
(b) 1575A.D.
(c) 1585 A.D.
(d) 1570 A.D.

Ans.a

Q56. Sher Shah defeated Humayunand captured Gaur inthe battle of
(a)Ghaghra in 1529 A.D
(b)Chausa in 1539 A.D.
(c)Panipat in 1526 A.D.
(d)Khanwa in 1527 A.D.

Ans.b

Q57. When the rule of the Delhi Sultan began?
(a)1106 A.D
(b) 1206 A.D
(c) 1306 A.D
(d) 1406 A.D

Ans.b

Q58. Tulsidas wrote Ram charit manas in the reign of
(a) Babur
(b) Akbar
(c)aurangzeb
(d)jahagir

Ans.b

Q59. The Taj Mahal was built by
(a) Jahangir
(b) Shahjahan
(c) Sher Shah
(d) Nadir Shah

Ans.b

Q60. Who of the following became amember of the Din-a- ilahi?
(a)Todarmal
(b)Raja Birbal
(c)Raja Man Singh
(d)Tansen

Ans.b

Q61. Mahatma Gandhi was firatarrested during Satyagrah in the year
(a) 1906
(b) 1908
(c) 1913
(d) 1917

Ans.b

Q62. The system of communal electorate in India was first introduced by
(a) Indian Council Act of 1892
(b) Minto Morey reforms of 1909
(c) Mantagu Cheknsford reforms of 1919

(d) Indian Council Act of 1935

Ans.b

Q63. The first attempt to introduce a representative and popular element in the governance of India was made through
(a)Indian Council Act 1861
(b)Indian Council Act 1892
(c)Indian Council Act 1909
(d)Indian Council Act 1919

Ans.c

Q64. When was the first train steamed off in India ?
(a)1848
(b)853
(c)1875
(d)1880

Ans.b

Q65. When was first telegraph line started in India ?
(a)1853
(b) 1875
(c) 1884
(d)1900

Ans.a

Q66. The first telegraph line between Calcutta and Agra was opened in
(a)1852
(b) 1853
(c) 1854
(d) 1855

Ans.b

Q67. When was the first passenger train run in India ?
(a) January 1848
(b) April 1853
(c) May 1857
(d) April 1852

Ans.b

Q68. In which session of Indian National Congress the tricolor flag was unfurled for the first time ?
(a)Calcutta Session 1920
(b) Annual Session of Congress at Nagpur 1920
(c) Lahore Congress 1929
(d) Haripura Congress Conference 1938

Ans.c

Q69. Which among the following regulations made English as a medium of education compulsory in government aided schools and colleges ?
(a) Pitts India Act 1784
(b) Educational Despatch 1854
(c) Macaulay Minute 1835
(d) Regulating Act 1773

Ans.c

Q70. Which of the following events made the English East India Company the legitimate masters of the Bengal Suba ?
(a)Battle of Buxar 1764
(b)Battle of Plassey 1757
(c)Farrukh Siyars Farman 1717
(d)Ibrahim khan ka farmaan 1690

Ans.a

Q71.In which of the following years 26th January was celebrated as an independence day ?
(a)1930
(b)1929
(c)1942
(d)1946

Ans.a

72. Which of the following Acts gave representation to the Indians for the first time in legislation ?
(a)Indian Councils Act 1909
(b)Indian Councils Act 1919
(c)Government of India Act 1919
(d)Government of India Act 1935

Ans.a

Q73. Which year did Bankini Chandra Chatopadhyay write Anand math?
(a)1858
(b)1892
(c)1882
(d)None of these

Ans.c

Q74. In which year Salt Satyagraha took place ?
(a)1929
(b) 1930
(c) 1931
(d) 1932

Ans.b

Q75. Cabinet Mission came to India in the year
(a)1946
(b)1945
(c)1942
(d)1940

Ans.a

Q76. Muslim League Was founded in the year

(a)1900
(b)1905
(c)1906
(d)1902

Ans.c

Q77. Pooma Swaraj (Complete Indpendence) was declared to be the goal of the Indian National Congress in its Session of
(a) Lucknow 1916
(b) Lahore 1929
(c) Tripura 1939
(d) Lahore 1940

Ans.b

Q78. Which day was declared as the Direct Action Day by the Muslim League ?
(a) 3rd September 1946
(b) 6th August 1946
(c) 6th May 1946
(d) 4th December 1946

Ans.b

Q79. When was Mahatma Gandhi arrested during the Quit India Movement of 1942 ?
(a) 7th August 1942
(b) 0th April 1942
(c) 9th August 1942
(d) 5th July 1942

Ans.c

Q80. In which year Lala Lajpat Rai was deported to Mandalay for organizing the agrarian movement in Punjab?
(a) 1905
(b) 1907
(c) 1909
(d) 1911

Ans.b

Q81. Maulana Abul Kalam Azad started an Urdu Weekly The Al-Hilal in 1912 but on its being banned by the Government he founded at Al-Balaghin
(a)1913
(b)1914
(c)1915
(d)1916

Ans.c

Q82. The Cabinet Mission came to India in
(a)1943
(b) 1944
(c) 1945
(d) 1946

Ans.d

Q83. The split between the Extremists and Moderates came up in the open at the Surat Congress Session in the year

(a)1905
(b)1906
(c)1907
(d)1910

Ans.c

Q84. Bhulabhai Desais most memorable achievement was his defense of the Indian National Army(I.N.A.)personnel at the Red Fort Trial towards the end of
(a)1943
(b)1944
(c)1945
(d)1946

Ans.c

Q85. When was the All India Women Conference founded
(a)1924
(b) 1925
(c) 1926
(d)1927

Ans.d

Q86. When did the British make English the medium of instruction in India ?
(a)1813
(b) 1833
(c) 1835
(d) 1844

Ans.c

Q87. The communal electorate was introduced forthe first time in India in
(a)1919
(b) 1935
(c)1906
(d) 1909

Q88.In which yeardid Gandhiji start Satyagraha Movement?
(a)1919
(b) 1927
(c) 1934
(d) 1942

Ans.a

Q89.When was the Dandi March un dertaken?
(a) 1St December 1929
(b) 2Th March 1930
(c) 5th April 1930
(d) 5th May 1930

Ans.b

Q90.
When and which Governor General decided to make English the medium of instruction in India?
(a)1805 Lord Wellesley
(b)1845 Lord Hardinge
(c)1835 Lord William Bentick
(d)1850 Lord Dalhousie

Q91. The Portuguese built their first fort on Indian soil in the territory of the Raja of
(a)1911
(b)1914
(c)1917
(d)1919

Ans.b

Q92. The Indian tricolour was unfurled for the first time by Jawaharlal Nehru
(a) at the ramparts of the RedFort in 1947
(b) on the banks of Ravi at Lahore in 1929
(c) when India became a democratic republic in 1950

(d)when The Government of India Act was passed in 1935

Ans.b

Q93. In which year did Gandhiji undertakes Dandi March ?
(a)1920
(b) 1930
(c) 1925
(d) 1935

Ans.b

Q94. The Congress adopted the Quit India Resolution inthe year
(a)1940
(b) 1938
(c) 1946
(d) 1942

Ans.d

Q95.The Azad Hind Fauj was formed in
(a) 1937
(b)1942
(c) 1943
(d)1945

Ans.b

Q96. In which year Gandhiji established Sabarmati Ashramin Gujarat ?

(a)1916

(b)1917

(c) 1918

(d)1929

Ans.b

Q97. The Non-Cooperation Movement started in
(a)1870

(b) 1920
(c) 1921
(d) 1942

Ans.b

 

Q98.In which session of the Indian National Congress was the Pooma Swaraj resolution adopted?
(a)Lucknow Session in 1916
(b)Belgium Session In 1924
(c)Lahore Session in 1929
(d) Karachi Session in 1931

Ans.c

Q99. In which year did the Indian National Congress split between moderates and extremists?
(a) 1907
(b) 1908
(c) 1909
(d) 1910

Ans.a

Q100. Gandhi Irwin Pact was signed on
(a) March 101930
(b) March 20 1931
(c) March 12 1930
(d) March 5 1931

Ans.d

Q101. Which among the following chronology is correct regarding four samvatas ?
(a)Gupta Gregorian Hizri Saka
(b)Gregorian SakaHizri Gupta

(c)Saka Gregorian Hizri Gupta

(d)Hizri Gupta Gregorian Saka

Ans.a

Q102. The home of Gargi and Kapila was at
(a) Vidisha
(b) Ujjain
(c) Pataliputra
(d) Mithila

Ans.d

Q103. The Social System of the Harappan’s was
(a) Fairly egalitarian

(b) Slave Labour based
(c)Colour (Varna)based

(d)Caste based

Ans.a

Q104. Which of the following Vedas provides information about the civilization of the Early Vedic Age?

(a)Rigveda
(b) Yajurveda
(c) Atharvaveda
(d) Samaveda

Ans.a

Q105. The university which became famous in the post Gupta Era was
(a) Kanchi
(b) Taxlla
(c) Nalanda
(d) ValJabhi

Ans.c

Q106.
Banabhatta was the court poet of which emperor ?
(a)Vikramaditya

(b)Kumaragupta

(c)Harshavardhan

(d)Kanishka

Ans.c

Q107. The first Indian ruler who established the supremacy of Indian Navy In the Arabian Sea was
(a) Raja rajal
(b) Raja Rajendra
(c) Raja dhiraj
(d) Kulottungal

Ans.a

Q108. Which statement on the Harappan Civilisation is correct?
(a)Horse sacrifice was known to them

(b)Cow was sacred to them

(c)Pashupatiwas venerated by them

(d)The culture was not generally static

Ans.d

Q109. Yavanika or curtain was introduced in Indian theatre by which of the following?
(a) Shekas
(b) Parthians
(c) Greeks
(d) Kushans

Ans.c

Q110. Who started the Saka Era which is still used by the Government of India?
(a)Kanishka

(b)Vikramaditya

(c)Samudra Gupta

(d)Asoka

Ans.a

Q111. What Inspired the paintings of Ajanta ?
(a)Compassionate Buddha

(b)Radha Krishan Leela

(c)Jain Thirthankaras

(d)Mahabharata encounters

Ans.a

Q112. Who among the following was the first to invade India ?
(a) Xerxes
(b) Alexander
(c) Darius
(d) Seleucus

Ans.b

Q113. Which among the following is the oldest dynasty ?
(a) Maurya
(b) Gupta
(c) Kushan
(d) Kanva

Ans.a

Q114. With which of the following is the classic Jivaka Chintamani in Tamil associated?
(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Hinduism
(d) Christianity

Ans.a

Q115. Where did Lord Buddha breathe his last?
(a) Rajgir
(b) Bodh Gaya
(c) Samath
(d) Kushinagar

Ans.d

Q116. Who were the first kings to issue gold coins iii India?
(a) Mauryas
(b) Indo Greeks
(c) Guptas
(d) Kushans

Ans.b

Q117.In Tamil literature the glorious books Shilppadikaram and Manimekhalai are related to

(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Hinduism
(d) Christianity

Ans.b

Q118.Who established Mahabalipuram?
(a) Pallava
(b) Pandya
(c) Chola
(d) Chalukya

Ans.a

Q119. The Saka era commencing from A.D. 78 was founded by
(a) Kanishka
(b) Asoka

(c)Chandragupta

(d)Vikramaditya

Ans.a

Q120. Ganhadra school of art came into existence in
(a)Hinayanasect

(b)Mahayanasect

(c)Vaishnavasect

(d)Shaivasect

Ans.b

Q121. Who amongst the following also had the name Devanama Piya dassi?
(a) MauiyanKing Ashoka
(b) Mauryan King Chandragupta Maurya
(c) Gautam Buddha
(d) Bhagwan Mahavira

Ans.a

Q122. Whose achievements are recorded in the Allahabad Pillar inscription ?
(a)Chandra Gupta Maurya

(b)Samudra Gupta

(c)Vikramaditya

(d)Skand Gupta

Ans.b

Q123. The essential feature of the Indus Valley Civilization was
(a)worship of forces of nature

(b)organised city life

(c)pastoral farming
(d)caste society

Ans.b

Q124. Name the capital of the Pallavas
(a)Kanchi

(b)Vatapi

(c)Trichnapalli

(d)Mahabalipuram

Ans.a

Q125. The word Veda means
(a) knowledge
(b) wisdom
(c) skill
(d) power

Ans.a

Q126. Which metal was first used by the Vedic people ?
(a) Silver
(b) Gold
(c) Iron
(d) Copper

Ans.d

Q127. Arabs were defeated in 738 A.D. by
(a) Pratiharas
(b) Rashtrakutas
(c) Palas
(d) Chalukyas

Ans.d

Q128. In Mauryan dynasty Kalinga war took place in the year
(a) 260 BC
(b) 1BC
(c) 126 BC
(d) 232 BC

Ans.b

Q129. The Seven Pagodas of Mahabalipuram are a witness to the art patronised bythe
(a)Pallavas
(b)Pandyas

(c)Cholas

(d)Cheras

Ans.a

Q130. Name the dan Buddha belonged to
(a)Gnathrika

(b)Maurya

(c)Sakya

(d)Kuru

Ans.c

Q131.Who was the author of the Kadambari a great romantic play ?
(a)Banabhatta

(b)Harshavardhana

(c)Baskaravardhana

(d)Bindusara

Ans.b

Q132.During which Gupta Kings reign did the Chinese traveller Fahien visit India?
(a)Chandra Gupta I

(b)Samudra Gupta

(c)Chandra Gupta II

(d)Kumara Gupta

Ans.c

Q133. St. Thomas is said to have come to India to propagate Christianity during the reign of the
(a) Cheras
(b) Parthians
(c) Pandyas
(d) Cholas

Ans.b

Q134. The people of the Indus Valley Civilization usually built their houses of
(a)Pucca bricks

(b)Stone

(c)Wood
(d)All of the above

Ans.a

Q135. Who started the Saka Era and when ?

(a)Kadphises in 58 BC

(b)Rudradaman in AD 78

(c)Vikramaditya in 58 BC
(d)Kanish kain AD 78

Ans.d

Q136. In which state was the Nalanda University located in India?
(a) Bengal
(b) Bihar
(c) Orissa
(d) Uttar Pradesh

Ans.b

Q137. Which event brought about a profound change in Ashoka’s administrative policy?
(a) The third Buddhist Council
(b) The Kalinga War
(c) His embracing of Buddhism
(d) His sending of missionary to Ceylon

Ans.b

Q138. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was
(a) Vishnu Gupta
(b) Upa gupta

(c) Brahma Gupta
(d) Badrinath

Ans.b

Q139. Harshvardhan was defeated by

(a)Prabhakaravardhana

(b)Pulakesin II
(c) Narasimha svanna Pallava
(d) Sasanka

Ans.b

Q140. Which of the following was NOT composed by Harshvardhana?
(a)Harshacharita

(b)Ratnavali

(c)Priyadarshika

(d)Nagananda

Ans.a

Q141. Fahien visited India during the reign of
(a)Chandragupta II

(b)Samudragupta

(c)Ramagupta

(d)Kumaragupta

Ans.a

Q142.The Greek ambassador sentto Chandra gupta Mauryas Court was
(a)Kautilya

(b)Seleucus Nicator

(c)Megasthenes

(d)Justin

Ans.b

Q143. HavenTsang visited India during the reign of
(a)Chandragupta

(b)Chandragupta II

(c)Harshavardhan

(d)Rudradaman

Ans.c

Q144.Which one of the following was the last Buddhist text produced In India ?
(a)Divya Vandana

(b)Dohakosa

(c)Vajrachedika

(d)Vamsathapakasini

Ans.d

Q145.Worship of Mother Goddess was associated with
(a)Aryan Civilization

(b)Mediterranean Civilization

(c)Indus Valley Civilization

(d)Later Vedic Civilization

Ans.c

Q146. Alexander and Porus fought a battle at
(a) Hydaspes
(b) Jhelum
(c) Panipat
(d) Tarain

Ans.a

Q147. Identify the Buddhist Literature from the following
(a) Tripitakas
(b) Upanishads
(c) Angas
(d) Aranyakas

Ans.b

Q148. Seleucus Nicator was defeated by
(a)Asoka

(b)Chandragupta Maurya

(c)Bindu Sara
(d)Brihad ratha

Ans.b

Q149. The striking feature of the Indus Valley Civilization was
(a)Urban Civilization

(b)Agrarian Civilization

(c)Mesolithic Civilization

(d)Paleolithic Civilization

Ans.a

Q150. After Alexanders death the Eastern part of his empire came under
(a)Seleucus Nicator

(b)Menander

(c)Rudradaman

(d)Kanishka

Ans.a


ssc cgl history questions

ssc cgl previous year history questions

ssc history previous year questions

previous year history questions ssc cgl

history for ssc cgl
important history questions for ssc