IBPS Clerk Prelims 26.10.2016 Question Paper PDF Download

IBPS Clerk Prelims 2016 26.10.2016 Question Paper PDF Download

ibps clerk prelims question paper 2016 pdf download, ibps clerk previous year question paper pdf download

Click Here to Download IBPS Clerk Prelims 2016 26.10.2016 Question Paper PDF Download

REASONING ABILITY

DIRECTIONS (1-5):- In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true.
Give answer —
(a) if only conclusion I am true.
(b) if only conclusion II is true.
(c) if either conclusion I or conclusion II is true
(d) if neither conclusion I nor conclusion II is true.
(e) if both conclusion I and II are true.
1.
Statements: Q = H, H < L, L < F
Conclusions: I. Q < FII. H < F

2.
Statements: D > E, E > I, I > K
Conclusions: I. D > I II. E > K

3.
Statements: V < W, W < U, U < R
Conclusions: I. V < RII. W < R

4.
Statements: F < J, J < T, T > R
Conclusions: I. F > TII. F = R

5.
Statements: M > K, K = H, H > L
Conclusions: I. M > L II. M < H

DIRECTIONS (6-10) : Study the following information carefully to answer these questions. Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the center. A sits third to the left of B, while second to the right of F. D does not sit next to A or B. C and G always sit next to each other. H never sits next to D and C does not sit next to B.

6. Which of the following pairs sits between H and E?
(a) F, D
(b) H, B
(c) C, G
(d) E, G
(e) None of these

7. Starting from A’s position, if all the eight were arranged in alphabetical order in clockwise direction the seating position of how many members (excluding A) not change?
(a) None
(b) one
(c) Two
(d) Three
(e) None of these

8. Which of the following pairs has only one person sitting between them, if the counting is done in clockwise direction?
(a) A, B
(b) C, D
(c) F, E
(d) G, H
(e) None of these

9. Who sits to the immediate right of E?
(a) A
(b) D
(c) F
(d) H
(e) None of these

10. What is the position of B with respect to C?
(a) Second to the left
(b) Third to the right
(c) Third to the left
(d) Can’t be determined
(e) None of these

DIRECTIONS (11-15) : Study carefully the following arrangement of symbols, digits and letters and answer the questions given below.

W% 9 3 G 6 H #7 K $L 2 « B M J © 4 5 E 8 @ Z

11. If all the numbers are deleted from the above arrangement then which of the following will be seventh to the left of sixth from the right?
(a) H
(b) J
(c) M
(d) $
(e) None of these

12. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of these

13. ‘9W’ is to ‘GH#’ and ‘$7’ is to ‘2BM’ in the same way as ‘4J’ is to ______ in the arrangement.
(a) E@8
(b) 58©
(c) B2L
(d) 58Z
(e) None of these

14. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a letter?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) None of these

15. If all the symbols are deleted from the above arrangement then which of the following will be the fourth to the left of twelfth from the right? (a) 9
(b) 3
(c) W
(d) M
(e) None of these

DIRECTIONS (16-20): Study the following information carefully and answer the question given below. Eight people are sitting in two parallel rows containing four people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1-A, B, C and D are seated and all of them are facing south. In row 2- P, Q, R and S are seated and all of them are facing north. Therefore in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row. R sits second to the left of person who faces A. S is an immediate neighbour of R. Only one person sits between A and D. One of the immediate neighbours of C faces Q. B does not sit at any of the extreme end of the line.

16. Who amongst the following sits second to the right of person who faces P?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) Can’t be determined

17. Four of the following five are alike in certain way and thus formed a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) C
(b) R
(c) Q
(d) P
(e) D

18. Which of the following is true regarding C?
(a) C sits second to the right of D
(b) A sits to the immediate right of C
(c) S faces C
(d) D is an immediate neighbor of C
(e) The person who faces C is an immediate neighbour of R

19. Who amongst the following faces R?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) Can’t be determined

20. Who amongst the following faces B?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S
(e) Can’t be determined

DIRECTIONS (21-25) : These questions are based on five words given below  :

THE MOD CPU RAM SHE

(Note: The words formed after performing the given operations may or may not be a meaningful English word.)

21. If the second alphabet in each of the word is changed to the previous alphabet in English alphabetical order, how many words thus formed have more than one vowel?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) None of the above

22. If in each of the words, all the alphabets are arranged in English alphabetical order within the word, how many words will begin with a vowel?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of the above

23. How many letters are there in the English alphabetical series between the third letter of the second word from the left and second letter of the second word from the right?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of the above

24. If the given words are arranged in the order as they would appear in the English dictionary from left to right, which of the following will be the fourth from the left?
(a) RAM
(b) SHE
(c) CPU
(d) MOD
(e) THE

25. If in each of the given words, each of the consonants is changed to the previous letter and each vowel is changed to the next letter in English alphabetical series, in how many words thus formed will there be no vowel?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None of the above

DIRECTIONS (26-30): Study the following information and answer the questions that follow. Eight people E, F, G, H, L, M, N, O are sitting in a straight line facing North. H is sitting second to the right of N and L is sitting fourth to the right of H. M is sitting to the right of F. Number of persons can sit between G and L is same as the number of persons are sitting between O and F. O is sitting to the immediate left of G who is not an immediate neighbour of L. F is not an immediate neighbour of N.

26. If all the given alphabets are arranged in ascending order from left to right, positions of how many of them will remain unchanged?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

27. Which amongst the following two are sitting at the corners?
(a) N, M
(b) E, L
(c) O, E
(d) None of these
(e) Cannot be determined

28. Based on the given arrangement, E is related to O and H is related to G in a same way as O is related to?
(a) M
(b) F
(c) L
(d) E
(e) None of these

29. How many persons are sitting between E and M?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) More than four

30. Who is sitting third to the left of H?
(a) E
(b) N
(c) No one, as only two persons are sitting to the left of H.
(d) L
(e) None of these

31. If in a code language, LAUNCH is written as NCWPEJ and MARGIN is written as OCTIKP, how will WONDER be written in that code?
(a) PQYFGT
(b) YQPFGT
(c) YQPGFT
(d) YQPTGF
(e) None of these

32. If the letters in the word EQUALITY rearranged as they appear in the English alphabet then the position of how many letter will remain unchanged after the rearrangement?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

33. If it is possible to make only one meaningful word with the first, the third, the fifth and the eight Numbers of the word SHAREHOLDING, which of the following will be the second Number of the word? If no such word can be made, give ‘X’ as the answer and if more than one such word can be made, give ‘Y’ as the answer.
(a) L
(b) E
(c) S
(d) X
(e) Y

34. How many such pairs of Numbers are there in the 7693142, each of which has as many Numbers between them in the number, as they have in the numeric series?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three.

35. E is the son of A. D is the son of A. E is married to C. B is C’s daughter. How is D related to B?
(a) Brother
(b) Uncle
(c) Father in law
(d) Brother in law
(e) None of these

QUANTITATIVE APTITUDE

DIRECTIONS - (36-40): What will come in the place of the question mark (?) in the following number series?

36. 9 11 16 26 ? 69
(a) 40
(b) 41
(c) 42
(d) 43
(e) None of these

37. 3 4 10 33 136 ? 183
(a) 700
(b) 590
(c) 695
(d) 685
(e) None of these

38. 21 24 32 45 63 ?
(a) 85
(b) 86
(c) 84
(d) 82
(e) None of these

39. 6 3 3 6 24 ?
(a) 192
(b) 191
(c) 190
(d) 189
(e) None of these

40. 7 10 16 28 ? 100
(a) 49
(b) 53
(c) 50
(d) 51
(e) 52

41. 5% of one number (X) is 25% more than another number (Y). If the difference between the numbers is 96 then find the value of X?
(a) 90
(b) 100
(c) 92
(d) 96
(e) None of these

42. The ratio of A’s age 3 years ago and B’s age 5 years ago is 4:5. If A is 4 years younger than B then what is the present age of B?
(a) 16
(b) 14
(c) 11
(d) 15
(e) None of these

43. Two pipes A and B can fill a tank in 16 hrs and 12 hrs respectively. The capacity of the tank is 240 litres. Both the pipes are opened simultaneously and closed after 2 hrs. How much more water (In Liters) needed to fill the tank?
(a) 100
(b) 170
(c) 70
(d) 190
(e) None of these

44. A person cover 32km downstream is 240 minutes and same person cover 48 km upstream in 1440 minutes. Then find the rate of current?
(a) 4kmph
(b) 5kmph
(c) 3kmph
(d) 2kmph
(e) None of these

45. The simple interest on a certain sum at 15% per annum for 5 year is `1500 more to the simple interest on the same at 12% per annum for the same period. Find the sum-
(a) Rs. 12000
(b) Rs. 12500
(c) Rs. 8000
(d) Rs. 10000
(e) None of these

46. The numerator of a fraction is decreased by 25% and the denominator is increased by 250%. If the resultant fraction is 6/5, what is the original fraction?
(a) 25/5
(b) 24/5
(c) 27/6
(d) 28/5
(e) 30/11

47. A dishonest vendor professes to sell fruits at the cost price but he uses a weight of 800 grams in lieu of 1 kg weight. Find his percentage gain.
(a) 22%
(b) 24%
(c) 25%
(d) 30%
(e) 20%

48. A is 2.5 times as good workman as B and A is able to finish the work in 50 days less than B. Find the time in which they can do it working together.
(a) 21+18/19 days
(b) 23+17/21days
(c) 22+6/7 days
(d) 20+3/4 days
(e) days

49. The total of the ages of a class of 60 girls is 900 years. The average age of 20 girls is 12 years and that of the other 20 girls is 16 years. What is the average age of the remaining girls?
(a) 14 years
(b) 15 years
(c) 16 years
(d) 17 years
(e) none of these

IBPS Clerk Prelims 2016 (Held on 26 November) Question Paper PDF Download, ibps clerk prelims question paper 2016 pdf download, ibps clerk previous year question paper pdf download

50. Mr. Ankit invests 14% of his monthly income every month i.e. Rs. 1,750 in shares, 8% in Insurance policies and 7% in fixed deposits. What is the total annual amount invested by him?
(a) Rs. 3275
(b) Rs. 3450
(c) Rs. 3625
(d) Rs. 3800
(e) none of these

DIRECTIONS (51-55): Given below is the table showing marks (out of 100) of 5 students A, B, C, D and E in-class test on different days of a week.

ABCDE
MONDAY7465365984
TUESDAY6968705172
WEDNESDAY4982756459
THURSDAY5572627068
FRIDAY6756778174

 

51. What is the difference between a total score of B on Monday, Wednesday and Thursday together and the total score of E on Tuesday, Wednesday and Friday together?
(a) 12
(b) 14
(c) 10
(d) 20
(e) None of these

52. Marks of E on Monday is what percent more than marks of B on Thursday?
(a) 15%
(b) 2 16 3
(c) 20%
(d) 25%
(e) None of these

53. What are the average marks scored by C on the given days?
(a) 60
(b) 62
(c) 52
(d) 64
(e) None of these

54. What is the ratio of total marks scored by C on Tuesday and Wednesday together to the total marks scored by D on the same days together?
(a) 23:28
(b) 28:23
(c) 29:23
(d) 23:29
(e) None of these

55. Total marks scored by E on all days together are how much more than total marks scored by A on all days together?
(a) 43
(b) 45
(c) 55
(d) 65
(e) None of these

DIRECTIONS (56 - 70):- What should come in place of question mark (?) in the following questions?

56. 36% of 170 +?% of 592 = 150
(a) 14.6
(b) 17.8
(c) 16.4
(d) 15
(e) None of these

57. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921
(a) 20.2
(b) 24.2
(c) 23.1
(d) 19.2
(e) None of these

58. 288 ÷? × 57 = 2052
(a) 8
(b) 7
(c) 6
(d) 9
(e) None of these

59. (1125 – 274 – 323) ÷ (875 – 654 – 155) =?
(a) 9
(b) 6
(c) 7
(d) 8
(e) None of these

60. (42)2 ÷ 6.3 × 26 =?
(a) 7182
(b) 7269
(c) 7260
(d) 7240
(e) None of these

61. 115% of 4880 – 85% of 1640 =?
(a) 4218
(b) 4368
(c) 4448
(d) 4628
(e) None of these

62. 3251 + 587 + 369 –? = 3007
(a) 1250
(b) 1300
(c) 1375
(d) 1400
(e) None of these

63. 3√9261 × √62742241 =? + 89
(a) 166254
(b) 166259
(c) 166253
(d) 166252
(e) None of these

64. 18.6 × 3 + 7.2 – 16.5 =? + 21.7
(a) 35.7
(b) 21.6
(c) 24.8
(d) 27.6
(e) None of these

65. 5.35 + 4.43 + 0.45 + 45.34 + 534 =?
(a) 597.27
(b) 589.57
(c) 596.87
(d) 596.67
(e) None of these

66. 3 35937 × 1331 = 121 × ?
(a) 443
(b) 673
(c) 363
(d) 303
(e) None of these

67. 0.5% of 674 of 0.8% of 225 =?
(a) 7.066
(b) 9.12
(c) 6.066
(d) 5.17
(e) None of these

68. (854 × 854 × 854 - 276 × 276 × 276)/(854 × 854 x 854 × 276 x 276 × 276) =
(a) 1130
(b) 578
(c) 565
(d) 1156
(e) None of these

69. 56% of 225 + 20% of 150 =? – 109
(a) 49
(b) 103
(c) 53
(d) 47
(e) None of these

70. 12% of 1885 =? ÷ 6
(a) 1248.4
(b) 1292.2
(c) 1312.6
(d) 1357.2
(e) None of these

ENGLISH LANGUAGE DIRECTIONS (71-80) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold to help you locate them while answering some for the questions.

King Hutamasan felt he had everything in the world not only due to his riches and his noble knights, but because of his beautiful queen, Rani Matsya. The rays of the sun were put to shame with the iridescent light that Matsya illuminated, with her beauty and brains. At the right hand of the king she was known to sit and aid him in all his judicial probes. You could not escape her deep-set eyes when you committed a crime as she always knew the victim and the culprit. Her generosity preceded her reputation in the kingdom and her hands were always full to give. People in the kingdom revered her because if she passed by, she always gave to the compassionate and poor.

Far away from the kingly palace lived a man named Raman, with only ends to his poverty and no means to rectify it. Raman was wrecked with poverty as he had lost all his land to the landlord. His age enabled him little towards manual labour and so begging was the only alternative to salvage his wife and children. Every morning he went door to door for some work, food and money. The kindness of people always got him enough to take home. But Raman was a little self-centered. His world began with him first, followed by his family and the rest. So he would eat and drink to his delight and return home with whatever he found excess. This routine followed and he never let anyone discover his interests as he always put on a long face when he reached home.

One day as he was relishing the bowl of rice he had just received from a humble home, he heard that Rani Matsya was to pass from the very place he was standing. Her generosity had reached his ears and he knew if he pulled a long face and showed how poor he was, she would hand him a bag full of gold coins-enough for the rest of his life, enough to buy food and supplies for his family. He thought he could keep some coins for himself and only reveal a few to his wife, so he can fulfill his own wishes.

He ran to the chariot of the Rani and begged her soldiers to allow him to speak to the queen. Listening to the arguments outside Rani Matsya opened the curtains of her chariot and asked Raman what he wanted. Raman went on his knees and praised the queen, “I have heard you are most generous and most chaste, show this beggar some charity. Rani narrowed her brows and asked Raman what he could give her in return. Surprised by such a question, Raman looked at his bowl full of rice. With spite in him he just picked up a few grains of rice and gave it to her. Rani Matsya counted the five grains and looked at his bowl full of rice and said, you shall be given what is due to you. Saying this, the chariot galloped away. Raman abused her under his breath. This he never thought would happen. How could she ask him for something in return when she had not given him anything? Irritated with anger he stormed home and gave his wife the bowl of rice. Just then he saw a sack at the entrance. His wife said some men had come and kept it there. He opened it to find it full of rice. He put his hand inside and caught hold of a hard metal only to discover it was a gold coin. Elated he upturned the sack to find five gold coins in exact for the five rice grains. If only I had given my entire bowl, thought Raman, I would have had a sack full of gold.

71. According to the passage, which of the following is definitely true about Rani Matsya? (A) She was beautiful (B) She was intelligent (C) She was kind
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Only (A) and (C)
(e) All the three (A), (B) and (C)

72. What does the phrase ‘pulled a long face’, as used in the passage mean?
(a) Scratched his face
(b) Looked very sorrowful
(c) Disguised himself
(d) Put on makeup
(e) None of these

73. What can possibly be the moral of the story?
(a) Do onto others as you would want others to do to you.
(b) Patience is a virtue.
(c) Winning is not everything, it is the journey that counts.
(d) Change is the only constant thing in life.
(e) Teamwork is more we and less me

74. Why was begging the only option for Raman to get food?
(a) Raman belonged to a family of beggars.
(b) Begging was the easiest way for him to obtain food.
(c) Raman’s family had forced him to beg.
(d) He had lost all his property and was too old to do manual work.
(e) None of these

75. Which of the following words can be used to describe Raman?
(A) Deceitful
(B) Selfish
(C) Timid

(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (A) and (B)
(d) Only (B) and (C)
(e) All the three (A), (B) and (C)

76. Choose the word which is most similar in meaning to the word given below, as used in the passage. GALLOPED
(a) hurtled
(b) stumbled
(c) slumbered
(d) jumped
(e) ran

77. Choose the word which is most similar in meaning to the word given below, as used in the passage. REVERED
(a) remembered
(b) feared
(c) talked about
(d) embraced
(e) respected

78. Choose the word which is most similar in meaning to the word given below, as used in the passage. HANDS
(a) arm
(b) throw
(c) give
(d) limb
(e) lend

79. Choose the word which is most opposite in meaning to the word given below, as used in the passage. REVEAL
(a) stop
(b) conceal
(c) present
(d) pending
(e) tell

80. Choose the word which is most opposite in meaning to the word given below, as used in the passage. ELATED
(a) afraid
(b) poor
(c) happy
(d) depressed
(e) grounded

DIRECTIONS (81-90): Find out the error, if any. If there is no error, the answer is (e), i.e. No error. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

81. Despite of their best efforts (a)/ they failed to retain (b) / the contract due to (c)/ unwanted political interference. (d)/ No error (e).

82. We had decided (a)/ to scrap the project (b)/ but the chairman insisted with (c)/ its continuation on the same terms. (d)/ No error (e).

83. Because of his prolonged illness (a)/ he could not concentrate (b)/ on his studies although (c) / he was very much desired to do so. (d)/ No error (e).

84. You must realize (a)/ how importance it is (b)/ to give away to the needy (c)/ whatever you possess in excess. (d)/ No error (e).

85. Most of the travellers experienced (a)/ a shock when they arrived (b)/ at the museum only to find (c) / that it had been burgled. (d)/ No error (e).

86. How people do (a)/ to earn their bread (b)/ is dependent largely on (c)/ the locality where they live. (d) / No error (e).

87. He took a sharp knife (a)/ and torn the covering. (b) / made of cardboard (c)/ but could not open the packet. (d)/ No error (e).

88. All of us are aware that (a)/ Shankar has been suffering (b) / from fever since ten days (c)/ and has been resting. (d) / No error (e)

89. Both of them genuinely helped (a)/ each other when their (b)/ families were going (c)/ through a bad patch. (d) / No error (e)

90. Some people have (a)/ generously contributed to the welfare fund (b)/ but they wanted that therenames (c)/ should not be published. (d)/ No error (e).

DIRECTIONS (91-100) : In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete. Once upon a time there was a prince who wanted to marry a princess; but she would have to be a real princess. He …(91)… all over the world to find one, but nowhere could he get what he wanted. One evening during a terrible storm; there was thunder and lightning, and the rain poured down in torrents. Suddenly a knocking was ..(92).. at the palace door, and the old king went to open it. It was a princess standing out there. But, good gracious ! What a sight the rain and the wind had made her look. The water ran down her hair and clothes; into the toes of her shoes and out again at the heels. And yet she insisted that she was a real princess. Well, we’ll soon …(93)… out, thought the old queen. But she said nothing, went into the bedroom, took all the bedding off the bedstead, and ..(94)..a pea on the bottom; then she took twenty mattresses and laid them on the pea, and then twenty quilts on …(95)… of the mattresses. On this the princess had to lie all night. In the ..(96).. she was asked how she had slept. “Oh, very badly !” said she. “I scarcely closed my eyes all night. Heaven only knows what was in the bed. But I was lying on something hard, as a…(97)… I am black and blue all over my body. It’s horrible !” Now they knew that she was a real princess because she had ..(98).. the pea right through the twenty mattresses and the twenty quilts. Nobody but a real princess could be as irritable ..(99).. as that. So the prince took her for his wife, for now he…(100)… that he had a real princess.

91.
(a) called
(b) tour
(c) sent
(d) saw
(e) travelled

92.
(a) made
(b) felt
(c) heard
(d) seen
(e) sounded

93.
(a) assure
(b) find
(c) judge
(d) mark
(e) try

94.
(a) drew
(b) flung
(c) placed
(d) cooked
(e) stitch

95.
(a) top
(b) head
(c) bottom
(d) between
(e) middle

96.
(a) morning
(b) dinner
(c) room
(d) fields
(e) dark

97.
(a) vengeance
(b) price
(c) cause
(d) result
(e) time

98.
(a) slept
(b) felt
(c) located
(d) carried
(e) found

99.
(a) worried
(b)rough
(c) irritable
(d) sensitive
(e) pretty

100.
(a) trust
(b) assured
(c) wanted
(d) think
(e) knew

Solutions :

1. (e), 2. (b), 3., (e), 4. (d), 5. (a), 6. (a), 7. (d), 8. (c), 9. (b), 10. (e), 11. (a), 12. (c), 13. (e), 14. (d), 15. (b), 16. (b), 17. (c), 18. (b), 19. (d), 20. (d), 21. (b), 22. (c), 23. (b), 24. (b), 25. (d), 26. (a), 27. (a), 28. (b), 29. (e), 30. (c), 31. (b), 32. (b), 33. (e), 34. (c), 35. (b)  36. (d) , 37. (d), 38. (b), 39. (a) , 40. (e), 41. (b), 42. (d), 43. (b) 44. (c), 45. (d), 46. (d), 47. (c), 48. (b), 49. (d), 50. (e) , 51. (b), 52. (b), 53. (d), 54. (c), 55. (a), 56. (d), 57. (b), 58. (a), 59. (d), 60. (e), 61. (a), 62. (e), 63,.(d), 64. (c), 65. (b), 66. (c), 67. (c), 68. (b), 69. (e), 70. (d), 71. (e), 72. (b), 73. (a), 74. (d), 75. (c), 76. (e), 77. (e), 78. (d), 79. (b), 80. (d), 81. (a), 82. (c), 83. (d), 84. (b), 85. (e), 86. (a), 87. (b), 89. (e), 90. (c), 91. (e) 92. (c) 93. (b) 94. (c) 95. (a) 96. (a) 97. (d) 98. (b) 99. (d) 100. (e)

IBPS Clerk Prelims 2016 (Held on 26 November) Question Paper PDF Download