SSC CGL and CHSL Previous Year Geography Questions PDF Download
Geography For SSC Exams

SSC CGL and CHSL Previous Year Geography Questions PDF Download

SSC CGL and CHSL Previous Year Geography Questions PDF Download

SSC CGL and CHSL Previous Year Geography Questions PDF Download links given below:

 

500+ Important geography Questions for SSC CGL, CHSL, MTS and other Govt. Exams

1. Which of the following is a trans-Himalayan river?
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Sutlej
(d) Ravi
Ans: (c)

2. Which of the following rivers lies in a rift valley?

(a) Luni

(b) Chambal

(c) Son

(d) Tapi

Ans: (d)

3. Narmada originates from its source situated in the State of

(a) Maharashtra

(b) Uttar Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Andhra Pradesh

Ans: (c)

4. The Jog Fails are situated on the

(a) Tapi river

(b) Saravathi river

(c) Cauvery river

(d) Bhima river

Ans: (b)

5. Why is the Delta of the Indus small compared to the Delta of the Ganga?

(a) The Indus traverses a shorter distance than the Ganga

(b) The Indus is not as broad as the Ganga

(c) The path of the Indus is through arid area, whereas the Ganga collects more water alone its path of the sea

(d) None of the above

Ans: (c)

6. The Indian riven of the Indus Basin are

(a) Sutlej, Beas and Ravi

(b) Ganga, Beas and Sutlej

(c) Betwa, Sone and Kosi

(d) Gomati, Kosi, Gandak

Ans: (a)

7. Beas flows through the State of

(a) Punjab, Haryana and Rajasthan

(b) Punjab, Haryana, and Jammu

(c) Punjab and Himachal Pradesh

(d) Punjab and Haryana

Ans: (d)

8. River Cauvery flows through the state of

(a) Madhya Pradesh, Maharashtra and Tamil Nadu

(b) Karnataka, Kerala and Tamil Nadu

(c) Madhya Pradesh, Gujarat and Tamil Nadu

(d) Kerala, Karnataka and Andhra Pradesh

Ans: (b)

9. India lies

(a) mainly in the northern hemisphere

(b) entirely in the northern hemisphere

(c) on the Equator

(d) more in the southern hemisphere

Ans: (b)

10. The Arabian Sea lies to

(a) North-East of India

(b) South-West of India

(c) South-East of India

(d) North-West of India

Ans: (c)

11. Palk Strait separates India from

(a) Pakistan

(b) China

(c) Andaman Island

(d) Sri Lanka

Ans: (d)

12. Lakshadweep Islands are situated in

(a) Arabian Sea

(b) Palk Strait

(c) Indian Ocean

(d) Bay of Bengal

Ans: (a)

13. India’s latitudinal and longitudinal extent measured in degrees are almost the same, but its north-south extent measured in km is greater than its east-west extent. This is due to the fact that

(a) longitudes are not parallel lines

(b) the distance between latitudes remains the same but the distance between longitudes is greatest at the Equator and nil at the poles where all longitudes join

(c) all longitudes with their opposites form great circles

(d) the earth is not a perfect sphere

Ans: (b)

14. The territorial waters of India extends up to

(a) 5 nautical miles

(b) 12 nautical miles

(c) 15 nautical miles

(d) 2 nautical miles

Ans: (b)

15. Which of the following States of India do not lie entirely in the Tropical Zone of the Earth?

(a) Kerala and Tamil Nadu

(b) Gujarat

(c) Karnataka

(d) Maharashtra and Andhra Pradesh

Ans: (b)

16. The Indian States which have common borders with Pakistan are

(a) Gujarat, Himachal Pradesh, Haryana and Jammu & Kashmir

(b) Gujarat, Jammu & Kashmir, Punjab and Rajasthan,

(c) Jammu & Kashmir, Haryana, Rajasthan and Punjab

(d) Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan

Ans: (b)

17. Which or the following Indian islands lies between India and Sri Lanka?

(a) Elephanta

(b) Rameshwaram

(c) Nicobar

(d) Salsette

Ans: (c)

18. The sun rises in Arunachal Pradesh two hours before it does in Dwaraka in Gujarat. This is because the former is

(a) higher in elevation than Dwaraka

(b) situated further north than Dwaraka

(c) situated further east (about 30º longitude) than Dwaraka

(d) situated about 30 º east of Dwaraka and the earth rotates from west to east

Ans: (d)

19. Which of the Indian states has the maximum number of common borders with other Indian States?

(a) West Bengal

(b) Madhya Pradesh

(c) Uttar Pradesh

(d) Karnataka

Ans: (b)

20. Which one of the following lives the three largest states of India (in terms of geographical area) in the correct descending order?

(a) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra

(b) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh

(c) Madhya Pradesh, Maharashtra, Andhra Pradesh

(d) Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Rajasthan

Ans: (a)

21. One of the states not bisected by the Tropic of Cancer is

(a) Odisha

(b) Gujarat

(c) West Bengal

(d) Rajasthan

Ans: (a)

22. The southern moat point of Indian territory is in

(a) Tamil Nadu

(b) Lakshadweep

(c) Trivandrum

(d) Andaman and Nicobar Islands

Ans: (d)

23. Which of the following do not have a common boundary with Bangladesh?

(a) Meghalaya

(b) Mizoram

(c) Tripura

(d) Arunachal Pradesh

Ans: (d)

24. What is the most important geographic use of the Himalayas to India?

(a) Prevention of invasions

(b) Valuable source of timber

(c) They prevent the monsoons from crossing to the north and also serve as a reservoir of water from which our perennial rivers flow

(d) They protect India from the icy cold north winds

Ans: (c)

25. Which of the following mountains are the oldest according to geological history?

(a) Nilgiris

(b) Satpura Range

(c) Vindhyas

(d) Aravalli

Ans: (d)

26. The general physical relief is likely to be the boldest in

(a) the Himalayan Mountain Complex

(b) the Indus Ganga Plain

(c) the Deccan Plateau

(d) the Central Indian Plateau

Ans: (a)

27. The Garo, Khasi and Jaintia hills were formed in the same age as the

(a) Himalayas

(b) Shiwalik Range

(c) Malwa Plateau

(d) Himachal Range

Ans: (c)

28. The Ganga-Brahmaputra Plain widens

(a) from east to west

(b) from west to east

(c) at the middle

(d) No where

Ans: (b)

29. The Peninsular Plateau of India extends upto

(a) Mizo Hills

(b) Himachal Himalayas

(c) Assam Valley

(d) Maghalaya Hills

Ans: (d)

30. What is the most important characteristic of the islands

(Indian) located in the Arabian Sea?

(a) They are all very small in size

(b) They are all of coral origin

(c) They have a very dry climate

(d) They are extended parts of the mainland

Ans: (b)

31. The main difference between the Eastern Ghats and the Western Ghats is the matter of

(a) continuity

(b) proximity of coast

(c) ending in Nilgiris

(d) height

Ans: (a)

32. The Nilgiris are part of the

(a) Eastern Ghats

(b) Western Ghats

(c) Vindhyachal

(d) Tamil Nadu Hills

Ans: (b)

33. Which of the following is characterized by excessive dampness with a thick growth forest and a variety of wild life?

(a) Bhabar

(b) Bhangar

(c) Tarai

(d) Khadar

Ans: (c)

34. Match the following:

List-I List-II

A. Kumaon Himalayas 1. Between the Indus and the Sutlej

B. Nepal Himalayas 2. Between the Kali and the Teesta

C. Punjab Himalayas 3. Between the Teesta and the Brahmaputra

D. Assam Himalayas 4. Between the Sutlej and the Kali

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 1 4

(c) 4 2 3 1

(d) 4 2 1 3

Ans: (d)

35. Ganga beyond Farakka when it enters Bangladesh is known as

(a) Padma

(b) Meghna

(c) Hugli

(d) Swarn Ganga

Ans: (a)

36. Wind erosion is common in

(a) desert

(b) cold areas

(c) areas where there is thick vegetation

(d) areas of heavy rainfall

Ans: (a)

37. Panchmarhi is near the highest point on the range of

(a) Vindhyas

(b) Aravallis

(c) Nilgiris

(d) Satpuras

Ans: (d)

38. A rainshadow region gets

(a) large quantity of rainfall

(b) rainfall six months in a year

(c) rainfall all through the year

(d) scanty or no rainfall

Ans: (d)

39. Which of the following physiographic features of India is ‘geologically the oldest?

(a) Himalayan Mountain Chain

(b) Indus-Ganga Brahmaputra Plain

(c) The Peninsular Plateau

(d) The Coastal Plains

Ans: (c)

40. What is the standard time of India with reference to Greenwich Mean Time?

(a) 5.5 hours slow

(b) 11 hours fast

(c) 5.5 hours fast

(d) 11 hours slow

Ans: (c)

41. The Satpura range is situated between two west flowing rivers, They are

(a) Narmada and Luni

(b) Narmada and Tapi

(c) Tapi and Mahi

(d) Mahi and Luni

Ans: (b)

42. The Sunderbans are found in

(a) The Luni Basin

(b) Godavari Delta

(c) Ganga Delta

(d) Mahanadi Delta

Ans: (c)

43. The Narmada river originate a in

(a) Vindhyan Range

(b) Maikal Range

(c) Satpura Range

(d) Mahadeo Range

Ans: (b)

44. The second largest east-flowing Peninsular river is

(a) Godavari

(b) Krishna

(c) Cauvery

(d) Mahanadi

Ans: (b)

45. The highest point in the Aravalli range is

(a) Dodabetta

(b) Anaimudi

(c) Guru Sikhar

(d) Panchmarhi

Ans: (c)

46. Ahmedabad is situated on the river bank of

(a) Sabarmati

(b) Mahi

(c) Luni

(d) Nannada

Ans: (a)

47. The Water Fall with the highest fall in India is the

(a) Jog Falls, Karnataka

(b) Courtallam Falls, Tamil Nadu

(c) Beraghat Falls, Madhya Pradesh

(d) Ettipotala Falls, Andhra Pradesh

Ans: (a)

48. The glacier of the Nubra Valley the longest one with a length of over 72 km is called the

(a) Hispar

(b) Siachen

(c) Biafo

(d) Baltaro

Ans: (b)

49. Narmada and Tapi flow into the

(a) Gulf of Khambat

(b) Palk Strait

(c) Bay of Bengal

(d) Gulf of Kachchh

Ans: (a)

50. Sivasamudram waterfalls is on the river

(a) Krishna

(b) Godavari

(c) Mahanadi

(d) Cauvery

Ans: (d)

51. They are people of yellow complexion, oblique eyes, high chick bones, spare hair and medium height,” The reference here is to

(a) Nordic Aryans

(b) Austrics

(c) Negroids

(d) Mongoloids

Ans: (d)

52. The first range of Himalayas to the North of Ganga Plains is the

(a) Satpura Mountains

(b) Shiwaliks

(c) Garo Hills

(d) Khasi Hills

Ans: (b)

53. Kalbaisakhis or Norwesters originate in

(a) Chhota Nagpur Plateau

(b) Karnataka Coast

(c) Coromandal Coast

(d) Malwa Plateau

Ans: (a)

54. Which of the following have almost the same point of beginning?

(a) Ganga and Indus

(b) Ganga and Brahmaputra

(c) Beas and Tapi

(d) Indus and Brahmaputra

Ans: (d)

55. Which of the following rivers makes an estuary?

(a) Cauvery

(b) Krishna

(c) Narmada

(d) Ganga

Ans: (c)

56. The river Damodar ends in

(a) River Ganga

(b) River Hugli

(c) The Bay of Bengal

(d) Salt Lake

Ans: (b)

57. Which of the following is an east flowing river of the Peninsula?

(a) Tapi

(b) Narmada

(c) Mahanadi

(d) None of the above

Ans: (c)

58. Which of the following group of rivers in India are likely to show the least erosional activity?

(a) Himalayan rivers

(b) Those rising in the Great Plain of India

(c) The thin streams flowing into the Arabian Sea

(d) The eastward flowing Peninsular rivers

Ans: (d)

59. The youngest rivers in India originate from

(a) Eastern Ghats

(b) Western Ghats

(c) Himalayas

(d) Deccan Plateau

Ans: (c)

60. The source of the Brahmaputra is

(a) Pindari glacier

(b) A glacier near the Mansarovar Lake

(c) Somewhere near Tibet

(d) Punjab

Ans: (b)

61. Which of the following rivers divides the ‘Deccan Tableland’ from Central Highland in northern India?

(a) Chambal

(b) Krishna

(c) Godavari

(d) Narmada

Ans: (d)

62. Which of the following is not a characteristic of Peninsular rivers?

(a) Seasonal flow

(b) Meandering tendency often shifting their beds

(c) Flow through shallow valleys

(d) Little erosional activity

Ans: (b)

63. Tochi, Gilgit anet Hunza are tributaries of

(a) Ganga

(b) Indus

(c) Brahmaputra

(d) Yamuna

Ans: (b)

64. The right Ganga tributaries of the plain do not include

(a) Alakananda

(b) Yamuna

(c) Son

(d) Tons

Ans: (a)

65. Most rivers flowing west from the Western Ghats do not Corm deltas because of

(a) lack of eroded material

(b) the high gradient

(c) lack of vegetation free area

(d) low velocity

Ans: (b)

66. Which of the following is not a tributary of the Krishna?

(a) Tungabhadra

(b) Malaprabha

(c) Ghataprabha

(d) Amravati

Ans: (d)

67. India has an endless growing season because

(a) it experiences the monsoonal type of climate

(b) the distribution of rainfall is uneven

(c) temperatures throughout the year are favourable for growth of plants

(d) its soil is very fertile the greater part being alluvial

Ans: (c)

68. ‘October Heat’ is caused due to

(a) the absence of rain

(b) combination of high temperature and excessive humidity

(c) dry hot weather

(d) None of the above

Ans: (b)

69. The weather office predicts “depression” over a certain area. It means

(a) cloudy skies

(b) atmospheric pressure in that area is lower than that in the surrounding areas

(c) heavy weather causing a feeling of depression

(d) low atmospheric pressure over a large area

Ans: (b)

70. Which time of the day is generally the hottest period all over India?

(a) Noon

(b) 1 pm

(c) 3 pm

(d) One cannot say

Ans: (c)

71. The retreating monsoon withdraws itself from

(a) The west coast to the east coast

(b) North-East India to the west coast

(c) The north to the south

(d) North-West India to Bengal and then to Kerala

Ans: (d)

72. How do dust storms in summer affect the temperature?

(a) Increase it

(b) Decrease it

(c) No effect

(d) Cannot say

Ans: (b)

73. At which place will you find maximum sunlight in December?

(a) Kanyakumari

(b) Pune

(c) Kolkata

(d) Leh

Ans: (a)

74. There is heavy rainfall on the western coast of India but very little in the Deccan because

(a) the Deccan plateau is situated in the rain shadow of the Western Ghats

(b) the region is bypassed by the south-west monsoons

(c) lack of high mountains in the Deccan

(d) of some unknown reason

Ans: (a)

75. Which of the following does not have influence over the climate in India?

(a) Nearness to Equator

(b) Presence of Indian Ocean

(c) Monsoons

(d) Ocean currents

Ans: (d)

76. The place in India receiving the lowest rainfall is

(a) Leh

(b) Jaisalmer

(c) Bikaner

(d) Jodhpur

Ans: (a)

77. The western disturbances which cause winter rain in India originate in

(a) Pakistan

(b) Bay of Bengal

(c) West Asia

(d) Himalayas

Ans: (c)

78. How do the western disturbances affect the crops in north India?

(a) They cause heavy damage to the standing crops

(b) They bring in locusts which destroy the crops

(c) They are beneficial to the crops by causing winter rain

(d) They help in keeping the plants warm to some extent in winter

Ans: (c)

79. How do the Central Asian highlands affect the Indian climate?

(a) The low pressure in these areas intensifies the cold during the winter

(b) The atmospheric pressure in this region has an effect on the Indian atmosphere in summer

(c) Dry continental air is blowing towards India throughout

(d) The atmospheric pressure in this region has an impact on the onset of monsoon in India

Ans: (d)

80. The amount and Intensity of monsoon rainfall is determined by the frequency of

(a) western disturbances

(b) dust storms

(c) cyclones

(d) tropical depressions

Ans: (d)

81. Rajasthan receives very little rain because

(a) it is too hot

(b) there is no water available and thus the winds remain dry

(c) the monsoons fail to reach this area

(d) the winds do not come across any barrier to cause the necessary uplift to cool the winds

Ans: (d)

82. Which of the following indicates the types of soil erosion in decreasing order of damage caused In India

(a) Ravine erosion .and gullies, alkalinity and salinity weeds and water-logging

(b) Alkalinity and water-logging, ravine erosion and weeds

(c) Water-logging, weeds, salinity and ravine erosion

(d) All are equally damaging

Ans: (a)

83. Which of the weathering agents is almost peculiar to the Indian Himalayas?

(a) Wind

(b) Glaciers

(c) Snowfall

(d) Running water

Ans: (b)

84. Which of the following states has very little alluvial soil?

(a) Bihar

(b) Madhya Pradesh

(c) Tamil Nadu

(d) Punjab

Ans: (b)

85. The soils of the plains have not been derived

(a) from the Himalayan rocks

(b) from the Peninsular rocks

(c) only from the rocks existing locally

(d) from material brought by the rivers

Ans: (c)

86. Match the following types of soil and regions where they are found in India:

List-I List-II

A. Alluvial Soils 1. Highland areas of the Plateau

B. Black Soils 2. Periphery of the Plateau

C. Red Soils 3. Deccan Lava Tracts

D. Laterite Soils 4. River Basins and Coastal Plains Codes:

A B C D

(a) 4 3 1 2

(b) 4 2 3 1

(c) 1 2 3 4

(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

87. Which of the following soils is formed under typical monsoonal conditions?

(a) Black Soils

(b) Red Soils

(c) Laterite Soils

(d) None of these

Ans: (c)

88. Which of the following is incorrect?

(a) Red soils are rich in iron

(b) Black soils are rich in phosphorus nitrogen and organic matter

(c) Alluvial soils are rich in potash but poor in phosphorus

(d) Red soils are suitable for cultivation of pulses and coarse grains

Ans: (b)

89. Which is the chief characteristic of the soil of the Indo- Gangetic plain?

(a) It is derived from Himalayan rocks

(b) It is rich in humus

(c) It is formed of peninsular rocks

(d) It is derived from local rocks

Ans: (a)

90. Tropical moist deciduous vegetation la to be found in Sahyadris, north-east plateau of the Peninsula and in the Shiwaliks. Which of the following is not a tree species of this group?

(a) Teak

(b) Sal

(c) Sandalwood

(d) Deodar

Ans: (d)

91. The Indo-Gangetic Plains of India are fertile due to

(a) the heavy and timely rains and forests

(b) alluvial soils brought by the rivers from the mountains

(c) hard labour of the farmers over the generations

(d) better irrigation facilities

Ans: (b)

92. Khaddar soils are found

(a) in piedmont plains

(b) in flood plains

(c) over low plateaux

(d) over steep slopes

Ans: (b)

93. “Reserved Forests” are forests

(a) reserved for hunting

(b) reserved for commercial exploitation and prohibited for grazing

(c) reserved for local use

(d) reserved for growing medicinal herbs

Ans: (b)

94. Black soils are ideal for cultivation of cotton as

(a) their colour is black

(b) they can retain moisture

(c) they are made of lava

(d) they are found on plateau regions

Ans: (b)

95. A person of mixed European and Indian blood in Latin America is called a

(a) Mulatto

(b) Mestizo

(c) Meiji

(d) Mau Mau

Ans: (b)

96. Where will you expect to find bamboo growing

(a) At a great height from sea level

(b) At a medium height from sea level

(c) At a very low height from sea level

(d) There is no such condition; it can grow anywhere

Ans: (c)

97. The soils which have supported agriculture for centuries without much manuring or fallowing are

(a) alluvial and late rite soils

(b) red and laterite soils

(c) black and alluvial soils

(d) laterite and black soils

Ans: (c)

98. The minimum fore at cover necessary to maintain ecological balance is

(a) 50% of the total land area

(b) 40% of the total land area

(c) 33% of the total land area

(d) 25% of the total land area

Ans: (c)

99. Which of the following is not a part of the Great Plains?

(a) Indo-Gangetic Divide

(b) Ganga Delta

(c) Assam Valley

(d) Kerala Coastal Plain

Ans: (d)

100. The Cudappah Ranges lie between

(a) Godavari and Palkonda Range

(b) Godavari and Jamshedpur

(c) Palar and Cauvery

(d) Satpura and Mohadeo-Maikal range

Ans: (a)

101. In our country, the Tropic of Cancer passes through the

(a) Central part

(b) Northern part

(c) Southern part

(d) Western part

Ans: (a)

102. The tribal population in Andaman and Nicobar Islands belongs to the

(a) Astraloids

(b) Caucasoids

(c) Mongoloids

(d) Negroids

Ans: (d)

103. The bridge of sand and rock in the Palk Strait between India and Sri Lanka is

(a) Palk Isthmus

(b) Sri Lanka Bridge

(c) Adam’s Bridge

(d) Pamban Bridge

Ans: (c)

104. Littoral forests occur

(a) on hills

(b) along the sea coasts and tidal creeks

(c) where the rainfall is heavy

(d) at elevated places

Ans: (b)

105.___________is not situated on the banks of the Ganga.

(a) Agra

(b) Kanpur

(c) Allahabad

(d) Varanasi

Ans: (a)

106. The largest and the most important soil group of India contributing to the country’s major agricultural production is

(a) Laterite

(b) Alluvial

(c) Red

(d) Peaty

Ans: (b)

107. Bhim Tal is a

(a) river in West Bengal

(b) lake around Nainital

(c) strike valley

(d) pass in Kashmir

Ans: (c)

108. Chandra and Bhaga the two streams join to form|_________ river

(a) Jhelum

(b) Indus

(c) Ravi

(d) Chenab

Ans: (d)

109. The Yamuna and the Sone are the tributaries of the river

(a) Jhelam

(b) Beas

(c) Ravi

(d) Ganga

Ans: (d)

110. River is called ‘The Sorrow of the Bengal’.

(a) Sone

(b) Damodar

(c) Hooghly

(d) Kosi

Ans: (b)

111. The Coromandel Coast of India receives good rains from cyclonic storms in the months of

(a) February and March

(b) July and August

(c) November and December

(d) None of the above

Ans: (c)

112. The Sahyadris commence in .

(a) Maharashtra

(b) Kerala

(c) Karnataka

(d) Gujarat

Ans: (a)

113. An active volcano was reported at India in 1991.

(a) Barren Island, Andaman and Nicobar Islands

(b) Aliabet Island, Gujarat

(c) Rameshwaram Island, Tamil Nadu

(d) Mumbai Island, Maharashtra

Ans: (a)

114. The city located on the river Yamuna is

(a) Varanasi

(b) Lucknow

(c) Patna

(d) Agra

Ans: (d)

115. The driest part in India is in

(a) Jaisalmer (Western Rajasthan)

(b) Bhatinda (Punjab)

(c) Darbhanga (Bihar)

(d) Gandhinagar (Gujarat)

Ans: (a)

116. Jamshedpur city is located at the confluence site of rivers

(a) Subarnarekha and Korkai

(b) Ganges and Yamuna

(c) Kosi and Brahmaputra

(d) Damodar and Mayurakshi

Ans: (a)

117. The plateau rich in minerals in India is

(a) Malwa Plateau

(b) Chhotanagpur Plateau

(c) Deccan Plateau

(d) Mysuru Plateau

Ans: (b)

118. A famous hill station in Uttar Pradesh is

(a) Nainital

(b) Darjeeling

(c) Dalhousie

(d) Kulu

Ans: (a)

119. The tropical cyclones of the Bay of Bengal are usually called

(a) Typhoons

(b) Hurricanes

(c) Depressions

(d) Tornadoes

Ans: (b)

120. The

Sikkim.

(a) Gandak

(b) Kosi

(c) Tista

river with its tributaries drains the state of

(d) Brahmaputra

Ans: (c)

121. Yercaud, a hill station of South India, is situated on the

(a) Cardamom Hills

(b) Nilgiris

(c) Shevaroy Hills

(d) Javadi Hills

Ans: (c)

122. State has the biggest area in India.

(a) Maharashtra

(b) Madhya Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Uttar Pradesh

Ans: (c)

123. Which of the following cities is not located on a river bank?

(a) Surat

(b) Agra

(c) Cuttack

(d) Mysore

Ans: (d)

124. Marmagao port is linked to the interior by means of cheap transport on rivers

(a) Zuari and Mandovi

(b) Bhima and Kalinadi

(c) Varada and Malaprabha

(d) Gangawali and Savitri

Ans: (a)

125. Where is Pygmalion Point also known as Indira Point?

(a) Lakshadweep

(b) Andman and Nicobar Islands

(c) Rameswaram

(d) Point Calimere

Ans: (b)

126. The finest natural harbour in India is

(a) Chennai

(b) Mumbai

(c) Kolkata

(d) Cochin

Ans: (b)

127. Black cotton soil of the Deccan region of India is associated with rocks.

(a) Volcanic rocks

(b) Plutonic rocks

(c) Sedimentary rocks

(d) Hypabysal rocks

Ans: (a)

128. The______________Lake of India has very high salinity.

(a) Sambhar (Rajasthan)

(b) Wular (Jammu & Kashmir)

(c) Chilka (Odisha)

(d) Pulicut (Tamil Nadu)

Ans: (a)

129. Throughout the Ages the maximum number of streams of people came to India via

(a) The western Himalayan passes

(b) Tibet

(c) The sea

(d) The eastern Himalayan passes

Ans: (a)

130. The earliest arrivals in India are believed to be Negritos. At which one of the following places are they mainly found now?

(a) Punjab

(b) Rajasthan

(c) Uttar Pradesh

(d) Andaman Islands

Ans: (d)

131. The highest point of the Nilgiri Hills is

(a) Kalsubai

(b) Salher

(c) Doda Betta

(d) Pushpagiri

Ans: (c)

132. A prominent break in the continuity of the Sahyadris is

(a) Doda Betta

(b) Anamudi Peak

(c) Anaimalai Hills

(d) Palghat Gap

Ans: (d)

133. The longest of all the Indus tributaries is the

(a) Ravi

(b) Beas

(c) Chenab

(d) Jhelum

Ans: (c)

134. The second largest river system in India, next to the Ganga system, is that of .

(a) Godavari

(b) Krishna

(c) Brahmani

(d) Baitarni

Ans: (a)

135. The Tropic of Cancer which passes through India is to/of the equator.

(a) at right angles

(b) to the North

(c) to the South

(d) 90º to the South

Ans: (b)

136. The Himalayas are considered as_______ types of mountains.

(a) relief

(b) submarine

(c) volcanic

(d) tectonic

Ans: (d)

137. The famous Naki lake is in

(a) Nainital

(b) Mussorie

(c) Rishikesh

(d) Pushkar

Ans: (a)

138. The original home of the gypsies was

(a) Egypt

(b) Russia

(c) India

(d) Persia

Ans: (c)

139. The Himalayan forests include

(a) European Oak Forests

(b) Coniferous Forests

(c) Alpine Vegetation

(d) All the three

Ans: (d)

140. The river which rises in the Kamarpet hill in Chhotanagpur Plateau of Bihar and called “The River of Sorrow” is

(a) Mahanadi

(b) Damodar

(c) Krishna

(d) Godavari

Ans: (b)

141.___________is known as the Queen of the Arabian Sea.

(a) Cochin

(b) Mumbai

(c) Mangalore

(d) Surat

Ans: (a)

142. The wont affected state of India by the menace of sea erosion is

(a) Kerala

(b) Odisha

(c) Gujarat

(d) Andhra Pradesh

Ans: (a)

143. The smallest Union Territory of India (area wise) is

(a) Lakshadweep

(b) Puducherry

(c) Daman and Diu

(d) Dadar and Nagar Haveli

Ans: (a)

144. The total area of the Republic of India is of the order of.

(a) 2.3 million sq km

(b) 3.3 million sq km

(c) 4.3 million sq km

(d) 5.3 million sq km

Ans: (b)

145. Blue Mountain (peak) is located in .

(a) Tamil Nadu

(b) Kerala

(c) Mizoram

(d) Kamataka

Ans: (c)

146. The Khasi and Jaintia Hills are located in .

(a) Arunachal Pradesh

(b) Meghalaya

(c) Manipur

(d) Nagaland

Ans: (b)

147. The Mountain Peak located where the Tsangpo-Brahmaputra river takes a hairpin bend from West-East trend to North- South trend is

(a) Saramati

(b) Shillong

(c) Namcha Barwa

(d) Karbi

Ans: (c)

148. Loktak Lake, a big lake of North East India, is located in

(a) Assam

(b) Arunachal Pradesh

(c) Manipur

(d) Tripura

Ans: (c)

149. The Outer Himalayas correspond with

(a) the Karakoram range

(b) the Shiwalik range

(c) the Kailas range

(d) the Hindukush range

Ans: (b)

150. The mangrove forests are present in

(a) the Eastern Ghats

(b) the Sunderbans

(c) the Western Ghats

(d) the Aravallis

Ans: (b)

151. A rain shadow zone is present in India

(a) along western flanks of the Aravallis

(b) along the eastern slopes of the Western Ghats

(c) along the western slopes of the Eastern Ghats

(d) along the northern flanks of the Vindhyas

Ans: (b)

152. The Laccadives are an example of

(a) Islands resulting from submarine earthquakes

(b) Volcanic Islands

(c) Coral Islands

(d) None of the above

Ans: (c)

153. Which river is sometimes referred to as “Dakshin Ganga”.

(a) Panner

(b) Godavari

(c) Krishna

(d) Cauvery

Ans: (b)

154. The part of India receives maximum insolation.

(a) northern

(b) eastern

(c) western

(d) southern

Ans: (d)

155. Which of the following regions has almost all prevalent types of natural vegetation in India?

(a) The Coastal Plains

(b) The Deccan Plateau

(c) The Himalayas

(d) The Ganga Plain

Ans: (c)

156. The river Tsangpo flows through before entering India?

(a) Myanmar

(b) Pakistan

(c) Tibet

(d) China

Ans: (c)

157. The Peninsular rivers which do not join the Arabian Sea are

(a) Narmada and Tapi

(b) Narmada and Cauvery

(c) Godavari and Krishna

(d) Tapi and Cauvery

Ans: (c)

158. The highest peak in India is

(a) Mt Everest

(b) Kanchenjunga

(c) Mt Godwin Austin (K2)

(d) Dhaulagiri

Ans: (c)

159. The two northeastern hills that block the South West Monsoon winds and cause heavy rains in Assam are

(a) Arakan Yoma and Pegu Yoma

(b) Garo, Khasi and Jaintia hills

(c) Barail and Patkai hills

(d) Khasi and Pegu Yoma

Ans: (b)

160. “Himadri” is the term by which the|________ are known

(a) Western Ghats

(b) Siwalik Ranges

(c) Middle Himalayas

(d) Greater Himalayas

Ans: (d) are known.

161. The chief coal bearing formation in India is known as the

(a) Siwaliks

(b) Gondwanas

(c) Vindhyans

(d) Cuddappahs

Ans: (b)

162. Which one of the following racial groups is popularly known as the Aryans?

(a) The Proto-Australoids

(b) The Mediterraneans

(c) The Brachycephals

(d) The Nordics

Ans: (d)

163. The Indus Valley Civilization was based on the racial stocks of

(a) Mediterraneans

(b) Nordics

(c) Negritos

(d) None of the above

Ans: (a)

164. The maximum percentage of the tribal population in India consists of

(a) Santhals

(b) Bhils

(c) Mundas

(d) Nagas

Ans: (a)

165. The Bhils and the Kols live

(a) along the Vindhya ranges

(b) in the Nilgiris

(c) in the North-East frontiers of India

(d) All over India

Ans: (a)

166. In the Andaman Islands live the

(a) Todas

(b) Onge

(c) Gonda

(d) Lepcha

Ans: (b)

167. Where are the Lepchas mainly to be found staying?

(a) Meghalaya

(b) Mizoram

(c) Sikkim

(d) Arunachal Pradesh

Ans: (c)

168. The Mopplah are to be found in

(a) Manipur

(b) Assam

(c) Kerala

(d) Andhra Pradesh

Ans: (c)

169. The Abhors are

(a) an Adivasi tribe in Bastar

(b) a clan of dacoits

(c) a tribe of Mongoloid blood

(d) extinct now

Ans: (c)

170. During which decade did the population record a negative growth rate?

(a) 1921-31

(b) 1911-21

(c) 1941-51

(d) 1923-25

Ans: (b) 1931-41

171. In which area are Zoroastrians concentrated?

(a) Tamil Nadu

(b) Andhra Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Madhya Pradesh

Ans: (c)

172. Which of the following is wrongly matched?

(a) Shompens – Andaman and Nicobar

(b) Minicoy – Lakshadweep

(c) Khasi – Mizoram

(d) Garo – Chhatisgarh

Ans: (d)

173. In which of the following states would you not find Bhils?

(a) Gujarat

(b) Karnataka

(c) Madhya Pradesh

(d) Uttar Pradesh

Ans: (d)

174. Where would you find Oraon, Munda, Santhal, Gonds and Asurs?

(a) Chhattishgarh

(b) Andhra Pradesh

(c) Mahrashtra

(d) Jharkhand

Ans: (d)

175. Among the following the most urbanised community in India is

(a) Muslim

(b) Hindu

(c) Parasi

(d) Gujarati

Ans: (c)

176. Nanda Devi peak forms a part of

(a) Assam Himalayas

(b) Kumaon Himalayas

(c) Nepal Himalayas

(d) Punjab Himalayas

Ans: (b)

177. What is the correct sequence of the riven Godavari, Mahanadi, Narmada and Tapi in the descending order of their lengths?

(a) Godavari – Mahanadi – Narmada – Tapi

(b) Godavari – Narmada – Mahanadi – Tapi

(c) Narmada – Godavari – Tapi – Mahanadi

(d) Narmada – Tapi – Godavari – Mahanadi

Ans: (b)

178. Consider the following animals of India:

1. Crocodile

2. Elephant

Which of these is/are endangered species?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

179. The first cement factory was built in India in 1904 at

(a) Ranchi

(b) Hazaribagh

(c) Chennai

(d) Hyderabad

Ans: (c)

180. The first shore based integrated steel project in India is coming up at

(a) Ernakulam

(b) Tuticorin

(c) Visakhapatnam

(d) Mangalore

Ans: (c)

181. The first coal mine in India

(a) Dhanbad

(b) Jharia

(c) Raniganj

(d) Asansol

Ans: (c)

182. What is Obra?

(a) Copper project in Rajasthan

(b) Super thermal power project in Uttar Pradesh

(c) Atomic power plant at Kalpakkam

(d) Hydroelectric project in Uttar Pradesh

Ans: (b)

183. Geothermal energy may serve as an important source of energy in

(a) The Konkan Coast

(b) Ladakh District

(c) Aravalli Hills

(d) Narmada Valley

Ans: (b)

184. The State having the maximum number of oil wells on its land portion is

(a) Gujarat

(b) Maharashtra

(c) Assam

(d) Bihar

Ans: (a)

185. The advantage of micro-hydel projects is that they

(a) make use of water of the perennial hill streams and irrigation canals

(b) prevent flash floods

(c) save water

(d) involve less cost

Ans: (d)

186. Which of the following is a wrong combination of location and hydroelectric projects undertaken by the NHPC?

(a) Baira Siul-Himachal Pradesh

(b) Salal-Jammu and Kashmir

(c) Loktak-Sikkim

(d) Devi Ghat-Nepal

Ans: (c)

187. Which industry provides jobs to the maximum number of people?

(a) Iron textiles

(b) Cotton textiles

(c) Sugar industry

(d) Tea processing

Ans: (b)

188. Which of the following is not an international airport?

(a) Palam

(b) Dum Dum

(c) Meenambakkam

(d) Ahmedabad

Ans: (d)

189. India has the world’s highest road which connects

(a) Leh and Srinagar

(b) Leh and Manali

(c) Srinagar and Jammu

(d) Sikkim and Darjeeling

Ans: (b)

190. Where is Arvi earth station for satellite communication?

(a) Uttar Pradesh

(b) Tamil Nadu

(c) Maharashtra

(d) Gujarat

Ans: (d)

191. Where was India’s rocket launching station set up?

(a) Sriharikota

(b) Arvi

(c) Thumba

(d) Port Blair

Ans: (c)

192. The first nuclear reactor of India is named

(a) Urvashi

(b) Apsara

(c) Kamini

(d) Rohini

Ans: (b)

193. Which one of the following shipyards makes warships for the Indian Navy?

(a) Cochin Shipyard, Cochin

(b) Hindustan Shipyard, Visakhapatnam

(c) Mazagaon Dock, Mumbai

(d) Garden Reach Workshop, Kolkata

Ans: (c)

194. India provides ideal conditions for air travel because

(a) it is a vast country

(b) it has a huge population

(c) its climatic conditions are favourable

(d) it has extensive mountain tracks

Ans: (c)

195. Which one of the following towns is not situated along the Grand Trunk Road?

(a) Allahabad

(b) Lucknow

(c) Agra

(d) Kanpur

Ans: (b)

196. The commodity which accounts for the maximum volume of goods transported by the railways in India is

(a) iron and steel

(b) coal

(c) mineral oil

(d) metallic ores (other than iron ore)

Ans: (b)

197. Wheels and exles for railways are produced

(a) at Bengaluru

(b) at Chennai

(c) at Varanasi

(d) Nowhere in India

Ans: (a)

198. Which of the following is not a navigable river in India?

(a) Brahmaputra

(b) Godavari

(c) Narmada

(d) Chenab

Ans: (d)

199. Match the following inland waterways and the areas served by them:

List-I List-II

A. Backwaters 1. Goa

B. Buckingham Canal 2. Kerala

C. Cumbarjua Canal Pradesh 3. Tamil Nadu and Andhra

Codes:

A B C

(a) 1 2 3

(b) 2 3 1

(c) 2 1 3

(d) 1 3 2

Ans: (b)

200. The National highways system is the responsibility of

(a) State Governments

(b) Central Government

(c) A special Roads Authority

(d) State and Central Government

Ans: (b)

201. How many major ports are there on the east coast of India?

(a) 6

(b) 4

(c) 3

(d) 2

Ans: (a) 6

202. Which is the croup of languages spoken by the largest number of people in India?

(a) lndo-Aryan

(b) Dravidian

(c) Austro-Asiatic

(d) Sino-Tibetan

Ans: (a)

203. To which group do belong?

(a) Negritoes

(b) Proto-Australoids

(c) Mongoloids

(d) Western Brachycephals

Ans: (b)

204. The Periyar Game Sanctuary in Kerala is renowned for

(a) tiger

(b) lion

(c) wild elephant

(d) spotted deer

Ans: (c)

205. Which sanctuary has been selected as an alternative home for the Indian lion?

(a) Bandipur Sanctuary (Karnataka)

(b) Ghana Sanctuary (Bihar)

(c) Periyar Sanctuary (Kerala)

(d) Chandra Prabha Sanctuary (UP)

Ans: (d)

206. In which of the following areas is Konkani spoken as the local language?

(a) Kerala and Karnataka

(b) Maharashtra and Goa

(c) Odisha and West Bengal

(d) Andhra Pradesh

Ans: (b)

207. Where do Birhors live?

(a) Chhattishgrah

(b) Assam

(c) Nagaland

(d) Tamil Nadu

Ans: (a)

208. In general it la observed that the rate of population growth has been in the densely populated areas compared to sparsely populated areas.

(a) Low

(b) High

(c) Negligible

(d) Almost the same

Ans: (a)

209. After which one of the following tribes of India has a supercontinent of ancient geological history of the world been named?

(a) Santhals

(b) Khonds

(c) Bhils

(d) Gonds

Ans: (d)

210. Where is the Black Pogoda?

(a) Konark

(b) Khajuraho

(c) Madurai

(d) Egypt

Ans: (a)

211. Mudumalai Sanctuary famous for elephants and deer is situated in

(a) Assam

(b) Gujarat

(c) Tamil Nadu

(d) Karnataka

Ans: (c)

212. Which of the following combinations of riven and cities situated on their banks is wrong?

(a) Lucknow – Gomati

(b) Ayodhya – Saryu

(c) Badrinath – Alaknanda

(d) Vijayawada – Narmada

Ans: (d)

213. The Bhutia group of languages does not include

(a) Laddakhi

(b) Tibetan

(c) Lepcha

(d) Sherpa

Ans: (c)

214. Economically the most important forests of India are

(a) Tidal forest

(b) Thorn forest

(c) Evergreen forest

(d) Tropical deciduous forest

Ans: (d)

215. A few showers of rain during the months of December and January are beneficial to the rabi crops because they

(a) make the plant strong

(b) protect the crops from frost

(c) cause fall in temperature

(d) provide moisture for the germination of seeds

Ans: (b)

216. The correct sequence of the eastward flowing rivers of the penisular India from north to south is

(a) Subarnarekha, Mahanadi, Godavari, Krishna, Pennar, Cauvery and Vaigai

(b) Subarnarekha, Mahanadi, Krishna, Godavari, Cauvery, Vaigai and Pennar

(c) Mahanadi, Subarnarekha, Godavari, Krishna, Cauvery, Pennar and Vaigai

(d) Mahanadi, Subarnarekha, Krishna, Godavari, Cauvery, Vaigai and Pennar

Ans: (a)

217. The main hydroelectric power potential of the Indus river system lies in India and not in Pakistan because

(a) the need for hydroelectric power is greater in India than the Pakistan

(b) India has superior technology to develop hydroelectric power

(c) India has a greater labour force to develop hydroelectric power

(d) the mountain stages of these rivers lie in India

Ans: (d)

218. Which multipurpose project was taken up first of all after independence?

(a) Bhakra Nangal Project

(b) Damodar Valley Project

(c) Kosi Project

(d) None of these

Ans: (b)

219. Which of the following states is the “Sugar Bowl” of India?

(a) Uttar Pradesh

(b) Himachal Pradesh

(c) Tamil Nadu

(d) Andhra Pradesh

Ans: (a)

220. Which of the following are not kharif crops?

(a) Bajara and Maize

(b) Rice and Jowar

(c) Sugarcane and Groundnut

(d) Barley and Mustard

Ans: (d)

221. The world’s longest masonry dam is

(a) Hirakud

(b) Bhakra Nangal

(c) Nagarjuna Sagar

(d) Aswan

Ans: (a)

222. The Koal Project is aimed towards

(a) irrigation

(b) drainage and power generation

(c) power generation and load control

(d) irrigation, flood control and power generation

Ans: (d)

223. The Farakka Project la mainly aimed towards

(a) irrigating more land in West Bengal

(b) utilizing maximum of Ganga water

(c) preserving the port of Kolkata

(d) production of electricity

Ans: (c)

224. Which is India’s largest multipurpose river valley project?

(a) Bhakra Nangal

(b) Damodar Valley

(c) Nagarjunasagar

(d) Thungabhadra

Ans: (a)

225. Mahi Project will greatly benefit

(a) Maharashtra

(b) Punjab

(c) Gujarat

(d) Uttar Pradesh

Ans: (c)

226. Which of the following projects is administered by more than one State?

(a) Nagarjunasagar

(b) Kosi

(c) Hirakud

(d) Tungabhadra

Ans: (d)

227. Which region in India is known as the ‘Rice Bowl of India’?

(a) Indo-Gangetic Plain

(b) Krishna-Godavari Delta region

(c) North-East region

(d) Kerala and Tamil Nadu

Ans: (b)

228. The States involved In the Dandakaranya Project are

(a) Uttar Pradesh, Maharashtra and Karnataka

(b) Karnataka, Andhra Pradesh and Tamil Nadu

(c) Odisha, Madhya Pradesh, and Andhra Pradesh

(d) Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh

Ans: (c)

229. Match the following:

List-I List-II

A. Beas Project 1. Krishna

B. Nagarjunasagar Dam 2. Godavari

C. Ukai Project 3. Bhagirathi

D. Pochampad Project 4. Tapi

E. Tehri Project 5. Pong Dam Codes:

A B C D E

(a) 4 1 5 2 3

(b) 5 1 4 2 3

(c) 5 1 2 4 3

(d) 1 4 3 2 5

Ans: (b)

230. Which of the following hydro-electric stations is situated in Uttar Pradesh?

(a) Mayurakshi

(b) Rihand

(c) Kangsabati

(d) Hirakud

Ans: (b)

231. Hidkal Dam is on the river

(a) Krishna

(b) Cauvery

(c) Pennar

(d) Ghataprabha

Ans: (d)

232. The multipurpose project irrigating maximum area in India is

(a) Beas

(b) Bhakra Nangal

(c) Damodar Valley

(d) Hirakud

Ans: (d)

233. The Rajasthan Canal (now called the Indira Gandhi Canal) draws its water from the

(a) Yamuna

(b) Chambal

(c) Sutlej

(d) Sutlej and Beas

Ans: (d)

234. Canal irrigation la moat Important in north India because the

(a) soil is porous

(b) level of underground water is high

(c) sources of the canals are the perennial rivers

(d) regions is densely populated

Ans: (c)

235. The first marine sanctuary in India, having within its bounds coral reefs, mollusca, dolphins, tortoises and various kinds of sea birds, has been established in

(a) Sundarbans

(b) Chilka Lake

(c) Gulf of Kachchh

(d) Lakshadweep

Ans: (b)

236. Gypaum is round in

(a) Rajasthan

(b) Odisha

(c) Assam

(d) Madhya Pradesh

Ans: (a)

237. In India, diamonds are found at

(a) Panna (MP)

(b) Golkonda (AP)

(c) Khetri (Rajasthan)

(d) None of these

Ans: (a)

238. The Himalayan region is poor in mineral resources because

(a) it is made up of crystalline rocks

(b) displacement of rock strata has disturbed the arrangement of rocks and made it complex

(c) the climatic conditions are not suitable for exploitation of minerals

(d) the terrain makes exploitation of minerals difficult and very costly due to transport difficulties

Ans: (b)

239. Where in India is mica mined?

(a) Nasirabad (Rajasthan)

(b) Gaya (Bihar)

(c) Nellore (Andhra Pradesh)

(d) All the above

Ans: (d)

240. Which of the following is associated with the recent discovery of tungsten by the Geological Surveyor India?

(a) Agucha in Rajasthan

(b) Thar Desert in Rajasthan

(c) Tuensang in Nagaland

(d) Sirohi in Rajasthan

Ans: (d)

241. What is Bailadila famous for?

(a) Bauxite

(b) Iron ore

(c) Copper

(d) Coal

Ans: (b)

242. India has eight coastal states but more than half the sea salt is made along the Gujarat coast because

(a) Gandhiji started the salt movement in Gujarat

(b) Low rainfall and relative humidity are ideal for the production of salt through evaporation of sea water

(c) Kandla port exports salt

(d) The salinity of sea water is very high near the Gujarat coast

Ans: (b)

243. Gondwana coalfields are found in

(a) Assam

(b) Madhya Pradesh

(c) Meghalaya

(d) Jammu and Kashmir

Ans: (b)

244. Which central government agency is responsible for the mapping and exploration of minerals?

(a) The Geological Survey of India

(b) Surveyor General of India

(c) National Mineral Development Corporation Ltd

(d) Indian Bureau of Mines

Ans: (a)

245. What is Gomia in Jharkhand famous for?

(a) Coal fields

(b) Manganese mines

(c) Fertilizer plant

(d) Explosives factory

Ans: (d)

246. India’s forest sponge iron plant is at

(a) Kothagudam

(b) Kurnool

(c) Cuddappah

(d) Kavaratti

Ans: (a)

247. The Indian city famous for glass bangle industry is

(a) Lucknow

(b) Sikandrabad

(c) Firozabad

(d) Agra

Ans: (c)

248. The first machine made paper was manufactured

(a) in 1870 near Kolkata

(b) in 1903 in Mumbai

(c) in 1910 at Delhi

(d) After independence

Ans: (a)

249. The first cotton mill was set up at Fort master in Kolkata in

(a) 1919

(b) 1926

(c) 1818

(d) 1889

Ans: (c) 1854

250. HMT industries are set up at

(a) Kalamassery

(b) Hyderabad and Bengaluru

(c) Pinjore and Ajmer

(d) All of the above

Ans: (d)

251. The nuclear power plant in India which will provide power mainly for agriculture is located at

(a) Kalpakkam

(b) Narora

(c) Kota

(d) Tarapur

Ans: (b)

252. The first fertilizer plant was set up at

(a) Nangal (Punjab)

(b) Sindri (Bihar)

(c) Alwaye (Kerala)

(d) Trombay (Maharashtra)

Ans: (b)

253. Penicillin is produced at

(a) Bengaluru

(b) Alwaye

(c) Poona

(d) Pimpri

Ans: (d)

254. Tanks are manufactured at

(a) Kanpur

(b) Chittaranjan

(c) Perambur

(d) Avadi

Ans: (d)

255. Passenger and merchant ships are constructed at

(a) Mazagaon Docks

(b) Hindustan Shipyard at Visakhapatnam

(c) No place; the Indian docks only make navy ships

(d) Goa shipyard

Ans: (b)

256. Railway passenger coaches are manufactured at

(a) Varanasi

(b) Chittaranjan

(c) Perambur

(d) Kolkata

Ans: (c)

257. The Bokaro steel plant has been set up with the assistance of

(a) Former USSR

(b) UK

(c) USA

(d) Germany

Ans: (a)

258. The first Alumina plant in India is situated at

(a) Kiriburu (Jharkhand)

(b) Ratnagiri (Maharashtra)

(c) Sirpur (Andhra Pradesh)

(d) Korba (Madhya Pradesh)

Ans: (d)

259. The major thermal power station fed on natural gas is at

(a) Lunej

(b) Trombay

(c) Naharkatiya

(d) Digboi

Ans: (c)

260. Which one of the following east flowing rivers of India has rift valley due to down warping

(a) Damodar

(b) Mahanadi

(c) Sone

(d) Yamuna

Ans: (a)

261. ‘Saddle peak’ the highest peak of Andaman and Nicobar islands is located in

(a) Great Nicobar

(b) Middle Andaman

(c) Little Andaman

(d) North Andaman

Ans: (d)

262. The Alamatti is on the river

(a) Godavari

(b) Cauvery

(c) Krishna

(d) Mahanadi

Ans: (c)

263. Which of the following is not renowned for the manufacture of silk?

(a) Bhagalpur (Bihar)

(b) Srinagar (Jammu and Kashmir)

(c) Moradabad (Uttar Pradesh)

(d) Mysore (Karnataka)

Ans: (c)

264. India has one land-locked and protected port which is at

(a) Paradeep

(b) Chennai

(c) Kolkata

(d) Visakhapatnam

Ans: (d)

265. The air transport industry was nationalized in the year

(a) 1953

(b) 1950

(c) 1948

(d)

Ans: (a) 1947

266. Which one of the following rivers thrice forks into two streams and reunites a few miles farther on, thus forming the islands of Srirangapatanam, Sivasamudram and Srirangam?

(a) Cauvery

(b) Tungabhadra

(c) Krishna

(d) Godavari

Ans: (a)

267. The port commanding the largest hinterland in India is

(a) Mumbai

(b) Kandla

(c) Kolkata

(d) Chennai

Ans: (c)

268. The EEZ (Exclusive Economic Zone) of India is

(a) 12 miles

(b) 360 km

(c) 140 km

(d) None of these

Ans: (b)

269. The satellite construction centre in India is at

(a) Peenya

(b) Sriharikota

(c) Thumba

(d) Bengaluru

Ans: (a)

270. Where is the MIG engine manufactured in India?

(a) Koraput

(b) Bengaluru

(c) Ozar

(d) Hyderabad

Ans: (a)

271. Which of the following Railway zones and their Headquarters is not correct?

(a) North-Eastern-Gorakhpur

(b) South-Central-Hyderabad

(c) Eastern-Kolkata

(d) Western-Mumbai

Ans: (b)

272. Lac is secreted by

(a) trees like rubber

(b) certain kinds of birds

(c) some animals

(d) a certain type of insect which feeds on the saps of trees such as Palas, Ber and Kusum

Ans: (d)

273. Lac is used in making

(a) Gramophone records

(b) Varnish

(c) Sealing wax and lithographic ink

(d) All the above

Ans: (d)

274. The chief competitor of India in the field of lac is

(a) Thailand

(b) The United States of America

(c) Japan

(d) China

Ans: (a)

275. Mumbai High refers to the

(a) Greater Mumbai area

(b) Highest place in Mumbai

(c) Slopes of Western Ghats

(d) Oil field below seabed off Mumbai island

Ans: (d)

276. All example of a mineral occurring as layers in sedimentary rocks is

(a) lignite

(b) gold

(c) lead

(d) tin

Ans: (a)

277. Which city is served by Diamond Harbour?

(a) Mumbai

(b) Visakhapatnam

(c) Kolkata

(d) Rangoon

Ans: (c)

278. Operation Flood refers to

(a) Blue revolution

(b) Green revolution

(c) White revolution

(d) All the three

Ans: (c)

279. In the agricultural resources, cereals comprise

(a) rubber, oil seeds, groundnut

(b) cotton, Jute, hemp

(c) tea, coffee, cocoa

(d) rice, wheat, millets

Ans: (d)

280. ‘Black Gold’ refers to

(a) Coal

(b) Petroleum

(c) Gold

(d) Diamond

Ans: (b)

281. Ganges, Brahmaputra, Mahanadi, Cauvery, Narmada, Godavari and Krishna are extensive areas of

(a) Inland fisheries

(b) Estuarine fisheries

(c) Coastal fisheries

(d) Deep sea fisheries

Ans: (a)

282. The National Geophysical Research Institute is located in

(a) Pilani

(b) Goa

(c) Lucknow

(d) Hyderabad

Ans: (d)

283. The Institute of Petroleum Reservoir Studies is located in

(a) Ahmedabad

(b) Badodara

(c) Kolkata

(d) Lucknow

Ans: (a)

284. The four important ports of the West Coast of India, from South to North, in that order, are

(a) Kandla, Mumbai, Goa, Cochin

(b) Goa, Mumbai, Cochin, Kandla

(c) Mumbai, Kandla, Goa, Cochin

(d) Cochin, Goa, Mumbai, Kandla

Ans: (d)

285. For transporting large quantities of crude oil on land, over long distances the moat economical mode is

(a) by pipelines

(b) by rail tankers

(c) by road tankers

(d) by river barges

Ans: (a)

286. Economically exploitable lignite occurs in

(a) Andhra Pradesh

(b) Tamil Nadu

(c) Karnataka

(d) Kerala

Ans: (b)

287. Economically exploitable Gypsum occurs in

(a) Andhra Pradesh

(b) Bihar

(c) Rajasthan

(d) Maharashtra

Ans: (c)

288. The McMahan Line is a boundary between

(a) India and China

(b) India and Pakistan

(c) India and Bangladesh

(d) India and Nepal

Ans: (a)

289. Nagarjunasagar Dam was built on

(a) Mahanadi river

(b) Damodar river

(c) Krishna river

(d) Cauvery river

Ans: (c)

290. The state which tops in the production of rubber is

(a) Tamil Nadu

(b) Karnataka

(c) Kerala

(d) Odisha

Ans: (c)

291. The first river valley project started in India is

(a) Bhakra Nangal Project

(b) Damodar Valley Project

(c) Kosi Project

(d) Hirakud Project

Ans: (b)

292. Which among the following is not a raw silk producing state?

(a) Bihar

(b) Himachal Pradesh

(c) Karnataka

(d) Jammu and Kashmir

Ans: (a)

293. Coir, Copra, Coconut, Cashew are mainly exported from

(a) Mumbai

(b) Cochin

(c) Tuticorin

(d) Chennai

Ans: (b)

294. The Himalayas are formed of parallel fold range a of which

the oldest range is

(a) the Shiwalik Range

(b) the Lesser Himalayas

(c) the Great Himalayan Range

(d) the Dhaula Dhar Range

Ans: (c)

295. Which one of the following soil types of India is rendered infertile by the presence of excess iron?

(a) Desert sand

(b) Alluvial

(c) Podzolic

(d) Lateritic

Ans: (d)

296. Hampi is in

(a) Andhra Pradesh

(b) Tamil Nadu

(c) Karnataka

(d) Sri Lanka

Ans: (c)

297. Singhbhum where copper ore is mined is in

(a) Uttar Pradesh

(b) Jharkhand

(c) Andhra Pradesh

(d) Odisha

Ans: (b)

298. Hindustan Machine Tools has its factories at

(a) Bengaluru (Karnataka)

(b) Kalamassery (Kerala)

(c) Pinjore (Haryana)

(d) All the three places above

Ans: (d)

299. Naharkatiya oilfields are located in

(a) Tripura

(b) West Bengal

(c) Assam

(d) Madhya Pradesh

Ans: (c)

300. Which country assisted India in the launching of her first satellite ‘Aryabhatta’?

(a) USA

(b) United Kingdom

(c) Former USSR

(d) Germany

Ans: (c)

301. Which of the following fertilizer plants is not in the public sector?

(a) Bhatinda

(b) Nangal

(c) Kota

(d) Gorakhpur

Ans: (c)

302. The deepest mine in Asia is

(a) Jaduguda mine

(b) Kolar Gold mine

(c) Suladesi mine

(d) West Irian mine

Ans: (b)

303. “The Dowlaiswaram Anicut” is an important canal system in the

(a) Godavari Delta

(b) Krishna Delta

(c) Ganga Delta

(d) Cauvery Delta

Ans: (a)

304. One-tenth of the total salt produced in India comes from

(a) Tamil Nadu Coast

(b) Sambhar Lake

(c) Chilka Lake

(d) Wular Lake

Ans: (b)

305. In which part of India is Dogri spoken?

(a) West Bengal

(b) Assam

(c) Jammu and Kashmir

(d) Rajasthan

Ans: (c)

306. The Gobindsagar Reservoir is in

(a) Mettur Dam

(b) Bhakra Dam

(c) Ranjit Sagar Dam

(d) Rajasthan Canal

Ans: (b)

307. ‘Sagar Samrat’ is

(a) an oil drilling platform in Mumbai High

(b) an island in Indian Ocean

(c) a ship used for Antarctica expedition

(d) a space craft

Ans: (a)

308. Which one of the following types of erosion is responsible for the formation of Chambal Ravines?

(a) Splash

(b) Sheet

(c) Rill

(d) Gully

Ans: (d)

309. The longest distance covered by one Broad Gauge train in India is between

(a) Kanniyakumari and Jammu Tawi

(b) Guwahati and Tiruvananthpuram

(c) New Delhi and Chennai

(d) Gorakhpur and Cochin

Ans: (a)

310. The system or shifting cultivation in the north eastern region of India is called

(a) Jhuming

(b) Bewar

(c) Taungya

(d) Ladang

Ans: (a)

311. Diamond mine are being worked at .

(a) Hazaribagh, Jharkhand

(b) Kolar, Karnataka

(c) Neyveli, Tamil Nadu

(d) Panna, Madhya Pradesh

Ans: (d)

312. The Portuguese possessions Goa, Daman and Diu were

liberated in .

(a) 1961

(b) 1971

(c) 1981

(d)

Ans: (a) 1951

313. Sriharikota, an important unit or the Indian Space Research

Organisation is located in State.

(a) Kerala

(b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh

(d) Tamil Nadu Ans: (c)

314. Which among the following pairs of places have most marked difference in total rainfall per annum even though located approximately along the same latitude?

(a) Bengaluru and Chennai

(b) Mumbai and Visakhapatnam

(c) Ajmer and Shillong

(d) Nagpur and Kolkata Ans: (c)

315. Loktak is a

(a) Valley

(b) Lake

(c) River

(d) Mountain Range Ans: (b)

316. Periyar Wild Life Sanctuary is located in

(a) Andhra Pradesh

(b) Tamil Nadu

(c) Kerala

(d) Karnataka Ans: (c)

317. The highest dam in India is the dam.

(a) Maithan

State.

(b) Bhakra

(c) Hirakud

(d) Machkund Ans: (b)

318. Hazaribagh district in Jharkhand has rich deposits of

(a) gold

(b) mica

(c) gypsum

(d) lead Ans: (b)

319. The oldest nuclear power plant at Tarapur is located on the border between

(a) Maharashtra and Karnataka

(b) Karnataka and Andhra Pradesh

(c) Maharashtra and Gujarat

(d) Gujarat and Rajasthan Ans: (c)

320. Nayveli Power Project is a

(a) Hydro-electric

(b) Nuclear

(c) Thermal

(d) Non-conventional Ans: (c)

Power Project.

321. In Thanjavur delta

year.

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Sugarcane

crop is cultivated three times in a

(d) Groundnut Ans: (b)

322. The National Atlas and Thematic Mapping Organisation (NATMO) is located at

(a) Kolkata

(b) Lucknow

(c) Dehradun

(d) New Delhi Ans: (a)

323. The great one horned Indian Rhino is round in

(a) Corbett National Park

(b) Kanha National Park

(c) Kaziranga Game Sanctuary

(d) Periyar Game Sanctuary Ans: (c)

324. The ‘Ruhr or India’ is

(a) Mumbai-Pune region

(b) Damodar Valley region

(c) Chennai-Bengaluru region

(d) Delhi-Kanpur region Ans: (b)

325. In India the yield per hectare is very low in

(a) intensive farming

(b) extensive farming

(c) commercial cultivation

(d) plantation agriculture Ans: (b)

326. The Manchester or South India is

(a) Chennai

(b) Coimbatore

(c) Bengaluru

(d) Madurai Ans: (c)

327. Rihand Valley Project is located in the state of

(a) Uttar Pradesh

(b) Jharkhand

(c) Odisha

(d) Madhya Pradesh Ans: (a)

328.

is a planned city in India.

(a) Varanasi

(b) Srinagar

(c) Pune

(d) Chandigarh Ans: (d)

329. ICF (Integral Coach Factory) is at

(a) Alwaye

(b) Coimbatore

(c) Chennai

(d) Bhadravati Ans: (c)

330. The Grand Trunk road between Mumbai and Chennai passes

through and .

(a) Pune and Bengaluru

(b) Sholapur and Hubli

(c) Ahmednagar and Hyderabad

(d) Barsi and Guntur Ans: (a)

331. The main drawback of the railway network in India is

(a) lack of rolling stock

(b) existence of single track in many areas

(c) lack of coal

(d) the presence of three types of gauges Ans: (d)

332. Air travel has become very important for the north eastern part of India mainly because,

(a) the region is mountainous

(b) population density is low

(c) surface transport routes have to go around Bangladesh

(d) air transport is cheaper Ans: (c)

333. Soil of Western Rajasthan have a high content or

(a) Aluminium

(b) Calcium

(c) Nitrogen

(d) Phosphorus Ans: (b)

334. The National Highway – 1 connects Delhi to

(a) Chennai

(b) Kolkata

(c) Mumbai

(d) Amritsar Ans: (d)

335. A rainy day as defined by the Indian Meteorological department is a day when the rainfall at a point received is

(a) 0.5 mm to 1 mm in 24 hours

(b) 1.1 mm to 1.5 mm in 24 hours

(c) 1.6 mm to 2 mm in 24 hours

(d) above 2.5 mm in 24 hours Ans: (d)

336. The deepest land locked and protected port in India is

(a) Marmugoa

(b) Visakhaptanam

(c) Mumbai

(d) Cochin Ans: (b)

337. The width or the broad gauge track in Indian railway is

(a) 1.676 m

(b) 1.114 m

(c) 1.98 m

(d) 2.55 m Ans: (a)

338. The Damodar-Tribeni Canal which serves as an irrigation-

cum-navigation canal is

(a) 137km

(b) 147km

(c) 157km

(d) 167km Ans: (a)

long.

339. The roadways linking Mumbai and Agra passes through

(a) Nasik and Gwalior

(b) Pune and Bhopal

(c) Badodara and Jhansi

(d) Jaipur and Kanpur Ans: (a)

340. The Buckingham Canal runs through

(a) Tamil Nadu and Karnataka

(b) Kerala and Andhra Pradesh

(c) Tamil Nadu and Kerala

(d) Andhra Pradesh and Tamil Nadu Ans: (d)

341. Hindustan Aeronautics Limited (HAL) is in

(a) Mumbai

(b) Kolkata

(c) Bengaluru

(d) Chennai Ans: (c)

342. Prince, Victoria and Alexandria are the three important and

busy docks at

(a) Cochin

(b) Visakhapatnam

(c) Chennai

(d) Mumbai Ans: (d)

343. Railways are more in North Indian plains because

(a) the area is more productive

(b) it is densely populated

(c) the region offers least physical resistance

(d) All the above

Ans: (d)

344. Tin Bigha Corridor is an issue, between India and

(a) Pakistan

(b) Nepal

(c) Myanmar

(d) Bangladesh Ans: (d)

345. Which one among the following states is smallest in area?

(a) Andhra Pradesh

(b) Gujarat

(c) Karnataka

(d) Tamil Nadu Ans: (d)

346. Which of the following sets of three ports is on the east coast of India?

(a) Cochin, Goa, Mumbai

(b) Mumbai, Kolkata, Chennai

(c) Paradeep, Kakinada, Nagapattinam

(d) Machilipatnam, Kandla, Aleppey Ans: (c)

347. The National Institute of Oceanography is located at

(a) Kandla

(b) Mumbai

(c) Cochin

(d) Goa Ans: (d)

348. Plants are associated with the social forestry programmes in India?

(a) Teak

(b) Neem

(c) Eucalyptus

(d) Banyan Ans: (c)

349. Which of the following rivers of India carries the most water

(a) Ganga

(b) Brahmaputra

(c) Yamuna

(d) Godavari Ans: (b)

350. Which of the following south Indian rivers has the largest basin?

(a) Godavari

(b) Krishna

(c) Cauvery

(d) Mahanadi Ans: (a)

351. Through which of the following States the Ganga does not

pass?

(a) Madhya Pradesh

(b) Bihar

(c) West Bengal

(d) Uttar Pradesh Ans: (a)

352. Through which of the following sets of states does Krishna

river flow?

(a) Karnataka, Andhra Pradesh

(b) Maharashtra, Madhya Pradesh

(c) Maharashtra, Andhra Pradesh

(d) Maharashtra, Karnataka Ans: (d)

353. Which of the following rivers flows between Vindhya and Satpura ranges?

(a) Mahanadi

(b) Tapi

(c) Narmada

(d) Chambal Ans: (c)

354. The Ganga plain widens from

(a) south to north

(b) west to east

(c) north to south

(d) east to west Ans: (d)

355. Which of the following is a distributary of the Ganga?

(a) Yamuna

(b) Sone

(c) Chambal

(d) Hugli

Ans: (d)

356. Which of the following States does not share the drainage basin of the Krishna?

(a) Maharashtra

(b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh

(d) Tamil Nadu

Ans: (d)

357. Which of the following states does not share the drainage basin of the Cauvery?

(a) Andhra Pradesh

(b) Karnataka

(c) Kerala

(d) Tamil Nadu Ans: (a)

358. Which of the following clties/towns does not lie on the banks of the Ganga?

(a) Kanpur

(b) Fatehpur

(c) Ghazipur

(d) Farrukhabad Ans: (b)

359. Which of the following places does not lie on the banks of Godavari?

(a) Nanded

(b) Bhadrachalam

(c) Rajhamundry

(d) Kakinada

Ans: (d)

360. By what name is India’s eastern coast known?

(a) Coromandel Coast

(b) Bay of Bengal

(c) Eastern Ghat Coast

(d) Kolkata Chennai Coast

Ans: (a)

361. Which of the following represents the southernmost geographical unit of India?

(a) Cape Comorin (Kanyakumari)

(b) Rameshwaram

(c) Lakshadweep

(d) Great Nicobar Island

Ans: (d)

362. Who demarcated the boundary line between India and Pakistan?

(a) Lord Curzon

(b) Lord Canning

(c) Cyril Radcliffe

(d) Stafford Cripps

Ans: (c)

363. In which of the following States is Sambhar lake located?

(a) Madhya Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Gujarat

(d) Rajasthan

Ans: (d)

364. The boundary between India and China is known as

(a) Radcliffe Line

(b) Durand Line

(c) McMahan Line

(d) Maginot Line

Ans: (c)

365. The Duncan Pass is located between

(a) Afghanistan and India

(b) Pakistan and Afghanistan

(c) South Andaman and Little Andaman

(d) Shivalik and Karakoram

Ans: (c)

366. The Valleys of Peninsular India are generally

(a) U-Shaped

(b) V-Shaped

(c) Deep

(d) Not so deep

Ans: (a)

367. The river system which depends more on melting of snow for its water supply is the

(a) Ganga

(b) Indus

(c) Godavari

(d) Brahmaputra

Ans: (b)

368. Which of the following is not one of the traditional Indian seasons (ritus)?

(a) Vasant

(b) Grishma

(c) Margsheersha

(d) Sharad

Ans: (c)

369. Who introduced the term ‘monsoon’?

(a) The British

(b) The Mughals

(c) The Arabs

(d) The Chinese

Ans: (c)

370. Monsoon is caused by

(a) Temperature changes

(b) Seasonal reversal of winds

(c) Humidity difference

(d) Pressure differences

Ans: (d)

371. To which kind of rock does marble belong?

(a) Metamorphic rock

(b) Sedimentary rock

(c) Igneous rock

(d) Volcanic rock

Ans: (a)

372. Which of the following types of soils is found throughout

India in all climatic zones?

(a) Saline and Alkaline soils

(b) Red soils

(c) Laterite soils

(d) Alluvial soils

Ans: (a)

373. Which of the following is the most fertile soil in India?

(a) Black soil

(b) Alluvial soil

(c) Red soil

(d) Laterite soil

Ans: (b)

374. For the cultivation of which crop is black soil moat suitable?

(a) Cotton

(b) Rice

(c) Jute

(d) Wheat

Ans: (a)

375. Which of the following can be used to correct acidic soil?

(a) Gypsum

(b) Lime

(c) Vegetable compost

(d) Calcium superphosphate

Ans: (b)

376. Which type of soil retains maximum water?

(a) Sandy soil

(b) Clayey soil

(c) Loamy soil

(d) Rocky soil

Ans: (b)

377. Which of the following is an ore of iron?

(a) Bauxite

(b) Haematite

(c) Dolomite

(d) Alunite

Ans: (b)

378. Bauxite is the ore of

(a) Aluminium

(b) Copper

(c) Zinc

(d) Mica

Ans: (a)

379. Mekong Ganga Co-operation Project is

(a) an irrigation project involving India and Myanmar

(b) a joint tourism initiative of some Asian countries

(c) a hydroelectric power project involving India, Bangladesh and Myanmar

(d) a defence and security agreement of India with its eastern neighbours

Ans: (b)

380. Some people in Manipur live in houses bunt on floating islands of weeds and decaying vegetation held together by suspended slit. These islands are called

(a) Tipis

(b) Barkhans

(c) Phoomdis

(d) Izba

Ans: (c)

381. The national highway from Amritsar to Kolkata via Delhi is

numbered

(a) 1

(b) 2

(c) 4

(d) 8

Ans: (a)

382. What is the main attraction of Kaziranga Sanctuary located

in Assam?

(a) Tiger

(b) Spotted deer

(c) Nilgai

(d) One horned Rhinoceros

Ans: (d)

383. What is Bandipur Sanctuary situated in Karnataka particularly noted for

(a) Wild Elephant

(b) Indian Bison

(c) Rhinoceros

(d) Spotted Deer

Ans: (d)

384. In ancient times the name Ratnakar denote

(a) Arabian Sea

(b) Bay of Bengal

(c) Indian Ocean

(d) Confluence of Ganga, Yamuna and Saraswati

Ans: (a)

385. According to historical geography Bharata Varaha is a part of

(a) Pushkharadweepa

(b) Jambudweep

(c) Kraunchidweepa

(d) Kushadweepa

Ans: (b)

386. Which of the following is not primarily a kharif crop in India?

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Maize

(d) Cotton

Ans: (a)

387. Gujarat is noted for the cultivation of

(a) Cotton

(b) Sugarcane

(c) Saffron

(d) Jute

Ans: (a)

388. Black soil derived from volcanic rocks with humus is suitable for growing

(a) rice

(b) wheat

(c) cotton

(d) grapes

Ans: (c)

389. Which of the following is a rabi crop?

(a) Cotton

(b) Mustard

(c) Maize

(d) Rice

Ans: (b)

390. The Nagarjunasagar Project is an important multipurpos project on the river in the district of Andhra Pradesh.

(a) Godavari, West Godavari

(b) Mahanadi, Krishna

(c) Krishna, Nalgonda

(d) Tungabhadra, East Godavari

Ans: (c)

391. The Satpura Thermal Power Station is in

(a) Uttar Pradesh

(b) Jammu and Kashmir

(c) Madhya Pradesh

(d) Maharashtra

Ans: (c)

392. Tobacco was introduced into India by the

(a) Chinese

(b) Portuguese

(c) English

(d) French

Ans: (b)

393. In which of the following areas of India is there an overlapping plantation of tea and coffee?

(a) North-east

(b) North-west

(c) South-west

(d) South-east

Ans: (c)

394. The Hirakud Project harnesses the water of the

(a) Ganga

(b) Sutlej

(c) Mahanadi

(d) Tapi

Ans: (c)

395. The Talcher Thermal Power Station is in

(a) Odisha

(b) Maharashtra

(c) West Bengal

(d) Meghalaya

Ans: (a)

396. The Damodar Valley Project concerns two states

(a) Madhya Pradesh and Uttar Pradesh

(b) West Bengal and Bihar

(c) Maharashtra and Karnataka

(d) Haryana and Punjab

Ans: (b)

397. Mayurakshi Project is an undertaking of the Government of

(a) Maharashtra

(b) West Bengal

(c) Andhra Pradesh

(d) Uttar Pradesh

Ans: (b)

398. Rabi crop is sown in

(a) October – November

(b) April – May

(c) January – February

(d) August – September

Ans: (a)

399. The ‘Todas’ are one of the major tribes found in

(a) Sikkim

(b) Assam

(c) Nilgiris

(d) The Andaman and Nicobar Islands

Ans: (c)

400. The Matatilla Project is

(a) executed by Uttar Pradesh

(b) executed by Madhya Pradesh

(c) a joint venture by Uttar Pradesh and Madhya Pradesh

(d) a joint venture by Uttar Pradesh and Bihar

Ans: (c)

401. The Sharavati Project is a/an

(a) thermal project

(b) hydro-electric project

(c) multipurpose project

(d) irrigation project

Ans: (b)

402. Arable lands refer to

(a) pasture land

(b) fallow land

(c) woodland

(d) cultivable land

Ans: (d)

403. In India economically exploitable lignite deposits occur at

(a) Neyveli, Tamil Nadu

(b) Singareni, Andhra Pradesh

(c) Talcher, Odisha

(d) Jharia, Bihar

Ans: (a)

404. The Rajasthan Canal Project coven

(a) Punjab

(b) Punjab, Haryana and Rajasthan

(c) Haryana

(d) Rajasthan

Ans: (b)

405. The land-locked natural harbour along the east coast of India is

(a) Visakhapatnam

(b) Chennai

(c) Kolkata

(d) Paradeep

Ans: (a)

406. Oil field of India has the largest quantity of recoverable reserves.

(a) Moran Oilfield

(b) Mumbai High (off shore) Oilfield

(c) Ankaleshwar Oilfield

(d) Naharkatiya Oilfield

Ans: (b)

407. The Palk Bay lies between

(a) Gulf of Kachchh and Gulf of Khambhat

(b) Gulf of Mannar and Bay of Bengal

(c) Lakshadweep and Maldive Islands

(d) Andaman and Nicobar Islands

Ans: (b)

408. Consider the following rivers:

1. Kishenganga

2. Ganga

3. Wainganga

4. Penganga

The correct sequence of these rivers when arranged in the North – South direction is

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 2, 1, 3, 4

(c) 2, 1, 4, 3

(d) 3, 2, 1, 4

Ans: (a) 1, 2, 4, 3

409. The National Metallurgical Laboratory of India is at

(a) Jamshedpur

(b) Dhanbad

(c) Roorkee

(d) Ranchi

Ans: (a)

410. Forest Research Institute is at

(a) Mumbai

(b) Cambay

(c) Dehradun

(d) Simla

Ans: (c)

411. The moat important commercial forests of India are

(a) Tropical evergreen

(b) Mangrove

(c) Tropical deciduous

(d) Coniferous

Ans: (c)

412. Which is common to Guwahati, Barauni, Koyali, Haldia, Digboi and Mathura?

(a) Public sector refineries, owned by the Indian oil corporation are located in these places

(b) They are prominent game sanctuaries

(c) They are hill stations

(d) Oil and natural gas commission has its units in all these places

Ans: (a)

413. Among sources of power India has largest of

(a) coal

(b) oil

(c) natural gas

(d) lignite

Ans: (a)

414. HBJ pipe line is being laid for a distance of 1730 km in order to

(a) provide cooking gas for villages

(b) provide employment for rural population

(c) provide feedstock for six large fertilisers

(d) serve the power requirements of many states

Ans: (c)

415. India is particularly poor in reserves of

(a) coal

(b) iron ore

(c) non-ferrous metals

(d) limestone

Ans: (c)

416. The HBJ pipe line serves the fertilizer plant(a) at

(a) Hazira (Gujarat)

(b) Bijaipur (Madhya Pradesh)

(c) Jagdishpur (Uttar Pradesh)

(d) All the three

Ans: (d)

417. Of Indian tea production comes from Assam, West Bengal, Kerala and Tamil Nadu

(a) 50%

(b) 75%

(c) 98%

(d) 30%

Ans: (c)

418. The Indian sub-continent was originally part of a huge landmass called

(a) Jurassic landmass

(b) Aryavarta

(c) Indiana

(d) Gondwana continent

Ans: (d)

419. Anjuna, Baga, Colva, Majorda, and Miramar are beaches in

(a) Chennai

(b) Goa

(c) Mumbai

(d) Visakhapatnam

Ans: (b)

420. Iron ore mines are located in

(a) Salem, Bhadravati, Raniganj

(b) Hazaribagh, Jharia, Kudremukh

(c) Monghyr, Balaghat, Hazaribagh

(d) Singhbhum, Mayurbhanj, Bastar

Ans: (d)

421. Which of the following is not primarily a rabi crop in India?

(a) Wheat

(b) Gram

(c) Jute

(d) Linseed

Ans: (c)

422. Where was the first cotton mill set up in India?

(a) Mumbai

(b) Coimbatore

(c) Surat

(d) Kolkata

Ans: (d)

423. With which one of the following industries is Coimbatore associated?

(a) Gold

(b) Gujarat

(c) Cotton Textile

(d) Sericulture

Ans: (c)

424. Where was India’s first rocket launching station set up?

(a) Sriharikota

(b) Arvi

(c) Thumba

(d) Port Blair

Ans: (c)

425. India conducted its first nuclear explosion at

(a) Apsara

(b) Pokharan

(c) Koyana

(d) Kalpakkam

Ans: (b)

426. Which one of the following railway zones has the maximum route length in kilometres?

(a) Northern

(b) Southern

(c) Central

(d) Western

Ans: (a)

427. Where is the headquarters of South-Central Railway located?

(a) Itarsi

(b) Mumbai

(c) Secunderabad

(d) Vijayawada

Ans: (c)

428. Which one of the following is the most important port of Gujarat?

(a) Porbandar

(b) Surat

(c) Kandla

(d) Diu

Ans: (c)

429. The airport of Mumbai is called

(a) Dum Dum

(b) Sahar

(c) Palam

(d) Meenambakkam

Ans: (b)

430. Which one of the following towns is not situated along the Grand Trunk Road?

(a) Allahabad

(b) Lucknow

(c) Agra

(d) Kanpur

Ans: (b)

431. Which one among the following has the largest shipyard In India?

(a) Kolkata

(b) Kochi

(c) Mumbai

(d) Visakhapatnam

Ans: (b)

432. Which language next to Hindi is spoken by the largest number of people in India?

(a) Bengali

(b) Marathi

(c) Tamil

(d) Telugu

Ans: (a)

433. What is the official language of Nagaland?

(a) Nagali

(b) English

(c) Assamese

(d) Chinese

Ans: (b)

434. Match the following:

List-I list-II

(Industries) (Industrial Centres)

A. Pearl fishing 1. Pune

B. Automobiles 2. Tuticorin

C. Ship building 3. Pinjore

D. Engineering goods 4. Marmagao Codes:

(a) 2 1 4 3

(b) 2 1 3 4

(c) 1 2 4 3

(d) 1 2 3 4

Ans: (a) 1 2 3 4

435. Match the following:

List-I List-II

(Rivers) (Dams)

A. Cauvery 1. Alamatti

B. Krishna 2. Mettur

C. Narmada 3. Gandhi Sagar

D. Chambal 4. Sardar Sarovar

Codes:

(a) 1 4 2 3

(b) 2 1 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 1 3 4 2

Ans: (b)

436. Match the following:

List-I List-II

(Minerals) (Mining areas)

A. Graphite 1. Bellary

B. Lead 2. Didwana

C. Salt 3. Rampa

D. Silver 4. Zawar

Codes:

(a) 3 4 1 2

(b) 1 4 2 3

(c) 3 1 4 2

(d) 2 3 1 4

Ans: (b)

437. Match the following:

List-I List-II

(Places) (Industries)

A. Jamnagar 1. Aluminium

B. Hospet 2. Wollen Textile

C. Korba 3. Fertilizers

D. Haldia 4. Cement

Codes: 5. Iron and Steel

(a) 4 3 1 2

(b) 2 5 1 3

(c) 4 5 2 1

(d) 2 1 4 3

Ans: (b)

438. Match the following:

List-I List-II

(Towns) (Specialisation)

A. Alibag 1. Fishing centre

B. Balapur 2. Holiday resort

C. Nhava Sheva 3. Petro-chemical cplx

D. Ratnagiri 4. Port

Codes:

(a) 1 3 2 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 2 1

(d) 2 1 4 3

Ans: (b)

439. Which of the following places are known for paper manufacturing industry?

1) Yamunanagu

2) Guwahati

3) Shahabad

4) Ballarpur

Choose the correct answer using the codes given below: Codes:

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 2 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

440. Which of the following pairs are correctly matched?

1. Idukki Thermal power station

2. Sabarigiri Hydroelectric project

3. Ghatprabha Irrigation project

4. Ramganga Multipurpose project

Select the correct answer by using the codes given below: Codes:

(a) 2, 3 and 4

(b) 1, 2, 3 and 4

(c) 3 and 4

(d) 1 and 2

Ans: (a)

441. Which one of the following gives the two largest Union Territories of India (in terms of geographical area) in the correct descending order?

(a) Andaman and Nicobar Islands and Delhi

(b) Chandigarh, Lakshadweep

(c) Delhi, Puducherry

(d) Delhi, Chandigarh

Ans: (a)

442. The water of the Luni river is

(a) Fresh

(b) Fresh in upper reaches and salty in the lower reaches

(c) Salty

(d) Fresh in rainy season and salty in other seasons

Ans: (b)

443. Rain shadows are associated with

(a) Convectional rainfall

(b) Orographic rainfall

(c) Cyclonic rainfall

(d) Orographic cyolonic rainfall

Ans: (b)

444. Which one of the following is a famous hill station of South India?

(a) Panchmarhi

(b) Ootacamund

(c) Madurai

(d) Araku Valley

Ans: (b)

445. Rayalaseema is a region of which one of the following States?

(a) Karnataka

(b) Maharashtra

(c) Andhra Pradesh

(d) Tamil Nadu

Ans: (c)

446. “Konkan” is a region of which one of the following States?

(a) Karnataka

(b) Maharashtra

(c) West Bengal

(d) Kerala

Ans: (b)

447. To check the expansion of Thar desert which one of the following methods is expected to yield the best results?

(a) Artificial rain

(b) Construction of canals

(c) Afforestation

(d) Construction of Dams

Ans: (c)

448. In which one of the following cities can one never have the sunshine directly overhead at noon?

(a) Bengaluru

(b) Mumbai

(c) Visakhapatnam

(d) Delhi

Ans: (d)

449. Which of the following pairs of states and their important crops are correctly matched?

1. Kerala Tapioca

2. Maharashtra Cotton

3. West Bengal Jute

4. Gujarat Groundnut

Select the correct answer by using the codes given below: Codes:

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 2 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans: (d)

450. Which one of the following is not conducive to the formation of deltas?

(a) Currents and Tides

(b) Calm winds

(c) Absence of large lakes along the course of the river

(d) Sheltered coastline

Ans: (a)

451. Lucerene is a

(a) Cereal crop

(b) Cash crop

(c) Foliage crop

(d) Fibre crop

Ans: (c)

452. Approximately what percentage of world’s cattle population is to be found in India?

(a) 50%

(b) 18%

(c) 80%

(d)

Ans: (b) 7%

453. Foot and mouth disease is common among

(a) Birds

(b) Goats and sheep only

(c) Cattle only

(d) Cattle, goats, sheep and other hoofed animals

Ans: (d)

454. “Mulching” is the term used for the process of

(a) Covering the roots of plants with loose material, dung, etc. in order to protect them from soil erosion etc.

(b) Breaking down big pieces of soil into small ones

(c) Transplanting of paddy seedlings

(d) Nitrogen fixation of soil by use of fertilizers

Ans: (a)

455. Which of the following helps in the ‘greening process’ of crops?

(a) Sunshine

(b) Phosphatic fertilizers

(c) Nitrogenous fertilezers

(d) Potassic fertilizers

Ans: (c)

456. Through which one of the following Indian states the Tropic of Cancer does not pass?

(a) Manipur

(b) Tripura

(c) Gujarat

(d) Rajasthan

Ans: (a)

457. The winter rain in Chennai is caused by

(a) South-West Monsoons

(b) North-East Monsoons

(c) Intense Land and Sea Breezes

(d) Cyclonic winds in the Bay of Bengal

Ans: (b)

458. At which place will you find maximum sunlight in December?

(a) Kanniyakumari

(b) Pune

(c) Kolkata

(d) Leh

Ans: (a)

459. Belt of Doldrums exists in which of the following regions?

(a) Polar region

(b) Equatorial region

(c) Sub-Polar region

(d) Sub-Tropical region

Ans: (b)

460. Match the following:

List-I List-II

(Crops) (Geographical conditions)

A. Barley 1. Hot and dry climate with poor soil

B. Rice 2. Cool climate with poorer soil

C. Millets 3. Warm and moist climate with high altitude

D. Tea 4. Hot and moist climate with rich soil Codes:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 3 4 1 2

(c) 2 1 4 3

(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

461. Which region gets first monsoon in summer?

(a) Himalayas

(b) Western Ghats

(c) Eastern Ghats

(d) Gangatic Plain

Ans: (b)

462. What is the International Date Line?

(a) An imaginary line connecting places of the same altitude

(b) It is 180º Meridian from Greenwich

(c) Region within 5º of the Equator

(d) None of these

Ans: (b)

463. Which states is the biggest producer of cashewnut?

(a) Tamil Nadu

(b) Assam

(c) Kerala

(d) Punjab

Ans: (a)

464. What will be the difference in time of two cities situated on the same longitude but one in northern and the other in southern hemisphere?

(a) No difference

(b) Four hours difference

(c) Four minutes difference

(d) There are no such cities

Ans: (a)

465. What causes earthquakes?

(a) Occurrence of underground water

(b) Volcanic eruptions

(c) Occurrence of cracks and fissures in rocks

(d) No definite cause has been found so far

Ans: (b)

466. As we move from the Pole to the Equator along the longitude,

what la true of the variety of crops and animals?

(a) Both increase

(b) Both decrease

(c) Variety of crops increases but that of animals decreases

(d) Variety of animals increases but that of crops decreases

Ans: (a)

467. Why does a farmer plough his fields in summer?

(a) To prevent alkalinity of soil

(b) To prevent acidity of soil

(c) To prevent the surface from becoming hard

(d) To fertilize the soil

Ans: (c)

468. If it rains only for two months which of the following will yield maximum crop per hectare?

(a) Short term crops

(b) Long term crops

(c) Pulses

(d) Millets

Ans: (d)

469. How would you increase the yield of maize crop?

(a) Evolve high yielding varieties of seeds to suit different agroclimatic regions

(b) Develop high yielding varieties

(c) Develop disease-resistant varieties

(d) Develop early and very early maturing varieties suitable for rainfall areas

Ans: (a)

470. Where in India is the rift valley to be found?

(a) Brahmaputra Valley

(b) Godavari Valley

(c) Cauvery Valley

(d) Narmada Valley

Ans: (d)

471. In an area with more than 200 cm annual rainfall and slopy hills, which of the following crops can be cultivated best?

(a) Tea

(b) Jute

(c) Tobacco

(d) Cotton

Ans: (a)

472. On account of which one of the following reasons, we can say that Asia and Australia at one time were joined together?

(a) Fossils of Marsupials are found in Asia

(b) Culture of both places has many similarities

(c) Climate is quite similar

(d) The big green fields found in Australia are very much like those in Asia

Ans: (a)

473. Which one of the following pairs is not correct?

(a) New Moore Island – India

(b) Hurricane – China Sea

(c) Doldrums – The equator

(d) Trade winds – Winds which blow towards the equator

Ans: (b)

474. Deltas are formed where the shores are free of

(a) Low tide

(b) Hard rocks

(c) High tide

(d) Trees

Ans: (b)

475. Who prepares topographical maps of India?

(a) Goelogical Survey of India

(b) Archaeological Survey of India

(c) Survey of India

(d) Geographical Survey of India

Ans: (c)

476. The Indian peninusula as compared to the north Indian plains is

(a) Rich in mineral

(b) More stable

(c) At a higher level

(d) All the above

Ans: (d)

477. The Islands of Lakshadweep are

(a) of volcanic origin

(b) of coral origin

(c) of continental origin

(d) elevated portions of sub-marine mountains

Ans: (b)

478. There is no Scheduled Caste population in

(a) Punjab

(b) Nagaland

(c) Gujarat

(d) Manipur

Ans: (b)

479. There is no Scheduled Tribe population in

(a) Kerala

(b) Tamil Nadu

(c) Punjab

(d) Rajasthan

Ans: (c)

480. Wild asses are found in

(a) Parkal, Warangal (Andhra Pradesh)

(b) Rann of Kutch, Gujarat

(c) Manas, Barpeta (Assam)

(d) Chandraprabha, Varanasi

Ans: (b)

481. Heavy water plants are generally located near

(a) Major irrigation projects

(b) Hydroelectric projects

(c) Fertilizer plants

(d) Nuclear power plants

Ans: (c)

482. The driest part of India is

(a) Rann of Kutch

(b) Rajasthan

(c) Leh

(d) Hinterland of Western Ghats

Ans: (c)

483. The edible oil commonly used in India for preparation of

toilet soap is

(a) Linseed oil

(b) Mustard oil

(c) Soyabean oil

(d) Coconut oil

Ans: (d)

484. Major coal deposits of India occur in

(a) Seams separated by igneous rocks

(b) Seams separated by sedimentary rocks

(c) Seams separated by metamorphic rocks

(d) Open cast mines

Ans: (b)

485. Jute fibre is obtained from which part of the Jute?

(a) Root

(b) Stem

(c) Leaf

(d) Fruit

Ans: (b)

486. Which part of India receives rainfall from both the South- West and North-West monsoons?

(a) Tamil Nadu

(b) Odisha

(c) Lakshadweep Islands

(d) Andaman and Nicobar Islands

Ans: (d)

487. The Ganges in Bangladesh is known as the

(a) Farakka

(b) Brahmaputra

(c) Padma

(d) Sonar

Ans: (c)

488. The Idukki hydroelectric plant la on the river

(a) Godavari

(b) Krishna

(c) Periyar

(d) Tungabhadra

Ans: (c)

489. A fertile soil, suitable growing common crops, is like to have a pH value of

(a) three

(b) four

(c) six to seven

(d) nine to ten

Ans: (d)

490. Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Teak : Jammu and Kashmir

(b) Deodar : Madhya Pradesh

(c) Sandalwood : Kerala

(d) Sundari : West Bengal

Ans: (d)

491. The largest area under plantation in India is in

(a) Kerala

(b) Karnataka

(c) Tamil Nadu

(d) Assam

Ans: (d)

492. Match the following:

List-I List-II

(Mangrove) (State)

A. Achra Ratnagiri 1. Karnataka

B. Coondapur 2. Kerala

C. Pichavara 3. Andhra Pradesh

D. Vembanad 4. Maharashtra

5. Tamil Nadu

Codes:

A B C D

(a) 2 1 5 4

(b) 4 5 3 2

(c) 2 5 3 4

(d) 4 1 5 2

Ans: (d) 4 1 5 2

493. Open stunted forests with bushes and having long roots and sharp thorns or spines are commonly found in

(a) Eastern Odisha

(b) North-Eastern Tamil Nadu

(c) Shiwaliks and Terai regions

(d) Western Andhra Pradesh

Ans: (d)

494. The shape of the Himalayas is like

(a) A straight line

(b) An arc

(c) A zigzag line

(d) A spiral

Ans: (b)

495. When dew point la reached it is said that at that temperature

(a) the atmosphere is said to be saturated with water vapour

(b) the relative humidity of the atmosphere is 100%

(c) the atmosphere can hold no more water vapour

(d) All the above

Ans: (a)

496. The approximate age of the Aravillis range is

(a) 370 million years

(b) 470 million years

(c) 570 million years

(d) 670 million years

Ans: (d)

497. Which one of the following statements is not true?

(a) Ghaggar’s water is utilized in the Indira Gandhi Canal

(b) Narmada raised from Amarkantak region

(c) Nizatn Sagar is situtated on the Manjra river

(d) Penganga is a tributary of the Godavai

Ans: (a)

498. Which of the following is a natural harbour?

(a) Visakhapatnam

(b) Mumbai

(c) Chennai

(d) Kolkata

Ans: (b)

499. Which of the following hill stations is not located in Himachal Pradesh?

(a) Kulu

(b) Manali

(c) Shimla

(d) Ranikhet

Ans: (d)

500. Which of the following States is called the “Garden of

Spices”?

(a) Karnataka

(b) Kerala

(c) Andhra Pradesh

(d) Tamil Nadu

Ans: (b)

501. The capacity of the atmosphere to hold water vapour

(a) Increases as the temperature increases

(b) Decreases as the temperature increases

(c) Increases as the temperature decreases

(d) Decreases as the temperature decreases

Ans: (a)

502. In India the problem of utilisation of agricultural wastes is in

(a) Conversion of cellulose into sugar

(b) Conversion of bran into molasses

(c) Conversion of starch into alcohol

(d) Conversion of sugar into carbohydrates

Ans: (a)

503. Consider the following statements:

1. Tides are of great help in navigation and fishing

2. High tide enables big ships to enter or leave the harbour safely

3. Tide prevents siltation in the harbours

4. Kandla and Diamond Harbour are tidal ports Which of these statements are correct?

(a) 1 and 4

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

504. Which of the following is a new bio-fertilizers?

(a) Green Blue Algae

(b) Nitrates

(c) Compost

(d) Farmyard manure

Ans: (a)

505. Which of the following is a tropical monsoon crop?

(a) Jowar

(b) Chillies

(c) Rice

(d) Ragi

Ans: (c)

506. Soyabeans are rich in

(a) Vitamin A

(b) Proteins

(c) Minerals

(d) Carbohydrates

Ans: (b)

507. Rotation of crops means

(a) Same crop is grown again and again

(b) Two crops are grown simultaneously to increase productivity of the soil

(c) Different crops are grown in succession to maintain the soil fertility

(d) None of the above

Ans: (c)

508. Which of the following is the correct order of increasing size of the grains of soil particles?

1. Clay

2. Silt

3. Sand

4. Gravel

(a) BCDA

(b) ABCD

(c) DCBA

(d) ADCB

Ans: (b)

509. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes gives below the lists:

List-I (Climatic conditions) List-II(Region)

A. Chennai is warmer than Kolkata 1.North-East Monsoon

B. Snowfall in Himalayas 2. Altitude

C. Rainfall decreases from West Bengal to Punjab 3. Western depressions

D. Sutlej-Ganga Plain gets some rain in winter 4.Distance from sea

Codes:

A B C D

(a) 1 2 4 5

(b) 4 5 1 3

(c) 5 2 4 3

(d) 5 1 3 4

Ans: (c)

510. Which State in India is known as the ‘Granary of India’?

(a) Haryana

(b) Andhra Pradesh

(c) Punjab

(d) Kerala

Ans: (c)

511. What is the main advantage of transplantation method in rice cultivation?

(a) This method ensures maximum utilization of land

(b) It is helpful in achieving an economical use of water and a higher yield of grain

(c) It helps in early harvesting

(d) The draining of water from the field before harvesting is made easy

Ans: (b)

512. With reference to the area devoted to its cultivation pulses hold the third place in India. Which crops occupy the first and second places respectively?

(a) Rice and Wheat

(b) Rice and Cotton

(c) Jowar and Cotton

(d) Jowar and Bajara

Ans: (a)

513. Which of the following types of soils is most suited for tea cultivation?

(a) Laterite soils

(b) Red soils

(c) Black soils

(d) Alluvial soils

Ans: (a)

514. Which of the following is not one of the important steps in processing tea leaves?

(a) Withering

(b) Rolling

(c) Fermenting

(d) Drying

Ans: (c)

515. What is the best source of pure cellulose?

(a) Coir

(b) Cotton fibre

(c) Jute fibre

(d) Hemp

Ans: (b)

516. Which is the best irrigated State in India?

(a) Andhra Pradesh

(b) Uttar Pradesh

(c) Punjab

(d) Maharashtra

Ans: (c)

517. Which of the following is not a multi-purpose project

involving more than one State in India?

(a) Nagarjunasagar

(b) Damodar Valley Corporation

(c) Bhakra Nangal

(d) Chambal

Ans: (a)

518. On which of the following sets of rivers are Nagarjunasagar, Ukai, Hirakud, and Thein Dam located respectively?

(a) Krishna, Mahanadi, Godavari, Tapi

(b) Cauvery, Krishna, Narmada, Beas

(c) Krishna, Tapi, Mahanadi, Ravi

(d) Godavari, Brahmaputra, Narmada, Yamuna

Ans: (c)

519. What was the primary purpose of constructing the Farakka Barrage?

(a) Preservation and maintenance of Kolkata port for navigation

(b) To supply Ganga water to Bangladesh

(c) To bring additional area of West Bengal under irrigation

(d) To meet the chronic power shortage in Kolkata

Ans: (a)

520. Which dam in India has the distinction of being the longest main stream dam in the world?

(a) Bhakra Nangal Dam

(b) Rihand Dam

(c) Tehri Dam

(d) Kosi Project

Ans: (c)

521. Govind Ballabh Pant Sagar which has the distinction of being the largest man-made lake in Asia, forms part of

(a) Damodar Valley Project

(b) Chambal Project

(c) Tehri Dam

(d) Kosi Project

Ans: (b)

522. Which one of the following provides the correct sequence of occurrence of four towns/cities as one proceeds from west to east?

(a) Rajkot, Baroda, Kharagpur, Bilaspur

(b) Bikaner, Aligarh, Darbhanga, Nowgong

(c) Indore, Rourkela, Agartala, Jamshedpur

(d) Nasik, Aurangabad, Berhampur, Nanded

Ans: (b)

523. Which of the following is not one of the non-conventional sources of energy in India?

(a) Solar Energy

(b) Geo-Thermal Energy

(c) Thermal Energy

(d) Tidal Power

Ans: (c)

524. Which of the following non-conventional sources of energy holds out the maximum promise in India?

(a) Solar Energy

(b) Geothermal Energy

(c) Tidal Energy

(d) Wind Energy

Ans: (a)

525. In India the most important source of energy is

(a) Petroleum

(b) Coal

(c) Nuclear

(d) Hydro-electricity

Ans: (b)

526. What is meant by ‘energy crisis’?

(a) Shortage of hydro-electricity

(b) Malnutrition leading to short supply of energy in the human body

(c) Shortage of the thermal power

(d) Impending danger of total exhaustion of fossil fuels like coal and petroleum

Ans: (b)

527. The Bhadravati Steel Plant is the only plant which is managed by a State Government. Which is that State Government?

(a) Tamil Nadu

(b) Odisha

(c) Andhra Pradesh

(d) Karnataka

Ans: (d)

528. Which of the following is the major centre of production of railway wagons?

(a) Asansol

(b) Chittaranjan

(c) Jamshedpur

(d) Perambur

Ans: (a)

529. Which of the following fertilisers provides maximum amount

of nitrogen?

(a) Calcium Nitrate

(b) Urea

(c) Ammonium Sulphate

(d) Nitrolium

Ans: (b)

530. Which sugar is obtained from grapes

(a) Lactose

(b) Maltose

(c) Glucose

(d) Sucrose

Ans: (c)

531. Which one of the following regions of India is now regarded as an ‘ecological hot spot’?

(a) Western Himalayas

(b) Eastern Himalayas

(c) Western Ghats

(d) Eastern Ghats

Ans: (c)

532. Which of the following is not one of the reasons for concentration of jute mills in Kolkata?

(a) Cheap and abundant power supply

(b) Availability of coal

(c) A large supply of cheap labour and water required for industry

(d) The port of Kolkata can easily export all the jute goods

Ans: (a)

533. The thermal power plant of Bokaro is located in

(a) Bihar

(b) Chhattisgarh

(c) Jharkand

(d) Odisha

Ans: (c)

534. Khetri project in Rajasthan has been set up for producing

(a) Zinc

(b) Manganese

(c) Copper

(d) Salt

Ans: (c)

535. What is Pimpri, a place in Maharashtra, known for

(a) Leather goods

(b) Soaps

(c) Electric goods

(d) Penicillin

Ans: (d)

536. Match the following:

List-I List-II

(Places) (Rivers)

A. Hyderabad 1. Godavari

B. Tiruchirapalli 2. Tapi

C. Surat 3. Cauvery

D. Nasik 4. Musi

Codes:

A B C D

(a) 4 3 2 1

(b) 1 2 3 4

(c) 1 3 2 4

(d) 2 4 1 3

Ans: (a)

537. Which of the following is not a major rubber producing states?

(a) Kerala

(b) Karnataka

(c) Tamil Nadu

(d) Odisha

(e) All of these

Ans: (d)

538. Which of the following is a Horticulture Crop?

(a) Paddy

(b) Wheat

(c) Mango

(d) Bajara

(e) None of these

Ans: (c)

539. The Govt. of India has decided to increase the export of cashewnut. Which of the following is NOT a major cashewnut growing State?

(a) Goa

(b) Maharashtra

(c) Kerala

(d) Andhra Pradesh

(e) Uttar Pradesh

Ans: (e)

540. “Indira Gandhi Canal”, which is around 450 km long, provides irrigation facility mainly to which of the following states?

(a) Punjab

(b) Haryana

(c) Madhya Pradesh

(d) Gujarat

(e) Rajasthan

Ans: (e)

541. Which of the following la the major rubber producing states in India?

(a) Punjab

(b) Odisha

(c) West Bengal

(d) Kerala

(e) Madhya Pradesh

Ans: (d)

542. The NTPC has decided to set up its first coal-based power plant in which of the following North-Eastern States?

(a) Assam

(b) Arunachal Pradesh

(c) Mizoram

(d) Meghalaya

(e) None of these

Ans: (a)

543. Which of the following is a major sugarcane-producing state in India?

(a) Odisha

(b) Arunachal Pradesh

(c) Kerala

(d) Maharashtra

(e) Manipur

Ans: (d)

544. Which of the following is/are considered a Renewable Source of Energy?

(A) Wind Energy

(B) Solar Energy

(C) Nuclear Energy

(a) Only (A)

(b) Only (B)

(c) Only (C)

(d) Only (A) and (B)

(e) All (A), (B) and (C)

Ans: (d)

545. Which of the following is NOT a food-grain?

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Maize

(d) Jowar

(e) Cotton

Ans: (e)

546. India is the largest tea producing country in the world. It is grown in which of the following states mainly?

(a) Punjab

(b) Haryana

(c) Bihar

(d) Odisha

(e) Assam

Ans: (e)

547. Which of the following cannot be called a rubber-producing state?

(a) Kerala

(b) Uttar Pradesh

(c) Tamil Nadu

(d) Karnataka

(e) All are rubber-producing states

Ans: (b)

548. Which of the following is grown in the cold climate of Kashmir?

(a) Coconut

(b) Palm

(c) Saffron

(d) Jute

(e) All of these

Ans: (c)

549. Which of the following is NOT a plantation crop?

(a) Coconut

(b) Potato

(c) Oil Palm

(d) Cashew

(e) Rubber

Ans: (b)

550. Which of the following is NOT a cash crop?

(a) Tobacco

(b) Cotton

(c) Coffee

(d) Bajara

(e) Tea

Ans: (d)

551. Gold Mines in India are located mainly in

(a) Kolar

(b) Raniganj

(c) Jadugoda

(d) Veeranam

(e) None of these

Ans: (a)

552. Which of the following is known as the ‘Pearl City’?

(a) Kandla

(b) Tuticorin

(c) Kochi

(d) Hyderabad

Ans: (d)

553. The Buckingham Canal, which has been declared a National Waterway of India recently, is a canal running from

(a) Punjab to Haryana

(b) Mumbai to Goa

(c) Vijayawada to Villupuram

(d) Cochin to Kozhikode

(e) Kanyakumari to Rameshwaram

Ans: (c)

554. In which of the following states is Rosa Power Plant located?

(a) Uttar Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Odisha

(d) Haryana

(e) Punjab

Ans: (b)

555. Which of the following is NOT a food crop?

(a) Maize

(b) Bajra

(c) Paddy

(d) Wheat

(e) Cotton

Ans: (e)

556. India has the second largest concentration of tribal people in the world. Which of the following countries is the first in this regard?

(a) France

(b) China

(c) Iraq

(d) Iran

(e) Africa

Ans: (e)

557. Which of the following is the name of very violent and serious type of winds which bring a lot of disaster?

(a) Trade winds

(b) Hurricane

(c) Cirrus

(d) Stratus

(e) None of these

Ans: (b)

558. In which of the following states, Teesta Urja hydro-power project is proposed to be set up?

(a) Sikkim

(b) Andhra Pradesh

(c) West Bengal

(d) Arunachal Pradesh

(e) Assam

Ans: (a)

559. India shares its border with China along the Himalayan range. Which of the following states touches the border of China?

(a) Punjab

(b) Bihar

(c) Arunachal Pradesh

(d) Chhattisgarh

(e) All of these

Ans: (c)

560. Which of the following is NOT a plant product?

(a) Camphor

(b) Aloe vera

(c) Vanilla

(d) Kiwi

(e) All are plant products

Ans: (e)

561. Major producer of mulberry silk in India is

(a) Jammu and Kashmir

(b) Jharkhand

(c) Karnataka

(d) Assam

(e) Himachal Pradesh

Ans: (c)

562. Which of the following places in India does not have a

nuclear power plant?

(a) Narora

(b) Rawatbhata

(c) Silchar

(d) Tarapore

(e) Kalpakkam

Ans: (c)

563. Kanha Tiger Reserve is situated in Mandla district of

(a) Rajasthan

(b) Uttar Pradesh

(c) Chhattisgarh

(d) Madhya Pradesh

(e) Maharashtra

Ans: (d)

564. Which one of the following Indian rivers does not have a delta at its egress?

(a) Tapi

(b) Godavari

(c) Cauvery

(d) Mahanadi

Ans: (a)

565. The Jawar mines of Udaipur are famous for

(a) Marble

(b) Zinc

(c) Granite

(d) Bauxite

Ans: (b)

566. Match the following:

List-I List-II

A. Varanasi I. Indian Rare Earths Ltd

B. Koyali II. Hindustan Machine Tools Ltd

C. Pinjore III. Diesel Locomotive Works

D. Alwaye IV. Petro-Chemical Complex Codes:

A B C D

(a) I II III IV

(b) IV III II I

(c) III IV II I

(d) III IV I II

Ans: (c)

567. Oil refinery located near the of field is

(a) Nunamati

(b) Visakhapatnam

(c) Mathura

(d) Koyali

Ans: (a)

568. Khasi and Garo tribes mainly live in

(a) Kerala

(b) Tamil Nadu

(c) Meghalaya

(d) Mizoram

Ans: (c)

569. The largest producer of wood pulp is

(a) India

(b) Canada

(c) Russia

(d) USA

Ans: (d)

570. The places Alwaye, Koyna and Korba have

(a) Aluminium Industries

(b) Thermal Power Plants

(c) Oil Refineries

(d) Nuclear Power Plants

Ans: (a)

571. ‘Blight’ the disease of potato can be cured by

(a) Dionine

(b) Bordeaux mixture

(c) Diathane

(d) DDT

Ans: (b)

572. Match the following: List-I List-II (Lakes) (States)

A. Wular 1. Odisha

B. Chilka 2. Rajasthan

C. Loktak 3. Manipur

D. Nakki 4. Jammu and Kashmir

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 1 3 2

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

573. India’s indigenous pigs generally give birth to ones at a time.

(a) 10 to 12

(b) 8 to 10

(c) 4 to 6

(d) 2 to 4

Ans: (c)

574. The principal cause of soil damage in Punjab and Haryana is

(a) Deforestation

(b) Soil erosion

(c) Excessive cultivation

(d) Salinity and water logging

Ans: (d)

575. Which one of the following is a breed of cattle famous for high milk yield as well as draught capacity?

(a) Mewati

(b) Tharparkar

(c) Kankrej

(d) Red Sindhi

Ans: (b)

576. Main constituents of biogas are

(a) Methane and carbon monoxide

(b) Butane and carbon monoxide

(c) Methane and carbon dioxide

(d) Ethylene and carbon dioxide

Ans: (c)

577. Consider the following mountain ranges of Jammu and Kashmir:

1. Karakoram

2. Ladakh

3. Zanskar

4. Pir Panjal

Which of the following arrangements is correct according to their locations from north to south?

(a) 2, 3, 1, 4

(b) 1, 4, 3, 2

(c) 1, 2, 3, 4

(d) 1, 3, 4, 3

Ans: (c) 2, 4, 1, 3

578. Which of the following is a non-metallic mineral?

(a) Bauxite

(b) Magnesium

(c) Gypsum

(d) Manganese

Ans: (c)

579. India’s land border with the neighboring countries is, in length, approximately

(a) 8 thousand km

(b) 15 thousand km

(c) 10 thousand km

(d) 16 thousand km

Ans: (c)

580. Which of the following rivers of the Indian sub-continent covers the longest distance from its source to the sea into which it drains?

(a) Indus

(b) Godavari

(c) Ganga

(d) Brahmaputra

Ans: (c)

581. The only State which produces saffron in the Indian Union is

(a) Assam

(b) Rajasthan

(c) Jammu and Kashmir

(d) Sikkim

Ans: (c)

582. The total length of the river Ganga is about

(a) 3000 km

(b) 3425 km

(c) 2500 km

(d) 2750 km

Ans: (c)

583. The type of crop which is able to fix nitrogen from air is known as

(a) Legume

(b) Rice

(c) Tuber

(d) Potato

Ans: (a)

584. Indian Standard Time (IST) is determined according to the local time of which one of the following longitudes?

(a) 0º Longitude

(b) 68º E Longitude

(c) c) E Longitude

(d) d) E Longitude

Ans: (d)

585. Which one of the following Indian towns has the longest sea beach?

(a) Kolkata

(b) Mumbai

(c) Chennai

(d) Cochin

Ans: (c)

586. Which of the following States has the most critical problem of erosion of its coastal areas by the sea?

(a) Kerala

(b) Andhra Pradesh

(c) West Bengal

(d) Tamil Nadu

Ans: (a)

587. Coal is an example of

(a) Igneous rocks

(b) Sedimentary rocks

(c) Metamorphic rocks

(d) None of the above

Ans: (b)

588. River Luni drains into

(a) Kerala Coast

(b) Ganga delta

(c) Godavari delta

(d) Rann of Kachchh

Ans: (d)

589. The State in India which produces the largest quantity of common salt is

(a) Rajasthan

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Gujarat

Ans: (d)

590. Urea is prepared by the chemical reactions of

(a) Ammonium sulphate and calcium chloride

(b) Ammonia and carbon dioxide

(c) Chlorine and water

(d) Acetamide and ethyl alcohol

Ans: (b)

591. For the study of climate which of the following is not relevant?

(a) Flash point

(b) Steenson screen

(c) Dew point

(d) Hygrogram

Ans: (a)

592. The famous Amarnath and Vaishnodevi shrines are located in the State of

(a) Uttar Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Jammu and Kashmir

Ans: (d)

593. Which of the following is not a seed borne disease?

(a) Redrot of sugarcane

(b) Potato mosaic

(c) Brown leaf spot of rice

(d) Black gram of cotton

Ans: (b)

594. The Buckincham Canal is an inland water way in

(a) United Kingdom

(b) Australia

(c) India

(d) New Zealand

Ans: (c)

595. The Chennai – Bengaluru – Coimbatore – Madurai region is

(a) A major industrial region

(b) A major agricultural region

(c) Mangrove forest region

(d) Dry Mountainous (Hilly) region

Ans: (a)

596. In which of the following states are the Aravalli mountains located

(a) Jammu and Kashmir

(b) Rajasthan

(c) Himachal Pradesh

(d) Madhya Pradesh

Ans: (c)

597. Which of the following is not one of the reasons why the northern mountains are of great importance to India

(a) They protect the country from invasion

(b) They influence the climate

(c) They provide water to the plains

(d) They possess valuable vegetation and animal life

Ans: (a)

599. Which of the following statements about the Himalayan rivers is not correct?

(a) They have very large basins

(b) Many of them pass through giant gorges

(c) They perform very little erosion activity

(d) Over the plain they display a strong meandering tendency and often shift their beds

Ans: (c)