Simplification Practice Set – 1 For SSC CGL, CHSL , IBPS PO and Clerk Exam

Simplification Practice Set – 1 For SSC CGL, CHSL , IBPS PO and Clerk

1. (3325 ÷ 25) × (152 ÷ 16) =? [IBPS Clerk – 2012]

  1. 1269.4
  2. 1264.9
  3. 1265.3
  4. 1263.5
  5. None of these

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : d. 1263.5

[/bg_collapse]

2. √3136 – √1764? – = √?     [IBPS Clerk – 2012]

  1. 14
  2. 196
  3.  – 14
  4. 144
  5. None of these

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : b. 196

[/bg_collapse]

3. $$5\frac { 1 }{ 5 } +2\frac { 2 }{ 15 } +3\frac { 2 }{ 3 }$$ = ? [IBPS Clerk-2012]

  1.  15
  2. 13
  3. $$5\frac { 11 }{ 15 }$$
  4. 11
  5. None of these

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : d.11

[/bg_collapse]

4. – 15 – 27– 88 – 63 + 255 = ? [IBPS Clerk-2012]

  1. 55
  2. 74
  3. 62
  4. 59
  5. None of these

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : c. 62

[/bg_collapse]

5. (2525 × 0.25 ÷ 5) × 7 =? [IBPS Clerk-2012]

  1. 889.43
  2. 883.75
  3. 886.45
  4. 881.75
  5. None of these

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : b. 883.75

[/bg_collapse]

6. $$5\frac { 14 }{ 19 }$$ x $$5\frac { 57 }{ 70 }$$ x $$5\frac { 20 }{ 21 }$$ = ? [IBPS Clerk-2012]

(a) $$5\frac { 2 }{ 7 }$$

(b) $$5\frac { 4 }{ 7 }$$

(c) $$5\frac { 2 }{ 9 }$$

(d) $$5\frac { 3 }{ 7 }$$

(e) None of these

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : b. $$5\frac { 4 }{ 7 }$$

[/bg_collapse]

7. 32% of 500 + 162% of 50 =? [IBPS Clerk-2012]

  1. 231
  2. 245
  3. 237
  4. 241
  5. None of these

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : d. 241

[/bg_collapse]

8. 45316 + 52131 – 65229 =? + 15151 [IBPS Clerk-2012]

  1. 17063
  2. 17073
  3. 17076
  4. 17067
  5. None of these

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : d. 17067

[/bg_collapse]

9. $$\sqrt { 25-12+155+1 }$$ = ? [IBPS Clerk-2012]

  1. 13
  2. 14
  3. 17
  4. 16
  5. None of these

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : a. 13

[/bg_collapse]

10. $$\frac { 184\times 4 }{ 23%of400 } $$ = ? [IBPS Clerk-2012]

  1. 7
  2. 9
  3. 8
  4. 5
  5. None of these

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : c. 8

[/bg_collapse]

11. If a2 + b2 + c2 = 2 (a – b – c) – 3, then the value of 2a – 3b + 4c is [SSC 10+2-2013]

  1. 1
  2. 7
  3. 2
  4. 3

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : a. 1

[/bg_collapse]

12. Let a = √6 – √5, b = √5- √2, c = √2-√3.Then point out the correct alternative among the four alternatives given below. [SSC 10+2-2013]

(a) a < b < c

(b) b < a < c

(c) a < c < b

(d) b < c < a

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : a. a < b < c

[/bg_collapse]

13. If a = $$\frac { { b }^{ 2 } }{ b-a }$$ then the value of a3 + b3 is [SSC 10+2-2013]

(a) 2

(b) 6 ab

(c) 0

(d) 1

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : c .0

[/bg_collapse]

14. If xy + yz + zx = 0, then

$$\left( \frac { 1 }{ { x }^{ 2 }-yz } +\frac { 1 }{ { y }^{ 2 }-zx } +\frac { 1 }{ { z }^{ 2 }-xy } \right)$$ (x, y, z ≠ 0) is equal to    [SSC 10+2-2013] 

(a) 0

(b) 3

(c) 1

(d) x + y + z

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : (a) 0

[/bg_collapse]

15. The value of $$\sqrt { 40+\sqrt { 9\sqrt { 81 } } }$$ is [SSC 10+2-2013]

(a) 11

(b) 111

(c) 9

(d) 7

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : d. 7

[/bg_collapse]

16. Which is greater $$\sqrt [ 3 ]{ 2 }$$ or √3 ? [SSC 10+2-2013]

(A Equal

(b) Cannot be compared

(c) √3 >√2

(d) 3

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : C. √3 >√2

[/bg_collapse]

17. If a + b + c = 9 (where a, b, c are real numbers), then the minimum value of a2 + b2 + c2 is [SSC 10+2-2013]

(a) 81

(b) 100

(c) 9

(d) 27

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : d. 27

[/bg_collapse]

18. Find the value of $$3+\frac { 1 }{ \sqrt { 3 } } +\frac { 1 }{ \sqrt { 3+3 } } +\frac { 1 }{ \sqrt { 3-3 } }$$   [SSC 10+2-2013]

(a) 6

(b) 3

(c) $$\frac { 3 }{ 2\left( \sqrt { 3+3 } \right) }$$

(d) 2√3

[bg_collapse view=”button-green” color=”#ffffff” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Show Less” ]

Answer : b. 3

[/bg_collapse]

error: Error while copying. Code X56F64654H !!